MFF:s fantastiska intäkter från Europa

Ingen annan skandinavisk fotbollsklubb har varit lika framgångsrik och dragit in lika mycket pengar i Europaspelet som Malmö FF de senaste åtta åren. Sedan Champions Leaguedeltagandet 2014 och 2015 har prissummorna höjts och en beräkning ger vid handen att årets deltagande kan inbringa drygt 250 miljoner kronor, cirka 60 miljoner kronor mer än 2015.  Totalt  har MFF tjänat ca fantastiska 850 miljoner kronor på Europa-matcherna.

Sportchefen Daniel Andersson och klubbdirektören Niclas Carlnén har alla skäl att se mycket mera belåtna ut. Malmö FF:s tillgångar och möjligheter är strålande.

Gruppspelsplatsen ger 15,64 miljoner euro och den oavgjorda matchen mot Zenit 0,93 miljoner. Därtill tillkommer koefficientpengar på 1,137 miljoner per andel. Då Malmö är snäppet före Lille och Sheriff på Uefas koefficientrankningslista över en tioårsperiod bör Malmö få tre andelar motsvarande 3,411 miljoner euro. Slutligen tillkommer TV-pengar. 

256 miljoner in under 2021

Då inget annat skandinaviskt lag deltagit slipper Malmö dela den skandinaviska delen av marknadspoolen med något lag. Det råder osäkerhet om hur stort beloppet blir, men danska bedömare räknade med 7,3 miljoner euro då Midtjylland deltog 2020. 

En mer försiktig bedömning är att Malmö får 5 miljoner euro. Det skulle innebära att klubben spelat in 25 miljoner euro, motsvarande 256 miljoner kronor under Champions Leaguegruppspelet 2021.

Tillsammans med gruppspelen i Champions League 2014 och 2015, avancemangen från gruppspelen i Europa League 2018 och 2019 samt playoffmatchen till Europa League 2020 innebär det att Malmö FF spelat in cirka 850 miljoner kronor i Europaspelen 2014-2021. 

Det helt unika i ett europeiskt sammanhang är att inget annat av de allsvenska lagen 2022 lyckats kvala in till ett gruppspel under denna period. 

Övriga lag har därmed endast skrapat ihop småsummor. Det är så nära 850 miljoner kronor mot noll som det går att komma.

Att Malmö drar ifrån övriga svenska klubbar och på nytt kunde titulera sig mästare 2021 beror således på att klubben, utifrån skandinaviska förhållanden, presterat enastående väl i Europaspelet men också att på att övriga allsvenska lag inte presterat i nivå med danska och norska lag. Några lag borde ha klarat av att ta sig vidare.

Förutom prispengarna får Malmö FF erfarenhet och lärdomar från klubbar de möter, även organisatoriskt. Spelartruppen utvecklas när de möter kvalificerat motstånd, vilket gör det enklare att vinna allsvenskan. Marknadsvärdet på truppen höjs. 

Ny chans, men...

Prislappen på kommande försäljningar är högre efter höstens Champions Leaguespel. T.ex. visade Ahmedhodzic sina kvaliteter i de avslutande matcherna. Förvärven underlättas när talanger ser att spel i MFF leder vidare mot en karriär i Europa.

"Vi vill inte se en en-lags-liga som i vissa andra länder där Champions League ger så stor påverkan på balansen mellan lagen i ligan", varnade Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist för i augusti. Sedan dess har Malmö FF bärgat sitt 22:a SM-guld och ges möjlighet att kvala in till Champions League på nytt 2022. 

Anders Olshov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Du slår för långt, Ludvig! Golfvärldens svenska stjärnskott, Eslövs Ludvig Åberg, 24 år, och rankad 32 i världen, tillhör den kategori spelare som drabbas hårdast av torsdagens besked -   att golfbollen (!) ska modifieras och ges egenskaper som begränsar längden på bollen färd mot hål.


För Ludvig, som tillhör proffstourens mest långslående, innebär beskedet att han tappar 15-20 meter på en drive. För amatörer, och hobbygolfaren, blir skillnaden betydligt mindre

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen