MFF:s fantastiska intäkter från Europa

Ingen annan skandinavisk fotbollsklubb har varit lika framgångsrik och dragit in lika mycket pengar i Europaspelet som Malmö FF de senaste åtta åren. Sedan Champions Leaguedeltagandet 2014 och 2015 har prissummorna höjts och en beräkning ger vid handen att årets deltagande kan inbringa drygt 250 miljoner kronor, cirka 60 miljoner kronor mer än 2015.  Totalt  har MFF tjänat ca fantastiska 850 miljoner kronor på Europa-matcherna.

Sportchefen Daniel Andersson och klubbdirektören Niclas Carlnén har alla skäl att se mycket mera belåtna ut. Malmö FF:s tillgångar och möjligheter är strålande.

Gruppspelsplatsen ger 15,64 miljoner euro och den oavgjorda matchen mot Zenit 0,93 miljoner. Därtill tillkommer koefficientpengar på 1,137 miljoner per andel. Då Malmö är snäppet före Lille och Sheriff på Uefas koefficientrankningslista över en tioårsperiod bör Malmö få tre andelar motsvarande 3,411 miljoner euro. Slutligen tillkommer TV-pengar. 

256 miljoner in under 2021

Då inget annat skandinaviskt lag deltagit slipper Malmö dela den skandinaviska delen av marknadspoolen med något lag. Det råder osäkerhet om hur stort beloppet blir, men danska bedömare räknade med 7,3 miljoner euro då Midtjylland deltog 2020. 

En mer försiktig bedömning är att Malmö får 5 miljoner euro. Det skulle innebära att klubben spelat in 25 miljoner euro, motsvarande 256 miljoner kronor under Champions Leaguegruppspelet 2021.

Tillsammans med gruppspelen i Champions League 2014 och 2015, avancemangen från gruppspelen i Europa League 2018 och 2019 samt playoffmatchen till Europa League 2020 innebär det att Malmö FF spelat in cirka 850 miljoner kronor i Europaspelen 2014-2021. 

Det helt unika i ett europeiskt sammanhang är att inget annat av de allsvenska lagen 2022 lyckats kvala in till ett gruppspel under denna period. 

Övriga lag har därmed endast skrapat ihop småsummor. Det är så nära 850 miljoner kronor mot noll som det går att komma.

Att Malmö drar ifrån övriga svenska klubbar och på nytt kunde titulera sig mästare 2021 beror således på att klubben, utifrån skandinaviska förhållanden, presterat enastående väl i Europaspelet men också att på att övriga allsvenska lag inte presterat i nivå med danska och norska lag. Några lag borde ha klarat av att ta sig vidare.

Förutom prispengarna får Malmö FF erfarenhet och lärdomar från klubbar de möter, även organisatoriskt. Spelartruppen utvecklas när de möter kvalificerat motstånd, vilket gör det enklare att vinna allsvenskan. Marknadsvärdet på truppen höjs. 

Ny chans, men...

Prislappen på kommande försäljningar är högre efter höstens Champions Leaguespel. T.ex. visade Ahmedhodzic sina kvaliteter i de avslutande matcherna. Förvärven underlättas när talanger ser att spel i MFF leder vidare mot en karriär i Europa.

"Vi vill inte se en en-lags-liga som i vissa andra länder där Champions League ger så stor påverkan på balansen mellan lagen i ligan", varnade Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist för i augusti. Sedan dess har Malmö FF bärgat sitt 22:a SM-guld och ges möjlighet att kvala in till Champions League på nytt 2022. 

Anders Olshov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.