Fostrad i MFF, men genombrott i Köpenhamn

I söndagens match mellan FC Köpenhamn och AGF från Århus spelade en svensk 16-åring huvudrollen redan innan domaren blåst i gång matchen. Det handlar om supertalangen Roony Bardghji som 16 år och sex dagar gammal blev den yngste någonsin att debutera för FCK och den yngste någonsin att spela från start. Superligan har en 16-årsgräns för att få spela så det är rekord som kan bli långvarigt. 

Hhan är supertalangen som bor kvar i Malmö, men som MFF tvingades att släppa

Roony Bardghji (infälld) fick kontraktsförslag från både FC Köpenhamn och Malmö FF. Tillsammans med föräldrarna valde han slutligen danskarnas förslag. Det kan stå MFF dyrt.

Även efter matchen som slutade 1-1 inför 25 814 åskådare kretsade mycket kring den unge svensken som utsågs till matchens lirare och hyllades stort av tränaren. 

”Från första minuten gick han in och spelade föga imponerad och tog bollen till sig och gjorde det vi hade hoppats på. Han utmanade en-mot-en, men spelade också enkelt. Han hade en och en halv jättechans när han tog en fantastisk touch in i planen, där avslutet tyvärr blockades. Annars kunde det ha varit en gudadebut. Det säger mycket att en 16-årig kille kan gå in och leverera en sådan prestation.

Har inga begränsningar

- En sak är att ha de fotbollsmässiga egenskaperna, men att han också kan göra det mentalt, det är imponerande”, sade FCK-tränaren Jess Thorup nöjt på presskonferensen efter matchen.

Apropå den unga åldern svarar Thorup att Bardghji gjort det riktigt bra med klubben under de senaste månaderna och att han valt laguppställningen utifrån de egenskaper som den enskilda spelaren har – och Bardghji har egenskaperna att göra skillnad: 

”Vi hade gärna gett honom debut tidigare under hösten om vi hade fått.” Det säger en hel del att Thorup gärna hade låtit Bardghji debutera ännu tidigare och för att förstå varför rekommenderas denna video från matchen FCK-Midtjylland (P17) då Bardghji gjorde fyra klassmål.

FCK-tränaren Jess Thorup säger att det förmodligen är den största talang han själv har sett: ”Det är det nog med hänsyn till åldern, men då ska vi nog akta oss för att skrika det här för högt.”

För att få perspektiv på åldern var Zlatan Ibrahimovic nästan 18 år när han debuterade i Malmö FF:s A-lag, 19 år när han skrev på för AjaxMalmö FF:s just nu yngste och mest lovande A-lagsspelare Sebastian Nanasi 19 år. 

Den försäljningen…

Bardghji lämnade Malmö FF för ett kontrakt med FCK på sin 15-årsdag den 15 november 2020. Malmö FF tappade då en av sina största talanger i modern tid. Han tog SM-guld med Malmö FF:s P16 och gjorde som 13-åring mål för P17 när Malmö FF tog SM-silver. Som 14-åring var han uppe och spelade i MFF:s P19-lag. 

Nu ett år senare efter klubbytet är han alltså med i FCK:s A-trupp efter att tidigare ha spelat i U19-laget och där gjort fyra mål på nio matcher. I det svenska U17-landslaget har han gjort fem mål och en assist på sex matcher. FCK har faktiskt stoppat honom från det svenska U17-landslagets möte mot Lettland i EM-kvalet den 23 november då de anser att klubben behöver honom.

För FC Köpenhamn kan den unge svensken bli en stor tillgång på planen, men också ekonomiskt. Yngre spelare med utvecklingspotential betingar ett högt värde på den europeiska spelarmarknaden. Bardghji beskrivs i Danmark som en av Nordens största fotbollstalanger och ryktas redan ha ögonen på sig från storklubbar som Barcelona, Bayern München och Ajax. Frågan är när vi får se honom i det svenska herrlandslaget. 

Se FCK-TV:s intervju med Roony Bardghji efter matchen här. Bardghji spelade från start och byttes ut i 65:e minuten med krampkänning.

Anders Olshov

Fakta Roony Bardghji

Född: 15 november 2005

Ursprung: Föräldrar från Syrien, men föddes i Kuwait och kom till Sverige 2012 där han som 6-åring började spela i Kallinge SK

Bostad: Bor i Malmö

Position: Högerytter

Klubb: FC Köpenhamn

Tidigare klubbar: Kallinge SK (moderklubb), Rödeby AIF, Malmö FF

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Den 17 november 2022 firar Svenska ishockeyförbundet 100 år med Tidernas Hockeygala i Avicii Arena. Galan direktsänds i SVT 1 med start kl 20.00. Under kvällen ska svensk ishockeys historia uppmärksammas och hyllas. Flera tunga priser ska delas ut, i synnerhet Tidernas Ögonblick där svenska folket utgör jury.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.