Riskkapitalbolag orsakar böter

Riskkapitalbolaget Club Consulting Scandinavia gjorde affärer med både Gefle och Åtvidaberg. Nu straffas klubbarna av förbundet och får böta 450 000 kronor.
Förre Djurgårdspelaren Bo Andersson var en av tre grundare till Riskkapitalbolaget Club Consulting Scandinavia. Foto: TT

 

Enligt Svenska Fotbollsförbundets disciplinnämnden har klubbarna tecknat samarbetsavtal med bolaget. Därmed har det funnits inflytande från tredje part i tecknadet av avtal med vissa spelare. Det är förbjudet eftersom föreningarna ska ha självbestämmanderätt.

Grundare från Djurgården

Bolaget Club Consulting grundades 2011 och just i Gefle fanns vinstandelsbevis i totalt åtta spelare med syfte är att ge vinst till både klubben och bolaget.

Club Consulting Scandinavia AB och registrerades 2011 och som verksamhetsidé hette det att: ”Bolaget ska bedriva konsultverksamhet gällande sport och ekonomi riktad mot idrottsklubbar och därmed förenlig verksamhet.”

Grundare var tre stockholmare, Djurgårdarna Bosse Andersson, Bosse Lundquist och Henrik Berggren. De två sistnämnda har inte några ägarintressen i bolaget i dag.

Jurist anmälde

I en intervju förklarade Bosse Andersson:

- Vi kommer att jobba mot olika klubbar och ta olika uppdrag och vara en resurs för klubbarna. Det kan handla om scouting av spelare, rådgivning vid försäljningar och även hjälp att skaffa kapital för affärer. Fast vi är ödmjuka och det får ta sin tid att bygga upp det här. Vi har ett antal uppdrag klara.

Sedan Fotbollskanalen i somras avslöjade detaljer ur upplägget beslutade Anders Hübinette, förbundsjurist på Svenska Fotbollförbundet, att anmäla Gefle IF och Åtvidabergs FF för att ha brutit mot förbudet mot tredjepartsinflytande.

Besvikelse

På onsdagen kom domen där det konstateras att klubbarna avstått bestämmanderätt i flera avtal gällande spelare. 

- Det är ett exempellöst hårt straff. Vi har agerat och levt i tron att det inte finns något tredjepartsinflytande. Vi har inte tagit någon risk, till skillnad mot Club Consulting som har tolkat det på samma sätt, säger Gefle IF:s ordförande Leif Lindstrand till Arbetarbladet.

- Det borde ligga i förbundets intresse att utveckla fotbollen i stället, säger han.

Är 250 000 kronor ett hårt slag?

– Det är en summa som vi kan betala, men det är ändå så pass mycket att vi inte vill skicka in dom pengarna till förbundet för att vi inte har gjort något fel.

Enas om överklagande

Leif Lindstrand är kritisk till förbundets agerande:

- Det är vår intresseorganisation och det tråkiga med det här är att dom inte har gått ut och informerat föreningarna, om dom nu har hittat någon Uefa-regel och tolkat den på ett visst sätt. Då hade vi fått en möjlighet att rätta till det hela. Samtidigt har riskkapitalbolag funnits i många år utan att bli granskade, nu har två av de minsta valts ut. Det borde ligga i förbundets intresse att utveckla fotbollen i stället.

Så skriver disciplinnämnden i sitt beslut

"Förening får inte träffa överenskommelse som möjliggör att tredje part kan påverka föreningens självständighet gentemot spelaren i fråga om beslutanderätt om spelarens arbetsvillkor och/eller övergång till ny förening".

På onsdagskvällen var representanter från Åtvidaberg och Gefle i samtal och mycket talar för att klubbarna kommer att överklaga domen.

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.