Med Karin och Youtuber ska bandyn växa

Karin Torneklint kommer direkt från rollen som mycket framgångsrik förbundskapten för svensk friidrott och den mediabelysta OS-scenen, guld- och silverbehängd som hon är och tar nästa steg i bandyns lågprofilerade värld. 

Och inte nog med det. Svenska Bandyförbundet vill också anställa en youtuber. En unik rekrytering pågår

Rekryteringen av Karin Torneklint är ett steg i den unika satsningen som Bandyförbundet gör. Nu är jakteni nledd på en youtuber för att göra sporten mera tillgänglig och lockande för ungdomar.

Det steget som bandyförbundet tar  kanske säger mer om personen Karin Torneklint, än rollen som bandyns sportchef.... Och att sedan våga toppa det med  en Youtuber., dessutom.

Förbundet ökar satsningen ytterligare på barn och unga genom att anställa en Youtuber. Målet är att få fler att intressera sig för bandy och att finnas på de plattformar och i de flöden där barn och ungdomar har sina vänner och spenderar stora delar av sin tid.

Bli aktiva överallt

Tanken är att Svenska Bandyförbundets Youtuber ska hänga vid sidolinjen, snacka med publiken, fånga en spelare efter match, vara med när ett barn träffar sin favoritspelare, dra i gång tävlingar, reagera på matcher och mål och skapa innehåll tillsammans med följarna. The sky is the limit!

– Hen blir en extra kompis för barn och ungdomar, både fysiskt och digitalt med korta liveuppdateringar på TikTok och Youtube, säger Pär Gustafsson, generalsekreterare på Svenska Bandyförbundet.

– Anställningen är helt unik inom de svenska specialidrottsförbunden och är en del i den stora satsning som vi på förbundet gör på våra barn och unga. Den är också en del i förbundets digitaliseringsstrategi och projektet Återstart Svensk Bandy. Vi vill vara relevanta för alla som spelar bandy, är nyfikna på sporten och de som kanske bara vill röra på sig och ha kul ihop med kompisar. 

"Återstart Svensk Bandy"

- Med den här tjänsten så hoppas vi att bandyn kan nå ännu fler och via kanaler som är helt självklara för de yngre, fortsätter Pär Gustafsson.

Tjänsten är en visstidsanställning på två år och rekryteringen startar nu. Att hitta rätt person med rätt energi är helt avgörande och ledordet för innehållet och tonen är schysst vilket också går hand i hand med Svenska Bandyförbundets värdegrund.

– Vi tycker att det är jättespännande att se var detta tar vägen! Den här funktionen blir ju ungefär som förbundets egen tonåring, som släpps ut för att utforska världen med nyfikna ögon, säger Pär Gustafsson och skrattar.

– Alla som har barn eller tonåringar vet ju att practice makes perfect och det är ju bland annat det som är tjusningen. Vi och vår kommande Youtuber gör detta tillsammans men personen som får tjänsten är experten på content, så när det gäller det så tar vi andra ett stort kliv tillbaka, avslutar Pär Gustafsson

Förresten, varför blev Karin Torneklint  inte förbundskapten för både damer och herrar även i bandy?

Kvinnlig bandyvår

På tre av bandyverksamhetens tyngsta sektorer inom förbundet är det kvinnligt ledarskap; Anne Holopainen är chef för domarna, Elin Ivarsson för barn och ungdom och Tiina Vesala för utbildning.

Bland de anställda finns Anna-Karin Larsson på den komplicerade tävlingssidan och unga Amanda Bäverhag som domarambassadör, själv VM-domare i Norge 2019 samt Therèse Eriksson på information. Samtliga nyanställda.

Ann Elefalk, dambandyns kvinnliga förkämpe nummer ett, har nu fem-sex decennier senare fått sina efterföljare. På den renodlade sportsliga delen främst i Karin Torneklint, så annorlunda än Ann Elefalk, men med likheter. Båda med hög integritet, engagerade och med stor kunskap.

Avvägningen mellan kvinnligt och manligt uteblir automatiskt då det inte läggs någon vikt vid det.

Karin Torneklint har varit förbundskapten i över åtta år. 

Det sägs om henne Torneklint att hon alltid äter tillsammans med den som först skall tävla och är kvar på arenan tills den siste har tävlat färdigt.

nu ställs hon inför nya utmaningar.Vid bandyns sju senaste VM för herrar har Ryssland vunnit vid fem tillfällen, vid fyra tillfällen har det skett med uddamålet. Hur många år behöver Karin Torneklint för att ändra på detta som sportchef? 

Dambandyn drar

På 70-talet hade dambandyn inklusive flick- och skollag 10 000 spelare.

Sedan slog klimatkrisen till, tjejernas istider blev något sämre och Svenska Bandyförbundet hade heller ingen Ann Elefalk på barrikaderna. 

Hon var 1967 drivande i tillkomsten av en dambandykommitté och blev från 1969 dambandykonsulent i 22 år och självklart dambandyns förste förbundskapten. Ann var med sitt IK Göta under de första elva SM-finalerna med om att vinna åtta gånger. Som arbetskamrat minns jag hennes djärvhet, envishet och hur outtröttlig hon var.

nu står bandyn inför ny revolutionerande tid - med ett annat signum.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ytterligheternas klubb – FC Barcelona. Tidigt i våras framkom uppgifter om att klubben hade runt 10 miljarder i skulder. Nu redovisar klubbens styrande en sensationell vinst på 1 miljard - trots spelarköp på nära 2 miljarder blev det en vinst på 98 miljoner euro, motsvarande cirka 1miljard svenska kronor, enligt klubbens pressmeddelande.

Höjningen av styrräntan med en hel procent till 1,75 sänder kalla kårar till SHL-lagen och underliggande ligor.

 Visserligen talar riksbankchefen Stefan Ingves om en ”mild inbromsning av ekonomin”, andra som Annika Winsth, chefsekonom på Nordea och Robert Boije, chefsekonom på SBAB, beskriver höjningen som  en ”räntesmocka”. Det påverkar hockeypublikens plånbok.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.