Kris 1 - företagen ska rädda klubben

I Uddevalla är det oroligt. I Karlskrona finns nästa krisfall. Hockeylaget Karlskrona HK har 3 miljoner i skulder. Hoppet står till fordringsägarnas välvilja.
Här i Telenor Arena i Karlskrona tog hockeyklubben in 9,7 miljoner i entréer i vinter, men det var ändå 1 miljon under budgetmålet.

 

Klubbens ledning insåg allvaret och valde att berätta hela sanningen för en tid sedan, hur motbjudande det än var.

Det har varit en succésäsong, men den har också kostat.

Dyrare spelarlöner

Ett bättre lag var konsekvensen av många värvningar och en konsekvens blev avsevärt större lönebudget. 2 miljoner kronor, närmare bestämt.

Det var vad klubben medgav på en presskonferens. Prognosen var ett minusresultat om 3-4 miljoner kronor. Som tur var fanns ett positivt eget kapital om 1,2 miljoner från förra säsongen.

Men ändå, situationen var hotfull och för att klara elitlicensen måste klubbens egna kapital vara positivt. Det var det inte längre och nu hade klubben ögonen på sig.

Personalen minskar

Åtgärderna kräver tuffa beslut och ett är att delar av personalen får gå.

Men klubben hoppas på att kunna behålla nivån för spelarbudgeten. 

- Sportchefen Stefan Bengtzén har fått oförändrade resurser, säger klubbchefen Rolf Lindberg till Kvällsposten.

Ändå heter det att kostnaderna ska minska med 4 miljoner kronor.

40 företag ska säga ja

- Spelarbudgeten kostar ungefär lika mycket som vi haft i publikintäkter. Det finns ett samband mellan publik på läktaren och de spelare vi har på rinken. Får vi ett så stort intresse att publikintäkterna överskrider budget kommer alla extra pengar gå till att förstärka den sportsliga verksamheten. 

Tanken är att ha en klubbchef på halvtid och att viss personal ska jobba med provisionsbaserad försäljning.

Karlskronas publikintäkter uppgick till 9,7 miljoner kronor som ändå var 1 miljon kronor mindre än prognosen. Samtidigt hamnade kostnaderna för spelarlöner ungefär 2 miljoner kronor högre än väntat. 

Nu står hoppet till en ackorduppgörelserna. Men diskussionerna med ca 40 företag tar tid och facit är inte klart. Totalt hoppas KHK kunna skriva av 70 procent av skuldberget som nu uppgår till 3 miljoner kronor.

Klubben söker även stöd från Karlskrona kommun om 2 miljoner kronor, 500 000 kronor omedelbart och 1,5 miljon senare i år.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Djurgårds-spelaren Peter Hollands besinningslösa attack på Luleå-backen Fredrik Styrman i torsdagens SHL omgång fortsätter att väcka heta känslor i hockey-Sverige. 

-Hade händelsen ägt rum på allmän plats hade åklagare kunnat väcka åtal för grov misshandel, säger Mikael Johansson som var på matchen med sin dotter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.