Med Karin och Youtuber ska bandyn växa

Karin Torneklint kommer direkt från rollen som mycket framgångsrik förbundskapten för svensk friidrott och den mediabelysta OS-scenen, guld- och silverbehängd som hon är och tar nästa steg i bandyns lågprofilerade värld. 

Och inte nog med det. Svenska Bandyförbundet vill också anställa en youtuber. En unik rekrytering pågår

Rekryteringen av Karin Torneklint är ett steg i den unika satsningen som Bandyförbundet gör. Nu är jakteni nledd på en youtuber för att göra sporten mera tillgänglig och lockande för ungdomar.

Det steget som bandyförbundet tar  kanske säger mer om personen Karin Torneklint, än rollen som bandyns sportchef.... Och att sedan våga toppa det med  en Youtuber., dessutom.

Förbundet ökar satsningen ytterligare på barn och unga genom att anställa en Youtuber. Målet är att få fler att intressera sig för bandy och att finnas på de plattformar och i de flöden där barn och ungdomar har sina vänner och spenderar stora delar av sin tid.

Bli aktiva överallt

Tanken är att Svenska Bandyförbundets Youtuber ska hänga vid sidolinjen, snacka med publiken, fånga en spelare efter match, vara med när ett barn träffar sin favoritspelare, dra i gång tävlingar, reagera på matcher och mål och skapa innehåll tillsammans med följarna. The sky is the limit!

– Hen blir en extra kompis för barn och ungdomar, både fysiskt och digitalt med korta liveuppdateringar på TikTok och Youtube, säger Pär Gustafsson, generalsekreterare på Svenska Bandyförbundet.

– Anställningen är helt unik inom de svenska specialidrottsförbunden och är en del i den stora satsning som vi på förbundet gör på våra barn och unga. Den är också en del i förbundets digitaliseringsstrategi och projektet Återstart Svensk Bandy. Vi vill vara relevanta för alla som spelar bandy, är nyfikna på sporten och de som kanske bara vill röra på sig och ha kul ihop med kompisar. 

"Återstart Svensk Bandy"

- Med den här tjänsten så hoppas vi att bandyn kan nå ännu fler och via kanaler som är helt självklara för de yngre, fortsätter Pär Gustafsson.

Tjänsten är en visstidsanställning på två år och rekryteringen startar nu. Att hitta rätt person med rätt energi är helt avgörande och ledordet för innehållet och tonen är schysst vilket också går hand i hand med Svenska Bandyförbundets värdegrund.

– Vi tycker att det är jättespännande att se var detta tar vägen! Den här funktionen blir ju ungefär som förbundets egen tonåring, som släpps ut för att utforska världen med nyfikna ögon, säger Pär Gustafsson och skrattar.

– Alla som har barn eller tonåringar vet ju att practice makes perfect och det är ju bland annat det som är tjusningen. Vi och vår kommande Youtuber gör detta tillsammans men personen som får tjänsten är experten på content, så när det gäller det så tar vi andra ett stort kliv tillbaka, avslutar Pär Gustafsson

Förresten, varför blev Karin Torneklint  inte förbundskapten för både damer och herrar även i bandy?

Kvinnlig bandyvår

På tre av bandyverksamhetens tyngsta sektorer inom förbundet är det kvinnligt ledarskap; Anne Holopainen är chef för domarna, Elin Ivarsson för barn och ungdom och Tiina Vesala för utbildning.

Bland de anställda finns Anna-Karin Larsson på den komplicerade tävlingssidan och unga Amanda Bäverhag som domarambassadör, själv VM-domare i Norge 2019 samt Therèse Eriksson på information. Samtliga nyanställda.

Ann Elefalk, dambandyns kvinnliga förkämpe nummer ett, har nu fem-sex decennier senare fått sina efterföljare. På den renodlade sportsliga delen främst i Karin Torneklint, så annorlunda än Ann Elefalk, men med likheter. Båda med hög integritet, engagerade och med stor kunskap.

Avvägningen mellan kvinnligt och manligt uteblir automatiskt då det inte läggs någon vikt vid det.

Karin Torneklint har varit förbundskapten i över åtta år. 

Det sägs om henne Torneklint att hon alltid äter tillsammans med den som först skall tävla och är kvar på arenan tills den siste har tävlat färdigt.

nu ställs hon inför nya utmaningar.Vid bandyns sju senaste VM för herrar har Ryssland vunnit vid fem tillfällen, vid fyra tillfällen har det skett med uddamålet. Hur många år behöver Karin Torneklint för att ändra på detta som sportchef? 

Dambandyn drar

På 70-talet hade dambandyn inklusive flick- och skollag 10 000 spelare.

Sedan slog klimatkrisen till, tjejernas istider blev något sämre och Svenska Bandyförbundet hade heller ingen Ann Elefalk på barrikaderna. 

Hon var 1967 drivande i tillkomsten av en dambandykommitté och blev från 1969 dambandykonsulent i 22 år och självklart dambandyns förste förbundskapten. Ann var med sitt IK Göta under de första elva SM-finalerna med om att vinna åtta gånger. Som arbetskamrat minns jag hennes djärvhet, envishet och hur outtröttlig hon var.

nu står bandyn inför ny revolutionerande tid - med ett annat signum.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockeyettans hårt kritiserade ordförande, Ronnie Glysing, ger upp och avgår som ordförande med omedelbar verkan. En majoritet av Hockeyettans klubbar, av totalt 40, har begärt att extra årsmöte ska hållas den 22 januari, nu på lördag, på ett hotell i Upplands Väsby.

Han  förekommer därmed årsmötet vars enda punkt på dagordningen är val av ny ordförande. Här har föreslagits Håkan Svensson, tidigare ordförande i AIK.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Kennerth Andersson står för idrottens representation vid fjärde upplagan av ”över Atlanten”, Disocverys tittarsucce. Thomas Wassberg, Anders Limpar, Henrik Larsson och Frida Hansdotter är föregångarna.

Med Kenneths entré blir det tredje spelaren från oförglömliga VM-succén 1994. Nu ska han, liksom Limpar och henrik, visa att han kan vara en duktig matros,

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.