Obol-miljoner kan betalas ut

Ett 40-tal fordringsägare har krav om 100 miljoner kronor. I själva verket tror bedömare att Obol-härvan omfattar många fler miljoner. Nu är i alla fall 11 miljoner tillgängliga för utbetalning.

Efter beslutet i Göteborgs tingsrätt att konkursboet till Obol har rätt till de 11 miljoner kronor som varit frysta hos länsstyrelsen i Stockholm måste fordringsägarna göra anspråk, ett så kallat bevakningsförfarande, vid Örebro tingsrätt.

Frågan är om de här miljonerna också blir de enda som kommer fram ur det som många tror är ett jättelikt bedrägeri. Just det här beloppet hittades hos ett kanadensiskt bolag, Dundee Security, som Obol hade haft vissa samarbete med.

Företag, föreningar, organisationer och enskilda personer investerade i Obol under 2005-06. De fagra löftena förförde många som såg en unik förräntning. Sanningen var en helt annan. Pengarna bara försvann i ett svart hål och alla löften visade sig vara inte annat än ord.

I december 2006 avslöjades hela härvan av media, främst då tidningen Norrbottens-Kuriren. Företaget som skulle förvalta och investera pengar saknade tillstånd från finansinspektionen och frågetecknen hopade sig när media granskade Obol och de både företrädarna, Bo Johansson och Jan Saradlic.

Företaget begärdes i konkurs 2008. Johansson kom fram ur sitt gömställe vid ett par tillfällen, för att låta sig intervjuas, medan Saradlic först samtalade med konkursförvaltaren, men sedan flyttade utomlands och även han blev okontaktbar.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Striden i Hockeyettan fortsätter, trots  Ishockeyförbundets uppmaning att avbryta bojkotten mot Boden och Karlskrona och vägran att spela matcher I de lagens arenor. 

På fredagen meddelade Piteå Hockey att fredagskvällens möte med Boden Hockey i Björknäshallen är inställd.  Olof Östblom, ordförande i förbundets tävlingsutskott är informerad och har lämnat över ärendet till tävlingsnämnden, ordförande Jonas Sandberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.