Fostrad i MFF, men genombrott i Köpenhamn

I söndagens match mellan FC Köpenhamn och AGF från Århus spelade en svensk 16-åring huvudrollen redan innan domaren blåst i gång matchen. Det handlar om supertalangen Roony Bardghji som 16 år och sex dagar gammal blev den yngste någonsin att debutera för FCK och den yngste någonsin att spela från start. Superligan har en 16-årsgräns för att få spela så det är rekord som kan bli långvarigt. 

Hhan är supertalangen som bor kvar i Malmö, men som MFF tvingades att släppa

Roony Bardghji (infälld) fick kontraktsförslag från både FC Köpenhamn och Malmö FF. Tillsammans med föräldrarna valde han slutligen danskarnas förslag. Det kan stå MFF dyrt.

Även efter matchen som slutade 1-1 inför 25 814 åskådare kretsade mycket kring den unge svensken som utsågs till matchens lirare och hyllades stort av tränaren. 

”Från första minuten gick han in och spelade föga imponerad och tog bollen till sig och gjorde det vi hade hoppats på. Han utmanade en-mot-en, men spelade också enkelt. Han hade en och en halv jättechans när han tog en fantastisk touch in i planen, där avslutet tyvärr blockades. Annars kunde det ha varit en gudadebut. Det säger mycket att en 16-årig kille kan gå in och leverera en sådan prestation.

Har inga begränsningar

- En sak är att ha de fotbollsmässiga egenskaperna, men att han också kan göra det mentalt, det är imponerande”, sade FCK-tränaren Jess Thorup nöjt på presskonferensen efter matchen.

Apropå den unga åldern svarar Thorup att Bardghji gjort det riktigt bra med klubben under de senaste månaderna och att han valt laguppställningen utifrån de egenskaper som den enskilda spelaren har – och Bardghji har egenskaperna att göra skillnad: 

”Vi hade gärna gett honom debut tidigare under hösten om vi hade fått.” Det säger en hel del att Thorup gärna hade låtit Bardghji debutera ännu tidigare och för att förstå varför rekommenderas denna video från matchen FCK-Midtjylland (P17) då Bardghji gjorde fyra klassmål.

FCK-tränaren Jess Thorup säger att det förmodligen är den största talang han själv har sett: ”Det är det nog med hänsyn till åldern, men då ska vi nog akta oss för att skrika det här för högt.”

För att få perspektiv på åldern var Zlatan Ibrahimovic nästan 18 år när han debuterade i Malmö FF:s A-lag, 19 år när han skrev på för AjaxMalmö FF:s just nu yngste och mest lovande A-lagsspelare Sebastian Nanasi 19 år. 

Den försäljningen…

Bardghji lämnade Malmö FF för ett kontrakt med FCK på sin 15-årsdag den 15 november 2020. Malmö FF tappade då en av sina största talanger i modern tid. Han tog SM-guld med Malmö FF:s P16 och gjorde som 13-åring mål för P17 när Malmö FF tog SM-silver. Som 14-åring var han uppe och spelade i MFF:s P19-lag. 

Nu ett år senare efter klubbytet är han alltså med i FCK:s A-trupp efter att tidigare ha spelat i U19-laget och där gjort fyra mål på nio matcher. I det svenska U17-landslaget har han gjort fem mål och en assist på sex matcher. FCK har faktiskt stoppat honom från det svenska U17-landslagets möte mot Lettland i EM-kvalet den 23 november då de anser att klubben behöver honom.

För FC Köpenhamn kan den unge svensken bli en stor tillgång på planen, men också ekonomiskt. Yngre spelare med utvecklingspotential betingar ett högt värde på den europeiska spelarmarknaden. Bardghji beskrivs i Danmark som en av Nordens största fotbollstalanger och ryktas redan ha ögonen på sig från storklubbar som Barcelona, Bayern München och Ajax. Frågan är när vi får se honom i det svenska herrlandslaget. 

Se FCK-TV:s intervju med Roony Bardghji efter matchen här. Bardghji spelade från start och byttes ut i 65:e minuten med krampkänning.

Anders Olshov

Fakta Roony Bardghji

Född: 15 november 2005

Ursprung: Föräldrar från Syrien, men föddes i Kuwait och kom till Sverige 2012 där han som 6-åring började spela i Kallinge SK

Bostad: Bor i Malmö

Position: Högerytter

Klubb: FC Köpenhamn

Tidigare klubbar: Kallinge SK (moderklubb), Rödeby AIF, Malmö FF

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad  för en folk- och motorfest.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.