Kris 1 - företagen ska rädda klubben

I Uddevalla är det oroligt. I Karlskrona finns nästa krisfall. Hockeylaget Karlskrona HK har 3 miljoner i skulder. Hoppet står till fordringsägarnas välvilja.
Här i Telenor Arena i Karlskrona tog hockeyklubben in 9,7 miljoner i entréer i vinter, men det var ändå 1 miljon under budgetmålet.
Annons

 

Klubbens ledning insåg allvaret och valde att berätta hela sanningen för en tid sedan, hur motbjudande det än var.

Det har varit en succésäsong, men den har också kostat.

Dyrare spelarlöner

Ett bättre lag var konsekvensen av många värvningar och en konsekvens blev avsevärt större lönebudget. 2 miljoner kronor, närmare bestämt.

Det var vad klubben medgav på en presskonferens. Prognosen var ett minusresultat om 3-4 miljoner kronor. Som tur var fanns ett positivt eget kapital om 1,2 miljoner från förra säsongen.

Men ändå, situationen var hotfull och för att klara elitlicensen måste klubbens egna kapital vara positivt. Det var det inte längre och nu hade klubben ögonen på sig.

Personalen minskar

Åtgärderna kräver tuffa beslut och ett är att delar av personalen får gå.

Men klubben hoppas på att kunna behålla nivån för spelarbudgeten. 

- Sportchefen Stefan Bengtzén har fått oförändrade resurser, säger klubbchefen Rolf Lindberg till Kvällsposten.

Ändå heter det att kostnaderna ska minska med 4 miljoner kronor.

40 företag ska säga ja

- Spelarbudgeten kostar ungefär lika mycket som vi haft i publikintäkter. Det finns ett samband mellan publik på läktaren och de spelare vi har på rinken. Får vi ett så stort intresse att publikintäkterna överskrider budget kommer alla extra pengar gå till att förstärka den sportsliga verksamheten. 

Tanken är att ha en klubbchef på halvtid och att viss personal ska jobba med provisionsbaserad försäljning.

Karlskronas publikintäkter uppgick till 9,7 miljoner kronor som ändå var 1 miljon kronor mindre än prognosen. Samtidigt hamnade kostnaderna för spelarlöner ungefär 2 miljoner kronor högre än väntat. 

Nu står hoppet till en ackorduppgörelserna. Men diskussionerna med ca 40 företag tar tid och facit är inte klart. Totalt hoppas KHK kunna skriva av 70 procent av skuldberget som nu uppgår till 3 miljoner kronor.

Klubben söker även stöd från Karlskrona kommun om 2 miljoner kronor, 500 000 kronor omedelbart och 1,5 miljon senare i år.

Riksidrottsförbundet har idag svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.