Kvartersklubben opponerar sig

I en tid där elithockeyn i Sverige genomsyras av kommersialism är det sensationellt och befriande att kvartersklubben IK Pantern från Malmö nu ska stångas mot de stora elefanterna.
IK Pantern kännetecknas av en stark anda för laget och klubben. Nu väntar Pantern kvalspel till allsvenskan efter seger i Allettan i söder som innebar direktkvalificering till Kvalserien.

 

I Malmö satsar Redhawks igen – och har problem, igen. Det har däremot inte IK Pantern som står inför ett kval till Allsvenskan

Om klubben lyckas ta steget upp så är det lite av Åshöjdens BK. Men mycket talar för det. Kvalserien består av sex lag, dubbelmöten gäller och slutligen går  fyra lag upp till Allsvenskan. 

Pantern har imponerat under säsongen. Laget vann den Allettan i söder i överlägsen stil och det innebar direktkvalificering till Kvalserien. Annat var det förra säsongen. Då klarade sig laget kvar i division 1 med nöd och näppe.

Hissnande tanke

Misslyckas storebror Malmö Redhawks (Percy Nilssons bygge) i kvalet till SHL och Pantern lyckas spelar de i samma serie i nästa säsong. En svindlande tanke.

Ett Pantern som denna säsong har en lönebudget för spelartruppen på drygt 1 miljon. Att jämföra med Malmös på cirka 17-18 miljoner. 

Malmö snittar närmare 6 000 åskådare i flotta Malmö Arena. Pantern har runt 200 personer i Kirseberg Ishall. En lada som klassas som den sämsta i hockey-Sverige från divison 1 och uppåt.

Omsätter knappt 4 miljoner

Joakim Tillgren är Panterns enda heltidsanställde på klubbens kansli. Han samordnar allt. Från A-lag ned till ungdomshockeyn.

- Man får nypa sig i armen, säger Joakim. 

- Men vi lever inte i en dröm. Vi har en rimlig chans att spela i Allsvenskan nästa säsong. Alla frågar sig om vi verkligen klarar av det. 

I år omsätter hela föreningen knappt 4 miljoner. De flesta Allsvenska klubbar har högre lönebudget än hela vår omsättning.

- Så vi måste växa. Kan tänka mig att det krävs en lönebudget kring 3-4 miljoner för att kunna konkurrera i Allsvenskan. Högre siffra är orealistisk för oss.

- Vi kan inte spela kvar i Kirseberg Ishall. Den håller inte kraven. Då är det renoverade Malmö Isstadion som gäller.

Personlig sponsor

En som skulle kunna borga för att Pantern klarar av spel i Allsvenskan är Anders Öhrn. En  dynamisk herre som suttit som ordförande i klubben i 16 år. Driver företag i fastighetsbranschen. Det är ett känt faktum att han personligen går in med höga belopp till klubben årligen för att verksamheten ska gå runt.

- Jag gläds verkligen med framgångarna den här säsongen, säger Anders Öhrn. Att vi eventuellt möter AIK eller Södertälje snart i lilla Kirsebergs Ishall känns osannolikt.

Kräver mycket

- Samtidigt har jag respekt för vad ett eventuellt avancemang skulle betyda. Vår budget på knappa 4 miljoner måste fördubblas. Vi måste höja sponsorintäkterna betydligt. 

- Visst, vi får centrala TV pengar på runt 3 miljoner. Men vi behöver mera publikintäkter och det blir säkerligen aktuellt med fler anställda då dagens organisation inte räcker. 

- Så till syvene och sist handlar det om ekonomi.

Namnet från England

Lite kortisar som avslutning om Pantern. Klubben bildades 1959. Just namnet kom efter inspiration från engelska hockeyklubben Nottingham Panthers.

Denna säsong finns två spelare i SHL som fostrats av Pantern. Leksands målvakt Oskar Alsenfelt och Djurgårdens forward Robin Alvarez.

Tränare i Pantern är Stephan ”Lillis” Lundh. Tidigare i bl a Djurgården, Malmö och Frölunda. Han har stor del av årets framgångar.

Sven Melander var back

En rikskändis har spelat hockey i Pantern. TV-kändisen och komikern Sven Melander. Han var back i klubben säsongen 1971-72.

- Jättekul att Pantern är på väg till Allsvenskan, säger Sven entusiastiskt. 

- Även om jag bara spelade en säsong i Pantern så är det en klubb i mitt hjärta. En av grundarna av klubben, Kjell Olofsson, har sedan drygt 40 år skickat  gratulationskort till alla mina födelsedagar. Bara en sådan sak. Rörande!

- Minns en kul grej från det att jag kom till Pantern 1971. Jag jobbade då som journalist på Expressen, Pantern hade svårt med träningstider, så jag utnyttjade min ställning, berättar Sven Melander. 

- Lyckades få ihop all lokalmedia i Malmö till en presskonferens. Beklagade oss, med all rätt, över uteblivna träningstider. Fritidsnämnden läste och lyssnade. Helt plötsligt fick vi normala villkor.

- Jodå, har ljuva minnen av IK Pantern. Vilka härliga tider.

Gunnar Svensson

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

SVT-dokumentären ”Hotet mot handbollen”, SVT-play, som handlar om misstänkt matchfixning inom sporten, är inget som oroar Krister Bergström.

Han är svensk VM-general för damernas 26:e mästerskap, som nu pågår fram till 17 december, med final i danska Jyske Bank Boxen i Herning på Jylland.

-Nej, det är inget som vi reflekterar över, eller påverkar oss det minsta.  Jag kan inte säga att det är någon ”snackis” i korridorer eller omklädningsrum, säger Krister Bergström.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen