Kvartersklubben opponerar sig

I en tid där elithockeyn i Sverige genomsyras av kommersialism är det sensationellt och befriande att kvartersklubben IK Pantern från Malmö nu ska stångas mot de stora elefanterna.
IK Pantern kännetecknas av en stark anda för laget och klubben. Nu väntar Pantern kvalspel till allsvenskan efter seger i Allettan i söder som innebar direktkvalificering till Kvalserien.

 

I Malmö satsar Redhawks igen – och har problem, igen. Det har däremot inte IK Pantern som står inför ett kval till Allsvenskan

Om klubben lyckas ta steget upp så är det lite av Åshöjdens BK. Men mycket talar för det. Kvalserien består av sex lag, dubbelmöten gäller och slutligen går  fyra lag upp till Allsvenskan. 

Pantern har imponerat under säsongen. Laget vann den Allettan i söder i överlägsen stil och det innebar direktkvalificering till Kvalserien. Annat var det förra säsongen. Då klarade sig laget kvar i division 1 med nöd och näppe.

Hissnande tanke

Misslyckas storebror Malmö Redhawks (Percy Nilssons bygge) i kvalet till SHL och Pantern lyckas spelar de i samma serie i nästa säsong. En svindlande tanke.

Ett Pantern som denna säsong har en lönebudget för spelartruppen på drygt 1 miljon. Att jämföra med Malmös på cirka 17-18 miljoner. 

Malmö snittar närmare 6 000 åskådare i flotta Malmö Arena. Pantern har runt 200 personer i Kirseberg Ishall. En lada som klassas som den sämsta i hockey-Sverige från divison 1 och uppåt.

Omsätter knappt 4 miljoner

Joakim Tillgren är Panterns enda heltidsanställde på klubbens kansli. Han samordnar allt. Från A-lag ned till ungdomshockeyn.

- Man får nypa sig i armen, säger Joakim. 

- Men vi lever inte i en dröm. Vi har en rimlig chans att spela i Allsvenskan nästa säsong. Alla frågar sig om vi verkligen klarar av det. 

I år omsätter hela föreningen knappt 4 miljoner. De flesta Allsvenska klubbar har högre lönebudget än hela vår omsättning.

- Så vi måste växa. Kan tänka mig att det krävs en lönebudget kring 3-4 miljoner för att kunna konkurrera i Allsvenskan. Högre siffra är orealistisk för oss.

- Vi kan inte spela kvar i Kirseberg Ishall. Den håller inte kraven. Då är det renoverade Malmö Isstadion som gäller.

Personlig sponsor

En som skulle kunna borga för att Pantern klarar av spel i Allsvenskan är Anders Öhrn. En  dynamisk herre som suttit som ordförande i klubben i 16 år. Driver företag i fastighetsbranschen. Det är ett känt faktum att han personligen går in med höga belopp till klubben årligen för att verksamheten ska gå runt.

- Jag gläds verkligen med framgångarna den här säsongen, säger Anders Öhrn. Att vi eventuellt möter AIK eller Södertälje snart i lilla Kirsebergs Ishall känns osannolikt.

Kräver mycket

- Samtidigt har jag respekt för vad ett eventuellt avancemang skulle betyda. Vår budget på knappa 4 miljoner måste fördubblas. Vi måste höja sponsorintäkterna betydligt. 

- Visst, vi får centrala TV pengar på runt 3 miljoner. Men vi behöver mera publikintäkter och det blir säkerligen aktuellt med fler anställda då dagens organisation inte räcker. 

- Så till syvene och sist handlar det om ekonomi.

Namnet från England

Lite kortisar som avslutning om Pantern. Klubben bildades 1959. Just namnet kom efter inspiration från engelska hockeyklubben Nottingham Panthers.

Denna säsong finns två spelare i SHL som fostrats av Pantern. Leksands målvakt Oskar Alsenfelt och Djurgårdens forward Robin Alvarez.

Tränare i Pantern är Stephan ”Lillis” Lundh. Tidigare i bl a Djurgården, Malmö och Frölunda. Han har stor del av årets framgångar.

Sven Melander var back

En rikskändis har spelat hockey i Pantern. TV-kändisen och komikern Sven Melander. Han var back i klubben säsongen 1971-72.

- Jättekul att Pantern är på väg till Allsvenskan, säger Sven entusiastiskt. 

- Även om jag bara spelade en säsong i Pantern så är det en klubb i mitt hjärta. En av grundarna av klubben, Kjell Olofsson, har sedan drygt 40 år skickat  gratulationskort till alla mina födelsedagar. Bara en sådan sak. Rörande!

- Minns en kul grej från det att jag kom till Pantern 1971. Jag jobbade då som journalist på Expressen, Pantern hade svårt med träningstider, så jag utnyttjade min ställning, berättar Sven Melander. 

- Lyckades få ihop all lokalmedia i Malmö till en presskonferens. Beklagade oss, med all rätt, över uteblivna träningstider. Fritidsnämnden läste och lyssnade. Helt plötsligt fick vi normala villkor.

- Jodå, har ljuva minnen av IK Pantern. Vilka härliga tider.

Gunnar Svensson

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.