Lagkaptenen som retar sig på lönerna

Ytterligheternas nyheter om spelarlöner. Zlatan Ibrahimovic tjänar bara 77 miljoner kronor och inte 121 miljoner, som tidigare rapporterats. Medan Readings Jobi McAnuff sympatiserar med åskådarna som till exempel betalade 50 pund för en plats när hans lag mötte Chelsea.
Penningrullningen runt Zlatan Ibrahimovic är omfattande. Nu uppges att han dock tjänar mindre än vad de första uppgifterna angav. Foto: Scanpix


- Jag vet många som inte har råd med det, säger McAnuff till Daily Mirror.

- Fotbollen har blivit för dyr och det är ju fansen som gör fotbollen. 

"Vi har tappat kontrollen"

Han går verkligen mot strömmen där alla spelare ska ha bättre och bättre och bättre betalt medan klubbarna har allt svårare att få ihop budgeten.

- Vi håller på att tappa kontrollen och greppet om verkligheten, säger han enligt Mirror.

Jobi McAnuff är lagkapten i Reading och tycker att gränsen är nådd, i klartext anser han att lönerna ska begränsas.

- Jag kan förstå att Wayne Rooney ska få bonus eftersom hans namn säljer många tröjor, säger McAnuff.

"Löjligt med alla miljoner"

- Men 2,1 miljoner kronor i veckan, det är ju bara löjligt. Vem behöver den mängden pengar? Till slut kommer någon säga: ”nu får det vara nog”.

Hans Reading är nykomling i Premier League och en av de minsta klubbarna i alla avseenden. I den konkurren har Reading problem att hänga med. Men oavsett detta tycker Jobi McAnuff att spelarlönerna har spårat ur och begäret tagit överhanden bland spelarna.

Själv har han startat en fotbollsakademi i Tottenham, där han växte upp, då han känner för de barn som har haft en svår uppväxt.

- Det de frågar mest är ”vad kör du för bil?” Inte vad jag tyckte om att göra debut?, säger Jobi McAnuff.

Så mycket tjänade inte Zlatan

Och så kontrasten, Zlatan Ibrahimovic är inte alls fotbollsvärldens näst bäst betalde spelare, åtminstone inte enligt den franska tidningen Le Parisien.

Det har hävdats att han har 120 miljoner kronor om året i Paris Saint Germain och till och med presidenten François Hollande tycker att det är väl magstarkt. Han pratade om en skatt på 75 procent för de som tjänar över 1 miljon euro om året.

PSG har hela tiden försvarat investeringen, Ibrahimovic är värd priset.

- Det går inte att sätta ett pris på passion. Det kom 6 000 personer till "Les Champs" för hans skull, sa sportchefen Leonardo när Zlatans presenterades på Champs Elysées.

Han faller på lönelistan

Men nu gör uppgifter i tidningen Le Parisien gällande att Ibrahimovic tjänar 9 miljoner euro om året, cirka 77 miljoner kronor, och inte 14 miljoner euro (120 miljoner kronor).

Det skulle innebära att han Zlatan Ibrahimovic faller från andraplatsen på listan över världens bäst betalda fotbollsspelarna och passeras av Samuel Eto'o (20 miljoner euro i Anzhi), Didier Drogba (15 miljoner euro i Shanghai) och Franck Ribery (10 miljoner euro i Bayern München).

Fast PSG:s utgifter är stora i vilket fall som helst. Utöver lönen ska klubben betala 150 miljoner kronor i sociala avgifter.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.