Tittarrekord, spelrekord och börsoro

32,6 miljoner tv-tittare såg VM-semifinalen i Tyskland. Aldrig tidigare har så många tittat på fotboll på en och samma gång. I Sverige var vi 1,722 miljoner tittare som följde den säregna matchen.
Ledsna, bedrövade, oförstående - det som var omöjligt blev möjligt, blev oundvikligt och nu är besvikelsen total i Brasilien. Foto: AP Photo/TT

 

De höga siffrorna förvånar inte. Från första börjar har den här VM-turneringen samlat stora skaror . Det är också uppenbart att många utöver de normalt fotbollsintresserade har fångats av skådespelet VM. De har inte bara följt själva matcherna utan också allt annat som händer runt ett VM och i synnerhet i Brasilien.

Överträffar allt

I Tyskland är intresset ännu större fullt naturligt. Inte nog med  att deras lag deltar, det laget har från första början haft en favoritroll. 

En match mot Brasilien om en finalmedverkan lockade rekordmånga tyskar till tv-apparaterna. 32,6 miljoner tv-tittare följde den unika matchen som sändes i ZDF. 

Det överträffar alla som helst mätningar. Det gamla rekordet, 31,1 miljoner, kommer från VM-semifinalen 2010 när Tyskland föll mot Spanien. 

Men 32,6 miljoner lär inte räcka till på söndag vid VM-finalen.

TV4 hade flest tittare i första halvlek, 1,722 miljoner svenskar, medan räkneverket stanna hos MMS stannade på 1,667 miljoner tittare i andra halvlek. Men mötet Argentina-Holland sågs av 1,751 miljoner tittare

Börsen kan dala

Den brasilianska börsen, som haft en tillväxt om 19 procent sedan i mars, påverkas av 1-7-smällen mot Tyskland. Det är bedömarna eniga om. 

"Människor kommer att tänka "Ekonomin vacklar redan och tillväxt har vi inte. Nu har vi inte ens ett skapligt fotbollslag".

Det säger Geoffrey Dennis, chef för tillväxtmarknader på finansjätten UBS och expert på Brasilien, enligt Bloomberg.

President Dilma Rousseff hoppades på ett framgångsrikt VM, men nu ser hans framtid än mera bräcklig ut.

Spelbolagen

Här var både spelbolagen och spelare vinnare. 

”Vi hade tio vinnare på oddsspelet Matchen och ett antal Live-spelare där en spelare spelade till oddset 190 någon gång under första halvlek och kunde kvittera ut 38.000 kronor”, skriver Johan Söderkvist, pressinformatör på Svenska Spel i ett mejl till di.se.

”Vi hade inte ens odds uppe på 7-1. Det är ett resultat som totalt saknar motstycke. Det finns liksom inte att man blir utklassad på det här sättet på hemmaplan i en semifinal när det är två så pass bra lag som spelar”, säger Jonas Nilsson, pressansvarig på Unibet Sverige.

”Det här är ett så oerhört ovanligt resultat, vi ser det bara några få gånger per år, och man är ju inte direkt förberedd på att se det i en VM-semifinal. Vi hade odds ute för 6-1, hade det blivit slutresultatet så hade den eller de som satsat på det fått 200 gånger pengarna”, säger Stefan Bladh, marknadschef på Betsson.

I Tyskland fanns det en spelare som hade satsat 1 000 euro, enligt Dagens Industri,  på att Tyskland skulle vinna med mer än tre mål. Oddset var 18 gånger pengarna, och den lycklige fick 18 000 euro, motsvarande 167 000 kronor.

Fakta

Hittills i VM ser tittartoppen ut så här

Brasilien–Tyskland (första halvlek) i TV4: 1,722 miljoner

Brasilien–Chile (andra halvlek) i SVT2: 1,713 miljoner

Brasilien –Tyskland (andra halvlek i TV4: 1,667 miljoner

Brasilien–Mexico (andra halvlek) i TV4: 1,577 miljoner

Spanien–Chile (andra halvlek) i TV4: 1,573

Fakta: MMS.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.