Tittarrekord, spelrekord och börsoro

32,6 miljoner tv-tittare såg VM-semifinalen i Tyskland. Aldrig tidigare har så många tittat på fotboll på en och samma gång. I Sverige var vi 1,722 miljoner tittare som följde den säregna matchen.
Ledsna, bedrövade, oförstående - det som var omöjligt blev möjligt, blev oundvikligt och nu är besvikelsen total i Brasilien. Foto: AP Photo/TT

 

De höga siffrorna förvånar inte. Från första börjar har den här VM-turneringen samlat stora skaror . Det är också uppenbart att många utöver de normalt fotbollsintresserade har fångats av skådespelet VM. De har inte bara följt själva matcherna utan också allt annat som händer runt ett VM och i synnerhet i Brasilien.

Överträffar allt

I Tyskland är intresset ännu större fullt naturligt. Inte nog med  att deras lag deltar, det laget har från första början haft en favoritroll. 

En match mot Brasilien om en finalmedverkan lockade rekordmånga tyskar till tv-apparaterna. 32,6 miljoner tv-tittare följde den unika matchen som sändes i ZDF. 

Det överträffar alla som helst mätningar. Det gamla rekordet, 31,1 miljoner, kommer från VM-semifinalen 2010 när Tyskland föll mot Spanien. 

Men 32,6 miljoner lär inte räcka till på söndag vid VM-finalen.

TV4 hade flest tittare i första halvlek, 1,722 miljoner svenskar, medan räkneverket stanna hos MMS stannade på 1,667 miljoner tittare i andra halvlek. Men mötet Argentina-Holland sågs av 1,751 miljoner tittare

Börsen kan dala

Den brasilianska börsen, som haft en tillväxt om 19 procent sedan i mars, påverkas av 1-7-smällen mot Tyskland. Det är bedömarna eniga om. 

"Människor kommer att tänka "Ekonomin vacklar redan och tillväxt har vi inte. Nu har vi inte ens ett skapligt fotbollslag".

Det säger Geoffrey Dennis, chef för tillväxtmarknader på finansjätten UBS och expert på Brasilien, enligt Bloomberg.

President Dilma Rousseff hoppades på ett framgångsrikt VM, men nu ser hans framtid än mera bräcklig ut.

Spelbolagen

Här var både spelbolagen och spelare vinnare. 

”Vi hade tio vinnare på oddsspelet Matchen och ett antal Live-spelare där en spelare spelade till oddset 190 någon gång under första halvlek och kunde kvittera ut 38.000 kronor”, skriver Johan Söderkvist, pressinformatör på Svenska Spel i ett mejl till di.se.

”Vi hade inte ens odds uppe på 7-1. Det är ett resultat som totalt saknar motstycke. Det finns liksom inte att man blir utklassad på det här sättet på hemmaplan i en semifinal när det är två så pass bra lag som spelar”, säger Jonas Nilsson, pressansvarig på Unibet Sverige.

”Det här är ett så oerhört ovanligt resultat, vi ser det bara några få gånger per år, och man är ju inte direkt förberedd på att se det i en VM-semifinal. Vi hade odds ute för 6-1, hade det blivit slutresultatet så hade den eller de som satsat på det fått 200 gånger pengarna”, säger Stefan Bladh, marknadschef på Betsson.

I Tyskland fanns det en spelare som hade satsat 1 000 euro, enligt Dagens Industri,  på att Tyskland skulle vinna med mer än tre mål. Oddset var 18 gånger pengarna, och den lycklige fick 18 000 euro, motsvarande 167 000 kronor.

Fakta

Hittills i VM ser tittartoppen ut så här

Brasilien–Tyskland (första halvlek) i TV4: 1,722 miljoner

Brasilien–Chile (andra halvlek) i SVT2: 1,713 miljoner

Brasilien –Tyskland (andra halvlek i TV4: 1,667 miljoner

Brasilien–Mexico (andra halvlek) i TV4: 1,577 miljoner

Spanien–Chile (andra halvlek) i TV4: 1,573

Fakta: MMS.

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.