Foppa bakom 3,5 miljoner i välgörenhet

2011 firar Icebreakers – Peter Forsbergs välgörenhetslag – tioårsjubileum. Han skapelse av hockeyproffs som på sommarsemestern spelar uppvisningsmatcher har gett barn och funktionshindrade 3,5 miljoner kronor.
Annons

I år blev det rekord. Tre matcher gav nästan en miljon kronor i överskott och som slussades vidare till stiftelsen som har som enda uppgift att gynna barn som har kroniska sjukdomar eller någon form av funktionsnedsättning.

Foppa la en miljon

- Årets upplaga har nog varit den mest lyckad hittills. Inte minst ekonomiskt, säger Hasse Andersson, presschef.

Han är den som har stöttat initiativet från Peter Forsberg och Markus Näslund för nära tio år sedan. Icebreakers är namnet på laget som egentligen har sin hemhörighet i Hockeyproffsens stiftelse i Västernorrland.

Peter Forsberg inledde det hela genom att sätta en miljon kronor i potten.

- Sedan är det upp till var och en hur mycket man satsar, vi tjänar ju olika antal dollar, säger Peter Forsberg.

Besök på barnkliniker

I Ramsele, Karlskrona och Västerås har Icebreakers spelat i år och möts av stort intresse och uppskattning. I Karlskrona och Västerås gjorde spelarna också besök på barnklinikerna vid respektive sjukhus och på alla tre spelplatser har man delat ut checkar med pengar, öronmärkta för sjuka och handikappade barn.

Totalt sedan Peter Forsberg och Markus Näslund bildade stiftelsen och laget sommaren 2002 har man delat ut närmare 3,5 miljoner kronor, dessutom massor med leksaker.

Intäkterna från matcherna och sponsorer toppas upp av auktioner. Utropet av Peter Forsbergs matchtröja gav inte mindre än 37 000 kronor vid ett arrangemang i Västerås.

"Mitt livs lyckligaste dag"

Men det som innebar de starkaste intrycken är mötena med ungdomar.

- Mitt livs lyckligaste dag sa en cancersjuk flicka, som fick besök av spelarna och en liten pojke var hur glad som helst efter att ha spelat bordtennis mot Markus Näslund och Jacob Markström.

- Jag ledde ett tag i första set mot Näslund, skrek pojken glatt, berättar Hasse Andersson.

"Det knyter sig i magen"

- Det har varit över förväntan. Man drar ned på så mycket för sjuka barn och här kan vi bidra med lite i alla fall. Det är otroligt hur alla grabbar ställer upp för den goda sakens skull, säger Peter Forsberg.

- Huvudsyftet för mig är besöken vi gör på barnsjukhusen och att få dela ut stipendier och gåvor berör mig mycket och de minnen man bär med sig från de här besöken är ovärderliga, säger Markus Näslund.

- Ibland knyter det sig i magen när man träffar barnen, men kan vi förgylla en timme, kanske ge dem lite framtidshopp så har vi ändå bidragit, menar Markus.

Laget fyllt med svenska hockeyproffs är mera eftertraktat än kanske någonsin. Nu ingår också en blandning av kämpar, från ärrade Peter Forsberg och Markus Näslund, till nya stjärnor som Victor Hedman, Jacob Markström, Nicklas Bäckström och Magnus Pääjärvi- Svensson.

Redan nu har flera orter hört av sig och villa ha besök av Icebreakers under 2011  och även från Danmark och Norge har det kommit förfrågningar.

Thomas Ejderhov

Mitt i bedrövelsen kommer glädjebeskedet – RF och Fotbollförbundet  har lyckats skrapa ihop 35 miljoner kronor som delas ut som stöd  i stöd till de allsvenska lagen, Klubbarna i herrallsvenskan får dela på nästan 27 miljoner och de i damallsvenskan får  knappt 3 miljoner.

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

I Jens Linds hyllade TV- dokumentär om Sven Tumba berättas om  en insamlingsstiftelse till förmån för barn och ungdomar i Sydafrika. Målbilden är att utföra en samhällsnyttig insats, bland annat genom att utbilda lärare och bygga skolor i Durban-regionen.

Det officiella namnet var Sven Tumba Sport for Education Insamlingsstiftelse.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.