Publiken tillbaka i handbollen

Ishockey och fotboll står i särklass i elitidrottens publikliga. De övriga utkämpar en kamp om intresset hos åskådarna. I en mätning över antalet så kallade TV-kontakter framkommer att handbollen är trea.
Här är två profiler som lockar publik, Sävehofs Michael Apelgren och GUIF:s Mattias Zachrisson. Foto: Björn Larsson Rosvall, Scanpix
Annons


En färsk undersökning från Sponsor Insight visar att herrhandbollen når ut till en allt större tv-publik. Med knappt 38 miljoner tv-kontakter under hösten är handbollen klar trea i en jämförelse mellan övriga elitligor.

Mycket Kristianstads förtjänst

Men handbollen lockar flera åskådare, det är ett faktum. Som exempelvis på onsdagskvällen när 1 804 åskådare såg toppmötet i Eskilstuna mellan GUIF och Kristianstad. Klubbarna har lyckats vända de senaste två årens nedåtgående publiktrend. 

Mycket tack vare ett lag, nämligen Kristianstad som har ett snitt som är dubbelt så stort som tvåan som är Ystad.

Kristianstad tar upp kampen med närbelägna elitklubbar i andra idrotter. Mjällby hade 3 892 åskådare i fjol i fotbollsallsvenskan och hockeyns Rögle ligger runt 4 000. Att jämföra med Kristianstads 3 926.

GUIF har under många år har haft en stor och trogen skara handbollsentusiaster och är trea i publikligan medan fyran Lund understryker att Skåne är ett starkt fäste för sporten.

Publiksnittet för höstens matcher visar på 1 459 åskådare - en siffra som kan jämföras med 1.339 åskådare säsongen 2011/2012 och 1.390 säsongen 2010/2011.

Publikliga höst 2012/2013

1. IFK Kristianstad      3.926       
2. Ystads IF                1.954
3. Eskilstuna Guif       1.813
4. Lugi HF                 1.512
5. IFK Skövde            1.446
6. Hammarby             1.386
7. HK Malmö             1.363
8. Drott Halmstad       1.264
9. IK Sävehof            1.132
10. Alingsås HK         987
11. Redbergslids IK    858
12. Skånela IF           805
13. VästeråsIrsta        769
14. HK Aranäs           630

Sponsor Insights undersökning visar antalet TV-kontakter. Och då blir fördelningen mellan idrotterna så här.

Riksidrottsförbundet har svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.