Med Karin och Youtuber ska bandyn växa

Karin Torneklint kommer direkt från rollen som mycket framgångsrik förbundskapten för svensk friidrott och den mediabelysta OS-scenen, guld- och silverbehängd som hon är och tar nästa steg i bandyns lågprofilerade värld. 

Och inte nog med det. Svenska Bandyförbundet vill också anställa en youtuber. En unik rekrytering pågår

Rekryteringen av Karin Torneklint är ett steg i den unika satsningen som Bandyförbundet gör. Nu är jakteni nledd på en youtuber för att göra sporten mera tillgänglig och lockande för ungdomar.

Det steget som bandyförbundet tar  kanske säger mer om personen Karin Torneklint, än rollen som bandyns sportchef.... Och att sedan våga toppa det med  en Youtuber., dessutom.

Förbundet ökar satsningen ytterligare på barn och unga genom att anställa en Youtuber. Målet är att få fler att intressera sig för bandy och att finnas på de plattformar och i de flöden där barn och ungdomar har sina vänner och spenderar stora delar av sin tid.

Bli aktiva överallt

Tanken är att Svenska Bandyförbundets Youtuber ska hänga vid sidolinjen, snacka med publiken, fånga en spelare efter match, vara med när ett barn träffar sin favoritspelare, dra i gång tävlingar, reagera på matcher och mål och skapa innehåll tillsammans med följarna. The sky is the limit!

– Hen blir en extra kompis för barn och ungdomar, både fysiskt och digitalt med korta liveuppdateringar på TikTok och Youtube, säger Pär Gustafsson, generalsekreterare på Svenska Bandyförbundet.

– Anställningen är helt unik inom de svenska specialidrottsförbunden och är en del i den stora satsning som vi på förbundet gör på våra barn och unga. Den är också en del i förbundets digitaliseringsstrategi och projektet Återstart Svensk Bandy. Vi vill vara relevanta för alla som spelar bandy, är nyfikna på sporten och de som kanske bara vill röra på sig och ha kul ihop med kompisar. 

"Återstart Svensk Bandy"

- Med den här tjänsten så hoppas vi att bandyn kan nå ännu fler och via kanaler som är helt självklara för de yngre, fortsätter Pär Gustafsson.

Tjänsten är en visstidsanställning på två år och rekryteringen startar nu. Att hitta rätt person med rätt energi är helt avgörande och ledordet för innehållet och tonen är schysst vilket också går hand i hand med Svenska Bandyförbundets värdegrund.

– Vi tycker att det är jättespännande att se var detta tar vägen! Den här funktionen blir ju ungefär som förbundets egen tonåring, som släpps ut för att utforska världen med nyfikna ögon, säger Pär Gustafsson och skrattar.

– Alla som har barn eller tonåringar vet ju att practice makes perfect och det är ju bland annat det som är tjusningen. Vi och vår kommande Youtuber gör detta tillsammans men personen som får tjänsten är experten på content, så när det gäller det så tar vi andra ett stort kliv tillbaka, avslutar Pär Gustafsson

Förresten, varför blev Karin Torneklint  inte förbundskapten för både damer och herrar även i bandy?

Kvinnlig bandyvår

På tre av bandyverksamhetens tyngsta sektorer inom förbundet är det kvinnligt ledarskap; Anne Holopainen är chef för domarna, Elin Ivarsson för barn och ungdom och Tiina Vesala för utbildning.

Bland de anställda finns Anna-Karin Larsson på den komplicerade tävlingssidan och unga Amanda Bäverhag som domarambassadör, själv VM-domare i Norge 2019 samt Therèse Eriksson på information. Samtliga nyanställda.

Ann Elefalk, dambandyns kvinnliga förkämpe nummer ett, har nu fem-sex decennier senare fått sina efterföljare. På den renodlade sportsliga delen främst i Karin Torneklint, så annorlunda än Ann Elefalk, men med likheter. Båda med hög integritet, engagerade och med stor kunskap.

Avvägningen mellan kvinnligt och manligt uteblir automatiskt då det inte läggs någon vikt vid det.

Karin Torneklint har varit förbundskapten i över åtta år. 

Det sägs om henne Torneklint att hon alltid äter tillsammans med den som först skall tävla och är kvar på arenan tills den siste har tävlat färdigt.

nu ställs hon inför nya utmaningar.Vid bandyns sju senaste VM för herrar har Ryssland vunnit vid fem tillfällen, vid fyra tillfällen har det skett med uddamålet. Hur många år behöver Karin Torneklint för att ändra på detta som sportchef? 

Dambandyn drar

På 70-talet hade dambandyn inklusive flick- och skollag 10 000 spelare.

Sedan slog klimatkrisen till, tjejernas istider blev något sämre och Svenska Bandyförbundet hade heller ingen Ann Elefalk på barrikaderna. 

Hon var 1967 drivande i tillkomsten av en dambandykommitté och blev från 1969 dambandykonsulent i 22 år och självklart dambandyns förste förbundskapten. Ann var med sitt IK Göta under de första elva SM-finalerna med om att vinna åtta gånger. Som arbetskamrat minns jag hennes djärvhet, envishet och hur outtröttlig hon var.

nu står bandyn inför ny revolutionerande tid - med ett annat signum.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.