Lagrell såg faran med norsk miljardär

Norske finansmannen Idar Vollvik hade stora planer. Den förre miljardären ville köpa namnrättigheten till allsvenskan och träffade Lars-Åke Lagrell. Nu rapporteras om att Vollvik har skulder på över 20 miljoner och att han aldrig återkom med sitt förslag.

Fotbollsförbundets ordförande, Lars-Åke Lagrell, skrev själv här på Idrottens Affärers sajt om mötet med Vollvik och att hans förslag var intressant. I dag finns inga förutsättningar kvar.

Gamla skattskulder

En skatteskuld besvärar Idar Vollvik, enligt norsk media. Skattemyndigheterna i Bergen har hotat med tvångsförsäljning av Vollviks och hans frus bostad för att samla in skatteskulder på 17 miljoner. Ett belopp som via ränta bara växer i i storlek.

I november undvek han personlig konkurs när han infann sig i rättssalen i Bergen och försäkrade att han skulle betala skulden. 

- De ska få sina pengar. Restskatten ska vara helt reglerad före den 28 februari”, skrev Idar Vollvik i ett mejl till e24.no.

Förmögen krympte hastigt

Men hans bolag har tappat kraft och förmögenheten har krympt. Vid taxeringen 2007 var förmögenheten knappt en halv miljard kronor, 2008 drygt sju miljoner, och 2009 noll kronor.

Alldeles innan jul begärde kronofogden en tvångsförsäljning av familjens hus. Vollvik kontrade i ett mail till tidningen och uppgav att han hade betalat 10 miljoner och att han också skulle reglera det återstående beloppet.

- Återstående inkomstskatt ska vara gjorda innan 28 februari, skrev Vollvik.

Spekulationer på börsen

Han grundade it-bolaget Chess och köpte fastigheten Fana i Bergen hammare 10 för 6 miljoner år 2001. 2005 fick han 850 miljoner när han sålde Chess till TeliaSonera. 2009 hade han inga pengar kvar efter spekulationer på börsen och skatteskulderna hade då växt och som mest omfattat 427 miljoner.

Enligt upgifter i norska media är det gamla skatteskulder som nu hotar Vollvik.

Han har gjort nya försök med mobiltelefoni, i bolag som Fia och Ludo, och han sökte marknadsföring när han kontaktade Svenska Fotbollsförbundet för att diskutera ett köp av namnrättigheterna till Allsvenskan.

Lagrell bekräftade i egen krönika här

I en egen krönika i oktober här på Idrottens Affärers sajt avslöjade Lars-Åke Lagrell att han tillsammans med förbundets generalsekreterare, Mikael Santoft, träffat Idar Vollvik och hans medhjälpare och de hade diskuterat förutsättningarna.

”De har visat sina ambitioner om ett samarbete med svensk fotboll. Vi har enats om att vi tillsammans ska se vad vi kan göra”, skrev Lagrell och fortsatte:

”Jag vill avvisa uppgifter om att vi har sagt "nej tack", men vi vill först pröva vad vi kan samarbeta om. Vi har diskuterat namnsponsring och vi har informerat norrmännen om att vi har lämnat ett löfte till AB Svenska Spel att om namnsponsring blir aktuell så har vårt spelbolag förtur framför andra”.

”Allsvenskan ett heligt namn”

Lagrell betonade också: ”Allsvenskan är ett ganska heligt namn, att man aldrig ska säga aldrig och att vi gärna samarbetar med norrmännen på naturliga områden. Med naturliga områden menar jag områden där vi inte redan tidigare har samarbetspartners”.

Möjligen eller rent av troligen anade Lagrell något redan i oktober när han avslutade sin krönika med: ”Jag har lite skämtsamt sagt att Idar Vollvik redan har fått en viss valuta för sitt arbete. Den uppmärksamhet som han i Sportbladet fick han alldeles gratis”. 

Arbetsgrupp utreder

Inför nyheterna om Vollviks skulder menar SEF-ordföranden Bosse Johansson till fotbollskanalen.se att hela ärendet är avslutat.

- Han är inte aktuell för oss.

- Vi har inte hört ett ljud sedan i höstas. Varken träffats eller pratat i telefon. Det där tog jag mer som en tidningsanka, om man får kalla det för det. Vi har inte alls haft någon förhoppning eller tro på att göra verklighet av de tankarna.

Det goda med det onda är att SEF som SvFF vill utreda allsvenskan och namnrättigheter. En arbetsgrupp har 21 åtgärdspunkter att syna och en av dem är just frågan om miljonintäkter via titelnamnet.

Thomas Ejderhov

Elithockey: Ishockeyns mästarlag, koncernen Färjestad,  med den ideella föreningen, fastighetsbolag och eventbolag närmar sig 200-miljoner strecket i omsättning, eller för att vara exakt 190 577 miljoner kronor.

 Samtidigt växer det egna kapitalet till 130 miljoner från 114 miljoner föregående säsong. Årets resultat var succékantat, 10:e SM-guldet och plus 12 miljoner.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.