Lagkaptenen som retar sig på lönerna

Ytterligheternas nyheter om spelarlöner. Zlatan Ibrahimovic tjänar bara 77 miljoner kronor och inte 121 miljoner, som tidigare rapporterats. Medan Readings Jobi McAnuff sympatiserar med åskådarna som till exempel betalade 50 pund för en plats när hans lag mötte Chelsea.
Penningrullningen runt Zlatan Ibrahimovic är omfattande. Nu uppges att han dock tjänar mindre än vad de första uppgifterna angav. Foto: Scanpix


- Jag vet många som inte har råd med det, säger McAnuff till Daily Mirror.

- Fotbollen har blivit för dyr och det är ju fansen som gör fotbollen. 

"Vi har tappat kontrollen"

Han går verkligen mot strömmen där alla spelare ska ha bättre och bättre och bättre betalt medan klubbarna har allt svårare att få ihop budgeten.

- Vi håller på att tappa kontrollen och greppet om verkligheten, säger han enligt Mirror.

Jobi McAnuff är lagkapten i Reading och tycker att gränsen är nådd, i klartext anser han att lönerna ska begränsas.

- Jag kan förstå att Wayne Rooney ska få bonus eftersom hans namn säljer många tröjor, säger McAnuff.

"Löjligt med alla miljoner"

- Men 2,1 miljoner kronor i veckan, det är ju bara löjligt. Vem behöver den mängden pengar? Till slut kommer någon säga: ”nu får det vara nog”.

Hans Reading är nykomling i Premier League och en av de minsta klubbarna i alla avseenden. I den konkurren har Reading problem att hänga med. Men oavsett detta tycker Jobi McAnuff att spelarlönerna har spårat ur och begäret tagit överhanden bland spelarna.

Själv har han startat en fotbollsakademi i Tottenham, där han växte upp, då han känner för de barn som har haft en svår uppväxt.

- Det de frågar mest är ”vad kör du för bil?” Inte vad jag tyckte om att göra debut?, säger Jobi McAnuff.

Så mycket tjänade inte Zlatan

Och så kontrasten, Zlatan Ibrahimovic är inte alls fotbollsvärldens näst bäst betalde spelare, åtminstone inte enligt den franska tidningen Le Parisien.

Det har hävdats att han har 120 miljoner kronor om året i Paris Saint Germain och till och med presidenten François Hollande tycker att det är väl magstarkt. Han pratade om en skatt på 75 procent för de som tjänar över 1 miljon euro om året.

PSG har hela tiden försvarat investeringen, Ibrahimovic är värd priset.

- Det går inte att sätta ett pris på passion. Det kom 6 000 personer till "Les Champs" för hans skull, sa sportchefen Leonardo när Zlatans presenterades på Champs Elysées.

Han faller på lönelistan

Men nu gör uppgifter i tidningen Le Parisien gällande att Ibrahimovic tjänar 9 miljoner euro om året, cirka 77 miljoner kronor, och inte 14 miljoner euro (120 miljoner kronor).

Det skulle innebära att han Zlatan Ibrahimovic faller från andraplatsen på listan över världens bäst betalda fotbollsspelarna och passeras av Samuel Eto'o (20 miljoner euro i Anzhi), Didier Drogba (15 miljoner euro i Shanghai) och Franck Ribery (10 miljoner euro i Bayern München).

Fast PSG:s utgifter är stora i vilket fall som helst. Utöver lönen ska klubben betala 150 miljoner kronor i sociala avgifter.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

 

SVT och Stockholm Open har via sportmediabolaget Spring Media träffat avtal om sändningar och produktion av turneringen som spelas i Kungliga Tennishallen den 15-23 Oktober. 

Turneringen ska sändas på SVT1, SVT2 och SVT Play. SVT bygger också en studio i hallen under finalhelgen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.