Riskkapitalbolag orsakar böter

Riskkapitalbolaget Club Consulting Scandinavia gjorde affärer med både Gefle och Åtvidaberg. Nu straffas klubbarna av förbundet och får böta 450 000 kronor.
Förre Djurgårdspelaren Bo Andersson var en av tre grundare till Riskkapitalbolaget Club Consulting Scandinavia. Foto: TT
Annons

 

Enligt Svenska Fotbollsförbundets disciplinnämnden har klubbarna tecknat samarbetsavtal med bolaget. Därmed har det funnits inflytande från tredje part i tecknadet av avtal med vissa spelare. Det är förbjudet eftersom föreningarna ska ha självbestämmanderätt.

Grundare från Djurgården

Bolaget Club Consulting grundades 2011 och just i Gefle fanns vinstandelsbevis i totalt åtta spelare med syfte är att ge vinst till både klubben och bolaget.

Club Consulting Scandinavia AB och registrerades 2011 och som verksamhetsidé hette det att: ”Bolaget ska bedriva konsultverksamhet gällande sport och ekonomi riktad mot idrottsklubbar och därmed förenlig verksamhet.”

Grundare var tre stockholmare, Djurgårdarna Bosse Andersson, Bosse Lundquist och Henrik Berggren. De två sistnämnda har inte några ägarintressen i bolaget i dag.

Jurist anmälde

I en intervju förklarade Bosse Andersson:

- Vi kommer att jobba mot olika klubbar och ta olika uppdrag och vara en resurs för klubbarna. Det kan handla om scouting av spelare, rådgivning vid försäljningar och även hjälp att skaffa kapital för affärer. Fast vi är ödmjuka och det får ta sin tid att bygga upp det här. Vi har ett antal uppdrag klara.

Sedan Fotbollskanalen i somras avslöjade detaljer ur upplägget beslutade Anders Hübinette, förbundsjurist på Svenska Fotbollförbundet, att anmäla Gefle IF och Åtvidabergs FF för att ha brutit mot förbudet mot tredjepartsinflytande.

Besvikelse

På onsdagen kom domen där det konstateras att klubbarna avstått bestämmanderätt i flera avtal gällande spelare. 

- Det är ett exempellöst hårt straff. Vi har agerat och levt i tron att det inte finns något tredjepartsinflytande. Vi har inte tagit någon risk, till skillnad mot Club Consulting som har tolkat det på samma sätt, säger Gefle IF:s ordförande Leif Lindstrand till Arbetarbladet.

- Det borde ligga i förbundets intresse att utveckla fotbollen i stället, säger han.

Är 250 000 kronor ett hårt slag?

– Det är en summa som vi kan betala, men det är ändå så pass mycket att vi inte vill skicka in dom pengarna till förbundet för att vi inte har gjort något fel.

Enas om överklagande

Leif Lindstrand är kritisk till förbundets agerande:

- Det är vår intresseorganisation och det tråkiga med det här är att dom inte har gått ut och informerat föreningarna, om dom nu har hittat någon Uefa-regel och tolkat den på ett visst sätt. Då hade vi fått en möjlighet att rätta till det hela. Samtidigt har riskkapitalbolag funnits i många år utan att bli granskade, nu har två av de minsta valts ut. Det borde ligga i förbundets intresse att utveckla fotbollen i stället.

Så skriver disciplinnämnden i sitt beslut

"Förening får inte träffa överenskommelse som möjliggör att tredje part kan påverka föreningens självständighet gentemot spelaren i fråga om beslutanderätt om spelarens arbetsvillkor och/eller övergång till ny förening".

På onsdagskvällen var representanter från Åtvidaberg och Gefle i samtal och mycket talar för att klubbarna kommer att överklaga domen.

IFK Göteborgs 2020 var året med ideliga varningar om ett kraftigt minus i ekonomin. Nu när bokslutet står det klart att spelarförsäljningar blev klubbens räddning.

Den vägen kom det in 22 miljoner.  De pengarna och ett statligt stöd om 18,2 miljoner höll IFK uppe.

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Prioritet Finans är en av idrotts-Sveriges största sponsorer. Nu har vd:n Nils Wiberg sagt ja till ytterligare en stor satsning. Han startar Team Prioritet som blir nästa steg i en strategi att finansiera idrotten via förebilder för att inspirera barn och unga till en aktiv livsstil. Ett antal individuella idrottare med potential är utvalda och först ut är medeldistanslöparna Simon Sundström och Andreas Kramer.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.