Obol-miljoner kan betalas ut

Ett 40-tal fordringsägare har krav om 100 miljoner kronor. I själva verket tror bedömare att Obol-härvan omfattar många fler miljoner. Nu är i alla fall 11 miljoner tillgängliga för utbetalning.

Efter beslutet i Göteborgs tingsrätt att konkursboet till Obol har rätt till de 11 miljoner kronor som varit frysta hos länsstyrelsen i Stockholm måste fordringsägarna göra anspråk, ett så kallat bevakningsförfarande, vid Örebro tingsrätt.

Frågan är om de här miljonerna också blir de enda som kommer fram ur det som många tror är ett jättelikt bedrägeri. Just det här beloppet hittades hos ett kanadensiskt bolag, Dundee Security, som Obol hade haft vissa samarbete med.

Företag, föreningar, organisationer och enskilda personer investerade i Obol under 2005-06. De fagra löftena förförde många som såg en unik förräntning. Sanningen var en helt annan. Pengarna bara försvann i ett svart hål och alla löften visade sig vara inte annat än ord.

I december 2006 avslöjades hela härvan av media, främst då tidningen Norrbottens-Kuriren. Företaget som skulle förvalta och investera pengar saknade tillstånd från finansinspektionen och frågetecknen hopade sig när media granskade Obol och de både företrädarna, Bo Johansson och Jan Saradlic.

Företaget begärdes i konkurs 2008. Johansson kom fram ur sitt gömställe vid ett par tillfällen, för att låta sig intervjuas, medan Saradlic först samtalade med konkursförvaltaren, men sedan flyttade utomlands och även han blev okontaktbar.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.