Foppa bakom 3,5 miljoner i välgörenhet

2011 firar Icebreakers – Peter Forsbergs välgörenhetslag – tioårsjubileum. Han skapelse av hockeyproffs som på sommarsemestern spelar uppvisningsmatcher har gett barn och funktionshindrade 3,5 miljoner kronor.

I år blev det rekord. Tre matcher gav nästan en miljon kronor i överskott och som slussades vidare till stiftelsen som har som enda uppgift att gynna barn som har kroniska sjukdomar eller någon form av funktionsnedsättning.

Foppa la en miljon

- Årets upplaga har nog varit den mest lyckad hittills. Inte minst ekonomiskt, säger Hasse Andersson, presschef.

Han är den som har stöttat initiativet från Peter Forsberg och Markus Näslund för nära tio år sedan. Icebreakers är namnet på laget som egentligen har sin hemhörighet i Hockeyproffsens stiftelse i Västernorrland.

Peter Forsberg inledde det hela genom att sätta en miljon kronor i potten.

- Sedan är det upp till var och en hur mycket man satsar, vi tjänar ju olika antal dollar, säger Peter Forsberg.

Besök på barnkliniker

I Ramsele, Karlskrona och Västerås har Icebreakers spelat i år och möts av stort intresse och uppskattning. I Karlskrona och Västerås gjorde spelarna också besök på barnklinikerna vid respektive sjukhus och på alla tre spelplatser har man delat ut checkar med pengar, öronmärkta för sjuka och handikappade barn.

Totalt sedan Peter Forsberg och Markus Näslund bildade stiftelsen och laget sommaren 2002 har man delat ut närmare 3,5 miljoner kronor, dessutom massor med leksaker.

Intäkterna från matcherna och sponsorer toppas upp av auktioner. Utropet av Peter Forsbergs matchtröja gav inte mindre än 37 000 kronor vid ett arrangemang i Västerås.

"Mitt livs lyckligaste dag"

Men det som innebar de starkaste intrycken är mötena med ungdomar.

- Mitt livs lyckligaste dag sa en cancersjuk flicka, som fick besök av spelarna och en liten pojke var hur glad som helst efter att ha spelat bordtennis mot Markus Näslund och Jacob Markström.

- Jag ledde ett tag i första set mot Näslund, skrek pojken glatt, berättar Hasse Andersson.

"Det knyter sig i magen"

- Det har varit över förväntan. Man drar ned på så mycket för sjuka barn och här kan vi bidra med lite i alla fall. Det är otroligt hur alla grabbar ställer upp för den goda sakens skull, säger Peter Forsberg.

- Huvudsyftet för mig är besöken vi gör på barnsjukhusen och att få dela ut stipendier och gåvor berör mig mycket och de minnen man bär med sig från de här besöken är ovärderliga, säger Markus Näslund.

- Ibland knyter det sig i magen när man träffar barnen, men kan vi förgylla en timme, kanske ge dem lite framtidshopp så har vi ändå bidragit, menar Markus.

Laget fyllt med svenska hockeyproffs är mera eftertraktat än kanske någonsin. Nu ingår också en blandning av kämpar, från ärrade Peter Forsberg och Markus Näslund, till nya stjärnor som Victor Hedman, Jacob Markström, Nicklas Bäckström och Magnus Pääjärvi- Svensson.

Redan nu har flera orter hört av sig och villa ha besök av Icebreakers under 2011  och även från Danmark och Norge har det kommit förfrågningar.

Thomas Ejderhov

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.