Presidenternas krig i Barcelona

Barcelonas gigantiska skulder skapar oro. Nu har klubben med nye presidenten Sandro Rosell beslutat att ställa den tidigare styrelsen, som Joan Laporta ledde, inför rätta efter ett beslut vid årets medlemsstämma där 468 personer röstade ja mot 439 nej till förslaget.
Annons

Uppgifter gör gällande att Laporta har lämnat nära 4 miljarder kronor i skulder efter sig. Den nye ordföranden Sandro Rosell tog över i juli och har grävt i alla ekonomiska turer och hävdar att klubben enbart i fjol noterade en förlust på 720 miljoner kronor. Värvningen av Zlatan Ibrahimovic tynger det ekonomiska resultatet.

- Klubbens sämsta affär någonsin, säger Sandro Rosell.

Hur kunde Raiola tjäna 75 miljoner?

Dessutom vill dagens klubbledning ha svar på frågan hur Zlatans agent, Mino Raiola, kunde tjäna drygt 75 miljoner kronor på övergången.

Laporta bemöter kritiken och efter sju år som president avslutade han med en föredragning där han visade att klubben visade ett överskott på drygt 100 miljoner kronor förra säsongen. Och nu vägrar han att godta medlemsmötets beslut trots att en obegränsad granskning visar en larmrapport.

Under det arbetet har det framkommit att Laporta inte bara stod för dyra spelarköp utan också medverkade till höga kostnader för representation, resor, hotellnätter och privatdetektiver som spionerade på journalister och klubbanställda.

Rosell prioriterar nu sparkraven med målet att ekonomin ska vara på en godtagbar nivå 2013.

24 miljon för säkerhetsvakter

Granskningen har funnit många märkligheter i Laportas sätt att sköta klubben och låta pengarna rinna bort. Dessa fakta har presenterats av dagens ledning:

75 miljoner kronor - en speciell bonus till Zlatans agent, Mino Raiola.

24 miljoner kronor - säkerhetsvakter och privatdetektiver.

5,3 miljoner kronor - catering vid hemmamatcher.

3,35 miljoner kronor - utgifter för hyra av privatflygplan.

830 000 kronor - kostnad för U2-biljetter på Camp Nou för styrelsen.

490 000 kronor - från Laportas kreditkort på restaurangbesök, hotell, cigarrer, parfymer, nattklubbar och andra kostnader från semestrar.

240 000 kronor - hotellnätter i Dubai, London och Qatar.

Källa: marca.com

Larmrapprterna från klubbar runt om i Sverige om att ungdomar tappade intresset i spåren på alla restriktioner fick regeringen att handla. På måndagen kom beskedet - Idrottsrörelsen får 600 miljoner kronor i s k krisstöd. Pengar ska riktas till åtgärder för att omstarta verksamheten. 

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.