Riskkapitalbolag orsakar böter

Riskkapitalbolaget Club Consulting Scandinavia gjorde affärer med både Gefle och Åtvidaberg. Nu straffas klubbarna av förbundet och får böta 450 000 kronor.
Förre Djurgårdspelaren Bo Andersson var en av tre grundare till Riskkapitalbolaget Club Consulting Scandinavia. Foto: TT

 

Enligt Svenska Fotbollsförbundets disciplinnämnden har klubbarna tecknat samarbetsavtal med bolaget. Därmed har det funnits inflytande från tredje part i tecknadet av avtal med vissa spelare. Det är förbjudet eftersom föreningarna ska ha självbestämmanderätt.

Grundare från Djurgården

Bolaget Club Consulting grundades 2011 och just i Gefle fanns vinstandelsbevis i totalt åtta spelare med syfte är att ge vinst till både klubben och bolaget.

Club Consulting Scandinavia AB och registrerades 2011 och som verksamhetsidé hette det att: ”Bolaget ska bedriva konsultverksamhet gällande sport och ekonomi riktad mot idrottsklubbar och därmed förenlig verksamhet.”

Grundare var tre stockholmare, Djurgårdarna Bosse Andersson, Bosse Lundquist och Henrik Berggren. De två sistnämnda har inte några ägarintressen i bolaget i dag.

Jurist anmälde

I en intervju förklarade Bosse Andersson:

- Vi kommer att jobba mot olika klubbar och ta olika uppdrag och vara en resurs för klubbarna. Det kan handla om scouting av spelare, rådgivning vid försäljningar och även hjälp att skaffa kapital för affärer. Fast vi är ödmjuka och det får ta sin tid att bygga upp det här. Vi har ett antal uppdrag klara.

Sedan Fotbollskanalen i somras avslöjade detaljer ur upplägget beslutade Anders Hübinette, förbundsjurist på Svenska Fotbollförbundet, att anmäla Gefle IF och Åtvidabergs FF för att ha brutit mot förbudet mot tredjepartsinflytande.

Besvikelse

På onsdagen kom domen där det konstateras att klubbarna avstått bestämmanderätt i flera avtal gällande spelare. 

- Det är ett exempellöst hårt straff. Vi har agerat och levt i tron att det inte finns något tredjepartsinflytande. Vi har inte tagit någon risk, till skillnad mot Club Consulting som har tolkat det på samma sätt, säger Gefle IF:s ordförande Leif Lindstrand till Arbetarbladet.

- Det borde ligga i förbundets intresse att utveckla fotbollen i stället, säger han.

Är 250 000 kronor ett hårt slag?

– Det är en summa som vi kan betala, men det är ändå så pass mycket att vi inte vill skicka in dom pengarna till förbundet för att vi inte har gjort något fel.

Enas om överklagande

Leif Lindstrand är kritisk till förbundets agerande:

- Det är vår intresseorganisation och det tråkiga med det här är att dom inte har gått ut och informerat föreningarna, om dom nu har hittat någon Uefa-regel och tolkat den på ett visst sätt. Då hade vi fått en möjlighet att rätta till det hela. Samtidigt har riskkapitalbolag funnits i många år utan att bli granskade, nu har två av de minsta valts ut. Det borde ligga i förbundets intresse att utveckla fotbollen i stället.

Så skriver disciplinnämnden i sitt beslut

"Förening får inte träffa överenskommelse som möjliggör att tredje part kan påverka föreningens självständighet gentemot spelaren i fråga om beslutanderätt om spelarens arbetsvillkor och/eller övergång till ny förening".

På onsdagskvällen var representanter från Åtvidaberg och Gefle i samtal och mycket talar för att klubbarna kommer att överklaga domen.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.