Publiken tillbaka i handbollen

Ishockey och fotboll står i särklass i elitidrottens publikliga. De övriga utkämpar en kamp om intresset hos åskådarna. I en mätning över antalet så kallade TV-kontakter framkommer att handbollen är trea.
Här är två profiler som lockar publik, Sävehofs Michael Apelgren och GUIF:s Mattias Zachrisson. Foto: Björn Larsson Rosvall, Scanpix
Annons


En färsk undersökning från Sponsor Insight visar att herrhandbollen når ut till en allt större tv-publik. Med knappt 38 miljoner tv-kontakter under hösten är handbollen klar trea i en jämförelse mellan övriga elitligor.

Mycket Kristianstads förtjänst

Men handbollen lockar flera åskådare, det är ett faktum. Som exempelvis på onsdagskvällen när 1 804 åskådare såg toppmötet i Eskilstuna mellan GUIF och Kristianstad. Klubbarna har lyckats vända de senaste två årens nedåtgående publiktrend. 

Mycket tack vare ett lag, nämligen Kristianstad som har ett snitt som är dubbelt så stort som tvåan som är Ystad.

Kristianstad tar upp kampen med närbelägna elitklubbar i andra idrotter. Mjällby hade 3 892 åskådare i fjol i fotbollsallsvenskan och hockeyns Rögle ligger runt 4 000. Att jämföra med Kristianstads 3 926.

GUIF har under många år har haft en stor och trogen skara handbollsentusiaster och är trea i publikligan medan fyran Lund understryker att Skåne är ett starkt fäste för sporten.

Publiksnittet för höstens matcher visar på 1 459 åskådare - en siffra som kan jämföras med 1.339 åskådare säsongen 2011/2012 och 1.390 säsongen 2010/2011.

Publikliga höst 2012/2013

1. IFK Kristianstad      3.926       
2. Ystads IF                1.954
3. Eskilstuna Guif       1.813
4. Lugi HF                 1.512
5. IFK Skövde            1.446
6. Hammarby             1.386
7. HK Malmö             1.363
8. Drott Halmstad       1.264
9. IK Sävehof            1.132
10. Alingsås HK         987
11. Redbergslids IK    858
12. Skånela IF           805
13. VästeråsIrsta        769
14. HK Aranäs           630

Sponsor Insights undersökning visar antalet TV-kontakter. Och då blir fördelningen mellan idrotterna så här.

Betydelsen av att sälja spelare bevisas med all önskvärd tydlighet i Elfsborg. Klubben gick 15 miljoner plus 2020 - mycket tack vare försäljningen av forwarden Jesper Karlsson till nederländska AZ Alkmaar. Det innebär i sin tur att klubben har 30 miljoner i eget kapital

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.