IFK:s bästa resultat sedan 2009

IFK Göteborgs ekonomiska resultat har varit en berg och dalbana som har frestat tålamodet hos medlemmar och fans under åren. När nu Blåvitt presenterar bokslutet för 2021 visas både avvikande och glädjande siffror för alla anhängare.

IFK gör ett plus på 12,4 miljoner, det bästa resultatet sedan 2009, då det var 13,9 miljoner kvar på sista raden.

Återköpet av Kamratgården innebar en viss påfrestning ekonomiskt för klubben, men gladde många anhängare

Så här ser det ut bakåt i tiden:

2021: +12,4 mkr, 2020: -0,6 mkr, 2019: +11,7 mkr, 2018: +1,3 mkr, 2017: -12,5 mkr, 2016: +5,8 mkr, 2015: +2,5 mkr, 2014: -10,4 mkr, 2013: -3,5 mkr

Och fortsättningsvis: 2012: -4,0 mkr, 2011: -4,0 mkr, 2010: +0,5 mkr, 2009: +13,9. Mkr

Många minns hemska 2017 då underskottet uppgick till 12,5 miljoner och när klubben tvingades sälja Kamratgården.

Skillnad mot i dag då ordförande Richard Berkling jublande utbrister

– Det här är en fantastisk prestation som har gjorts av verksamheten

Han fortsätter:

- Den ekonomiska stabiliteten ger oss möjlighet till ökad sportslig satsning samt en systematisk utveckling av IFK Göteborgs strategi och hur vi vårdar vårt varumärke och utvecklar vår affär.

IFK Göteborgs ekonomichef Marcus Hermansson betonar det samma:

- Nu handlar det om att ta nästa steg vilket innebär att ytterligare öka våra intäkter och skapa en stabilitet på dessa nivåer för att ge förutsättningar till ytterligare sportslig satsning

Sålde många spelare

Vinden har vänt. Så sent som 2020 blev det förlust med 0,6 miljoner.

Nu är det också annmärningsvärt hur kontot för spelaraffärer föändrades och påverkade det totala resultat. IFK såldes spelare i mängd,  bl a  Benjamin Nygren och Carl Starfelt, Alhassan Yusuf, Giorgi Kharaishvili, Rasmus Wikström, Emil Holm och Yahya Kalley under 2021 och totalt kom det in 39 miljoner den vägen mot 22 miljoner 2020.

Nettoomsättningen exklusive spelartransfers ökade till 106,2 miljoner (100,2) och koncernens nettoomsättning ökade till 145,miljoner (122,3 under 2020) 

I bokslutet  noteras också en ökning av sponsor- och reklamintäkter. Klubben har även  med en notering om statliga betydelsefulla bidrag under pandemin.

Det egna kapitalet har under året ökade till 35,8 miljoner (22,5). Den omräknade soliditeten steg till 15,4 % (14,4) och likvida medel vid årsskiftet uppgick till 21,1 miljoner (16,3). Skillnaden i soliditet har sin förklaring i återköpet av Kamratgården samt förändring i redovisning av föreningens pensionsutfästelser.

Rustade inför framtiden

– IFK Göteborg är nu ekonomiskt och strukturellt på en nivå från vilken vi kan börja blicka framåt och mer aktivt driva vår utveckling. framhöll Richard Berkling

Däremot ökade driftunderskottet. Från15,8 miljoner 2020 till till 20,7 miljoner.

Officiella förklaringar är många förändringar bland personalen och återköpet av Kamratgården. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.