MFF:s fantastiska intäkter från Europa

Ingen annan skandinavisk fotbollsklubb har varit lika framgångsrik och dragit in lika mycket pengar i Europaspelet som Malmö FF de senaste åtta åren. Sedan Champions Leaguedeltagandet 2014 och 2015 har prissummorna höjts och en beräkning ger vid handen att årets deltagande kan inbringa drygt 250 miljoner kronor, cirka 60 miljoner kronor mer än 2015.  Totalt  har MFF tjänat ca fantastiska 850 miljoner kronor på Europa-matcherna.

Sportchefen Daniel Andersson och klubbdirektören Niclas Carlnén har alla skäl att se mycket mera belåtna ut. Malmö FF:s tillgångar och möjligheter är strålande.

Gruppspelsplatsen ger 15,64 miljoner euro och den oavgjorda matchen mot Zenit 0,93 miljoner. Därtill tillkommer koefficientpengar på 1,137 miljoner per andel. Då Malmö är snäppet före Lille och Sheriff på Uefas koefficientrankningslista över en tioårsperiod bör Malmö få tre andelar motsvarande 3,411 miljoner euro. Slutligen tillkommer TV-pengar. 

Då inget annat skandinaviskt lag deltagit slipper Malmö dela den skandinaviska delen av marknadspoolen med något lag. Det råder osäkerhet om hur stort beloppet blir, men danska bedömare räknade med 7,3 miljoner euro då Midtjylland deltog 2020. 

En mer försiktig bedömning är att Malmö får 5 miljoner euro. Det skulle innebära att klubben spelat in 25 miljoner euro, motsvarande 256 miljoner kronor under Champions Leaguegruppspelet 2021.

Tillsammans med gruppspelen i Champions League 2014 och 2015, avancemangen från gruppspelen i Europa League 2018 och 2019 samt playoffmatchen till Europa League 2020 innebär det att Malmö FF spelat in cirka 850 miljoner kronor i Europaspelen 2014-2021. 

Det helt unika i ett europeiskt sammanhang är att inget annat av de allsvenska lagen 2022 lyckats kvala in till ett gruppspel under denna period. 

Övriga lag har därmed endast skrapat ihop småsummor. Det är så nära 850 miljoner kronor mot noll som det går att komma.

Att Malmö drar ifrån övriga svenska klubbar och på nytt kunde titulera sig mästare 2021 beror således på att klubben, utifrån skandinaviska förhållanden, presterat enastående väl i Europaspelet men också att på att övriga allsvenska lag inte presterat i nivå med danska och norska lag. Några lag borde ha klarat av att ta sig vidare.

Förutom prispengarna får Malmö FF erfarenhet och lärdomar från klubbar de möter, även organisatoriskt. Spelartruppen utvecklas när de möter kvalificerat motstånd, vilket gör det enklare att vinna allsvenskan. Marknadsvärdet på truppen höjs. 

Prislappen på kommande försäljningar är högre efter höstens Champions Leaguespel. T.ex. visade Ahmedhodzic sina kvaliteter i de avslutande matcherna. Förvärven underlättas när talanger ser att spel i MFF leder vidare mot en karriär i Europa.

"Vi vill inte se en en-lags-liga som i vissa andra länder där Champions League ger så stor påverkan på balansen mellan lagen i ligan", varnade Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist för i augusti. Sedan dess har Malmö FF bärgat sitt 22:a SM-guld och ges möjlighet att kvala in till Champions League på nytt 2022. 

Anders Olshov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.