Publiken tillbaka i handbollen

Ishockey och fotboll står i särklass i elitidrottens publikliga. De övriga utkämpar en kamp om intresset hos åskådarna. I en mätning över antalet så kallade TV-kontakter framkommer att handbollen är trea.
Här är två profiler som lockar publik, Sävehofs Michael Apelgren och GUIF:s Mattias Zachrisson. Foto: Björn Larsson Rosvall, Scanpix


En färsk undersökning från Sponsor Insight visar att herrhandbollen når ut till en allt större tv-publik. Med knappt 38 miljoner tv-kontakter under hösten är handbollen klar trea i en jämförelse mellan övriga elitligor.

Mycket Kristianstads förtjänst

Men handbollen lockar flera åskådare, det är ett faktum. Som exempelvis på onsdagskvällen när 1 804 åskådare såg toppmötet i Eskilstuna mellan GUIF och Kristianstad. Klubbarna har lyckats vända de senaste två årens nedåtgående publiktrend. 

Mycket tack vare ett lag, nämligen Kristianstad som har ett snitt som är dubbelt så stort som tvåan som är Ystad.

Kristianstad tar upp kampen med närbelägna elitklubbar i andra idrotter. Mjällby hade 3 892 åskådare i fjol i fotbollsallsvenskan och hockeyns Rögle ligger runt 4 000. Att jämföra med Kristianstads 3 926.

GUIF har under många år har haft en stor och trogen skara handbollsentusiaster och är trea i publikligan medan fyran Lund understryker att Skåne är ett starkt fäste för sporten.

Publiksnittet för höstens matcher visar på 1 459 åskådare - en siffra som kan jämföras med 1.339 åskådare säsongen 2011/2012 och 1.390 säsongen 2010/2011.

Publikliga höst 2012/2013

1. IFK Kristianstad      3.926       
2. Ystads IF                1.954
3. Eskilstuna Guif       1.813
4. Lugi HF                 1.512
5. IFK Skövde            1.446
6. Hammarby             1.386
7. HK Malmö             1.363
8. Drott Halmstad       1.264
9. IK Sävehof            1.132
10. Alingsås HK         987
11. Redbergslids IK    858
12. Skånela IF           805
13. VästeråsIrsta        769
14. HK Aranäs           630

Sponsor Insights undersökning visar antalet TV-kontakter. Och då blir fördelningen mellan idrotterna så här.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.