Kvartersklubben opponerar sig

I en tid där elithockeyn i Sverige genomsyras av kommersialism är det sensationellt och befriande att kvartersklubben IK Pantern från Malmö nu ska stångas mot de stora elefanterna.
IK Pantern kännetecknas av en stark anda för laget och klubben. Nu väntar Pantern kvalspel till allsvenskan efter seger i Allettan i söder som innebar direktkvalificering till Kvalserien.

 

I Malmö satsar Redhawks igen – och har problem, igen. Det har däremot inte IK Pantern som står inför ett kval till Allsvenskan

Om klubben lyckas ta steget upp så är det lite av Åshöjdens BK. Men mycket talar för det. Kvalserien består av sex lag, dubbelmöten gäller och slutligen går  fyra lag upp till Allsvenskan. 

Pantern har imponerat under säsongen. Laget vann den Allettan i söder i överlägsen stil och det innebar direktkvalificering till Kvalserien. Annat var det förra säsongen. Då klarade sig laget kvar i division 1 med nöd och näppe.

Hissnande tanke

Misslyckas storebror Malmö Redhawks (Percy Nilssons bygge) i kvalet till SHL och Pantern lyckas spelar de i samma serie i nästa säsong. En svindlande tanke.

Ett Pantern som denna säsong har en lönebudget för spelartruppen på drygt 1 miljon. Att jämföra med Malmös på cirka 17-18 miljoner. 

Malmö snittar närmare 6 000 åskådare i flotta Malmö Arena. Pantern har runt 200 personer i Kirseberg Ishall. En lada som klassas som den sämsta i hockey-Sverige från divison 1 och uppåt.

Omsätter knappt 4 miljoner

Joakim Tillgren är Panterns enda heltidsanställde på klubbens kansli. Han samordnar allt. Från A-lag ned till ungdomshockeyn.

- Man får nypa sig i armen, säger Joakim. 

- Men vi lever inte i en dröm. Vi har en rimlig chans att spela i Allsvenskan nästa säsong. Alla frågar sig om vi verkligen klarar av det. 

I år omsätter hela föreningen knappt 4 miljoner. De flesta Allsvenska klubbar har högre lönebudget än hela vår omsättning.

- Så vi måste växa. Kan tänka mig att det krävs en lönebudget kring 3-4 miljoner för att kunna konkurrera i Allsvenskan. Högre siffra är orealistisk för oss.

- Vi kan inte spela kvar i Kirseberg Ishall. Den håller inte kraven. Då är det renoverade Malmö Isstadion som gäller.

Personlig sponsor

En som skulle kunna borga för att Pantern klarar av spel i Allsvenskan är Anders Öhrn. En  dynamisk herre som suttit som ordförande i klubben i 16 år. Driver företag i fastighetsbranschen. Det är ett känt faktum att han personligen går in med höga belopp till klubben årligen för att verksamheten ska gå runt.

- Jag gläds verkligen med framgångarna den här säsongen, säger Anders Öhrn. Att vi eventuellt möter AIK eller Södertälje snart i lilla Kirsebergs Ishall känns osannolikt.

Kräver mycket

- Samtidigt har jag respekt för vad ett eventuellt avancemang skulle betyda. Vår budget på knappa 4 miljoner måste fördubblas. Vi måste höja sponsorintäkterna betydligt. 

- Visst, vi får centrala TV pengar på runt 3 miljoner. Men vi behöver mera publikintäkter och det blir säkerligen aktuellt med fler anställda då dagens organisation inte räcker. 

- Så till syvene och sist handlar det om ekonomi.

Namnet från England

Lite kortisar som avslutning om Pantern. Klubben bildades 1959. Just namnet kom efter inspiration från engelska hockeyklubben Nottingham Panthers.

Denna säsong finns två spelare i SHL som fostrats av Pantern. Leksands målvakt Oskar Alsenfelt och Djurgårdens forward Robin Alvarez.

Tränare i Pantern är Stephan ”Lillis” Lundh. Tidigare i bl a Djurgården, Malmö och Frölunda. Han har stor del av årets framgångar.

Sven Melander var back

En rikskändis har spelat hockey i Pantern. TV-kändisen och komikern Sven Melander. Han var back i klubben säsongen 1971-72.

- Jättekul att Pantern är på väg till Allsvenskan, säger Sven entusiastiskt. 

- Även om jag bara spelade en säsong i Pantern så är det en klubb i mitt hjärta. En av grundarna av klubben, Kjell Olofsson, har sedan drygt 40 år skickat  gratulationskort till alla mina födelsedagar. Bara en sådan sak. Rörande!

- Minns en kul grej från det att jag kom till Pantern 1971. Jag jobbade då som journalist på Expressen, Pantern hade svårt med träningstider, så jag utnyttjade min ställning, berättar Sven Melander. 

- Lyckades få ihop all lokalmedia i Malmö till en presskonferens. Beklagade oss, med all rätt, över uteblivna träningstider. Fritidsnämnden läste och lyssnade. Helt plötsligt fick vi normala villkor.

- Jodå, har ljuva minnen av IK Pantern. Vilka härliga tider.

Gunnar Svensson

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

14 är nominerade. Här är alla aktuella idrottshjältar till det åtråvärda Jerringpriset 2022. Radiosportens utmärkelse till minne av Sven Jerring.

Vvärldens bäste stavhoppare, Armand Duplantis, har en speciell position ocvh lär bli svår att överträffa. Han har både VM-guld och EM-guld runt halsen och är den givne favoriten. Tre världsrekord gör honom ännu större.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.