Kommunerna skär ned idrottssatsningar

Ungdomsidrotten drabbas när kommunerna skär ned sitt kontantstöd visar Riksidrottsförbundets kommunundersökning för 2010. Det skiljer 400 kr per person för varje person och eftersom det handlar om tusentals personer blir beloppen avsevärda.

62 kommuner, det vill säga mer än var femte kommun (22 procent) i landet, sänkte i år sitt stöd till idrottsföreningarna jämfört med 2009. Det visar Riksidrottsförbundets årliga kommunundersökning. År 2008 var motsvarande siffra 5 procent.

Få kommuner ökar stödet

Gruppen av kommuner som ökade sitt stöd blev mindre. Från 24 till 11 procent och framför allt minskar kommunernas kontanta stöd till föreningarna.

- Resultaten bekräftar den oro vi kände i höstas efter finanskrisen, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.

- Det kommunala stödet, både det kontanta och anläggningsstödet, är oerhört viktigt för föreningarna. När kommunerna skär ner på stödet påverkas föreningarnas möjligheter att bedriva en bra verksamhet.

Stor skillnad

Skillnaderna är stora mellan olika kommuner, och olika delar av landet. Det skiljer exempelvis mer än 400 kronor per kommuninvånare mellan den kommun som ger mest och den som ger minst i kontant stöd till idrottsföreningarna. I Örebro län är kontantstödet i genomsnitt 78 kronor per invånare medan det i Jämtlands län är 136 kronor.

Många kommuner skär också ner på anläggningsstödet. 17 procent av kommunerna minskade sin driftsbudget för egna idrottsanläggningar och 8 procent skar ner stödet till föreningsdrivna anläggningar. Motsvarande siffror 2008 var 5 respektive 3 procent.

Men även en ökad budget kan drabba föreningarna. 32 kommuner har ökat sin budget genom att höja avgifterna.

Hotet mot idrotten växer

Det kanske största stödet för idrottsföreningarna är de lokalsubventioner som innebär att framför allt barn och ungdomar får billigare hyra eller ingen hyra alls när de tränar. Även här märks en negativ utveckling. Antalet kommuner som ger lokalsubventioner har sedan 2008 minskat från 233 till 215.

- Självklart måste vi acceptera att en finanskris som den vi hade förra året även påverkar idrotten. Men det är viktigt att kommunerna tänker långsiktigt. De flesta av oss ser idrotten som en del av välfärden, och inte minst den breda barn- och ungdomsidrotten som en investering för framtiden, säger Karin Mattsson Weijber.

- Att bara 47 av 290 kommuner har antagit någon form av idrottspolicy är ett tecken på att alldeles för få har tänkt igenom vad de vill med sitt idrottsstöd. Och då blir stödet lätt konjunkturberoende och kortsiktigt.

Här kan du läsa hela undersökningen

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.