Stena tänker inte rädda Örgryte

Stena Line har varit Örgrytes stora sponsor i många år. När nu klubben har skulder på 3,5 miljoner stod hoppet till Stena igen. Men efter ett par möten tvingas ÖIS konstatera att Stena inte ställer upp den här gången.

2006 köpte Stena Line aktier för 10 miljoner för att året efter skänka aktierna värda av 15 miljoner kronor tillbaka.

"Måste stå på egna ben"

- Örgryte måste lära sig att stå på egna ben, säger Stenas informationschef, Joakim Kenndal, till ETC.

- Jag har haft ett möte med Örgryte, men vi har inte kommit överens om någonting.

- Den tidigare hjälpen var en engångshändelse och en lika stor insats kommer inte att göras igen, säger Kenndal.

Bör jobba långsiktigt

Han har fått information om den ekonomiska situationen och förstår det prekära:

- Det är en tuff situation. Rent krasst handlar det om ett företag som måste ta ansvar och lära sig att jobba långsiktigt.

ÖIS ledning uppvaktar nu alla ledande sponsorer i hopp om att få ge hör:

Hoppas ett "ja" snart

- Det är inte så mycket känslor i det här. Men det är tråkigt. Det vore tjänstefel att inte vända på varje sten. Hittills har vi mest fått ”nej”, men förhoppningsvis kommer ett ”ja” snart, säger klubbens vice ordförande Bengt Gabrielii.

Örgryte har haft det besvärligt i många år. Ambitionen står inte alls i proportion med ekonomin.

I år var målet att omedelbart ta steget tillbaka till allsvenskan. Därav hade truppen ett allsvenskt snitt i både antal spelare och löner.

Men de svek, likaså sponsorer och åskådare. Örgrytes status sjönk katastrofalt och fortsättningen ser ännu mer dyster ut.

Tillfällig frist

Skatteskulden på 3,5 miljoner kronor är tillfälligt avvärjd sedan klubben begärde en företagsrekonstruktion för Örgryte Fotboll Aktiebolag.

Samtidigt fick spelarna klara besked - ÖIS tänker försöka sälja de som har ett värde på marknaden, övriga får ställa in sig på betydligt lägre löner.

- Vi hade budgeterat för att gå upp till Allsvenskan igen. Vi sysslar med en svårbudgeterad verksamhet, det var en chansning som nu slår illa. Vi har allsvenska kostnader men inga allsvenska intäkter, säger Gabrielli.

Nu avslöjas att ett svenskt konsortium med flera sports tech-bolag köper en fotbollsklubb från Gibraltar, med ett lag som spelar i den högsta, inhemska ligan.

- Med närheten till både Spanien och Portugal finns möjligheten att utveckla och förädla talanger, både inhemska och utifrån, betonar Pär Magnus Roos, delägare och initiativtagare till ägargruppen. Han är den som har samlat ett kapital om närmare 40 miljoner kr. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Årets deltagare i Mästarnas mästare är alla vana vid att stå på vinnarplats. Det blir en säsong där alla gör sitt allra yttersta, och lite till, för att erövra titeln eftersom det är förutsägbart att kampen blir hård. Fler vinnarskallar än kanske någonsin är rekryterade till  Mästarnas mästare 2023. Eller vad sägs om  Anja Pärson, Nils van der Poel, Charlotte Kalla, Rickard Nordstrand, Andreas Bergwall, Johan Wissman, Maria Gretzer, Anders Holmertz, Jonna Adlerteg och Elina Öhman. Räkna med tuffa strider om den åtråvärda bucklan.

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.