4 miljoner enbart i advokatkostnader

Ligaorganisationen Hockeyettans styrelse har slutligen tvingats acceptera att kalla till ett extra årsmöte. Datum är nu fastställt till den 22 januari 2022, och plats är Scandic Hotel i Upplands Väsby

Kravet har drivits av en ligamajoritet, bestående av 21 föreningar av totalt 40. Majoritetens första begäran avslogs med motiveringen att begäran inte var stadgeenlig. 

 

Bakgrunden är det djupa missnöje som har riktats mot Hockeyettans ordförande, Ronnie Glysing, av ligamajoriteten.  Motsättningar som öppet redovisades i en ljudfil, där företrädare från Hockeyettan uppmanar föreningar att inte spela matcher där Boden och Karlskrona hade hemmaplansfavör.

I syfte att ekonomiskt skada

I syfte att ekonomiskt skada Boden och Karlskrona, och tvinga lagen att acceptera Hockeyettans samarbetsavtal, avseende bland annat ljud – och bildrättigheter.

Agerandet är anmält till både Riksidrottsstyrelsen och Ishockeyförbundet, brottsmisstanken är korruption med uppgifter om att Hockeyettan lovat att betala pengar till de föreningar  som vägrar spela mot Boden/Karlskrona.

-Vi ser verkligen fram emot ett extra möte och vi kommer i god tid före den 22/1 att presentera en ordförande kandidat, och som kan ge Hockeyettan en nystart. Det är mycket som behöver förbättras, inte minst dialogen både internt och externt, meddelar Kim Ahlqvist, ordförande i Nybro Vikings.

Avtalsstriden är flerårig och handlar egentligen om hur Svenska Ishockeyförbundets tävlingsregel, paragraf 6:1, ska tillämpas. Riksidrottsstyrelsen, RIN, har med stöd av Europakonventionen, beordrat ishockeyn att skriva om den aktuella paragrafen.

Ishockeyn har vägrat, av rädsla över att fler föreningar kan vilja lämna sina ligaorganisationer. 

4 miljoner i advokatkostnader

Björn Eriksson, RF:s ordförande, har uttryckt stor irritation över ishockeyns ovilja att följa RIN-domen och hotar med ett ingripande.  I en förlängning kan det innebära att ishockeyn tvingas lämna RF-familjen, en helt unik åtgärd om den här konflikten fortsätter.

Den juridiska processen är omfattande och enligt källor till Idrottens Affärer uppgår Svenska Ishockeyförbundets advokatkostnader i nuläget till fyra miljoner kronor.

Och processen fortsätter. På fredagen beviljade RIN ännu en gång prövningstillstånd för Boden Hockey gällande dispensansökan om ligamedlemskap i Hockeyettan.

 En dispensansökan som förbundet en gång beviljat, men sedan dragit tillbaka.  RIN-domen från den 23 april , som ogiltigförklarar paragraf 6:1 ligger fast. Tills vidare, är bäst att tillägga. 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.