Publiken tillbaka i handbollen

Ishockey och fotboll står i särklass i elitidrottens publikliga. De övriga utkämpar en kamp om intresset hos åskådarna. I en mätning över antalet så kallade TV-kontakter framkommer att handbollen är trea.
Här är två profiler som lockar publik, Sävehofs Michael Apelgren och GUIF:s Mattias Zachrisson. Foto: Björn Larsson Rosvall, Scanpix
Annons


En färsk undersökning från Sponsor Insight visar att herrhandbollen når ut till en allt större tv-publik. Med knappt 38 miljoner tv-kontakter under hösten är handbollen klar trea i en jämförelse mellan övriga elitligor.

Mycket Kristianstads förtjänst

Men handbollen lockar flera åskådare, det är ett faktum. Som exempelvis på onsdagskvällen när 1 804 åskådare såg toppmötet i Eskilstuna mellan GUIF och Kristianstad. Klubbarna har lyckats vända de senaste två årens nedåtgående publiktrend. 

Mycket tack vare ett lag, nämligen Kristianstad som har ett snitt som är dubbelt så stort som tvåan som är Ystad.

Kristianstad tar upp kampen med närbelägna elitklubbar i andra idrotter. Mjällby hade 3 892 åskådare i fjol i fotbollsallsvenskan och hockeyns Rögle ligger runt 4 000. Att jämföra med Kristianstads 3 926.

GUIF har under många år har haft en stor och trogen skara handbollsentusiaster och är trea i publikligan medan fyran Lund understryker att Skåne är ett starkt fäste för sporten.

Publiksnittet för höstens matcher visar på 1 459 åskådare - en siffra som kan jämföras med 1.339 åskådare säsongen 2011/2012 och 1.390 säsongen 2010/2011.

Publikliga höst 2012/2013

1. IFK Kristianstad      3.926       
2. Ystads IF                1.954
3. Eskilstuna Guif       1.813
4. Lugi HF                 1.512
5. IFK Skövde            1.446
6. Hammarby             1.386
7. HK Malmö             1.363
8. Drott Halmstad       1.264
9. IK Sävehof            1.132
10. Alingsås HK         987
11. Redbergslids IK    858
12. Skånela IF           805
13. VästeråsIrsta        769
14. HK Aranäs           630

Sponsor Insights undersökning visar antalet TV-kontakter. Och då blir fördelningen mellan idrotterna så här.

RF-ordförande Björn Eriksson får svidande kritik för sitt sätt att leda landets största folkrörelse. I spetsen för attacken står Hockeyförbundets ordförande, Anders Larsson, som tillsammans med tio ytterligare specialförbund lämnat in  en motion till kommande RF-stämma i Uppsala i maj.

I en lång krönika på Hockeyförbundets hemsida svingar Larsson vilt mot RF och dess ordförande.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

SHL-ishockey i maj-juni rycker allt närmare!

  Med över 100-talet bekräftade fall av covid-19 och ett 40-tal framflyttade matcher har SHL-organisationen tvingats till flera åtgärder

Sportchefen Johan Hemlin har meddelat att SM-slutspelet senareläggs minst två veckor.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.