Zlatan, en flitig korrekturläsare...

Det kommer ut en bok den 15 november. Inte vilken som helst. Den kanske till och med skulle kunna sälja av egen kraft… Men marknadsföringen lämnade inget åt slumpen. Inte heller huvudpersonen som sägs ha vänt och vridit på kommatecken och bokstäver in i det sista.

Förhandsskriverierna inför självbiografin ”Jag är Zlatan Ibrahimovic" är omfattande. Har någon bok fått en sådan gigantisk uppbackning tidigare, kan man fråga sig.

Expressen har av naturliga skäl förtur och har staplat helsidor på varandra den senaste tiden. Aftonbladet har inte haft något val annat än hänga på.

Skrattar lite åt pådraget

- Det här har varit ett för mig annorlunda, roligt och mycket personligt projekt. Det här är mitt liv - det här är min historia, säger Zlatan Ibrahimovic i ett pressmeddelande.

Undra om han inte skrattar lite grann åt allt som pågår i hemlandet, där han sitter i Milano och läser korrektur och ibland tittar in på nätet och upptäcker mängden av artiklar om boken.

Det är klart att det inte blir något halvdant när denne exceptionelle spelare och person ska göra något. Nu laddar han för fullt. Alla får en släng av sleven.

Lagercrantzs bedrift

Författaren David Lagercrantz har suttit med Zlatan i mer än 100 timmar. De har funnit varandra, sägs det, och oavsett sanningshalten har denne Lagercrantz svarat för en bedrift. Att förstå, tolka och skriva på ett sådant sätt att Zlatan gett sitt godkännande är en prestation.

Dramaturgin blir ännu större när boken ska släppas mitt i en period när Zlatan ska vara en i gänget då landslaget ska möta Danmark och England…

Och som om inte det är nog, bara en vecka innan Milan-Barcelona spelar i Champions League.

"Zlatan en punkare"

Johan Croneman, krönikör i Dagens Nyheter, har gett sin syn på Zlatans kommande bok.

”Förhållandet mellan Zlatan och medierna har genomgått många faser genom åren, genomgående för alla dessa förändringar är att alla, alltid, sprungit åt samma håll. Toklöpning.

Kommer ni ihåg scenen från ”Life of Brian” när folkhopen fått tag på Brians ena sandal och står och diskuterar vad denna sandal är ett tecken på? Någon föreslår att Brians gudomliga budskap nog är att alla i fortsättningen bara skall ha en sandal på sig.

Den scenen belyser rätt bra mediernas förhållande till Zlatan.

Nu är det närmast beröringsskräck som gäller, ¬ alla ligger ner på knä, med pannan mot mattan, vända mot Milano. All sans är som bortblåst.

Marcus Birro kallar honom för punkare i Expressen. Punkare. I Aftonbladet skriver en av deras krönikörer att han älskar Zlatan. Älskar.

Visst är det skönt att veta att journalister, kritiker, krönikörer, kolumnister är att lita på? Att de har mod och stil och konsekvens,¬ inte böjer nacken så fort en liten vindil faller in från vänster. Och så en från höger. Och vänster. Det böljar så vackert, fram och tillbaka”

Läs Johan Cronemans hela krönika i DN
 

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.