IFK:s bästa resultat sedan 2009

IFK Göteborgs ekonomiska resultat har varit en berg och dalbana som har frestat tålamodet hos medlemmar och fans under åren. När nu Blåvitt presenterar bokslutet för 2021 visas både avvikande och glädjande siffror för alla anhängare.

IFK gör ett plus på 12,4 miljoner, det bästa resultatet sedan 2009, då det var 13,9 miljoner kvar på sista raden.

Återköpet av Kamratgården innebar en viss påfrestning ekonomiskt för klubben, men gladde många anhängare

Så här ser det ut bakåt i tiden:

2021: +12,4 mkr, 2020: -0,6 mkr, 2019: +11,7 mkr, 2018: +1,3 mkr, 2017: -12,5 mkr, 2016: +5,8 mkr, 2015: +2,5 mkr, 2014: -10,4 mkr, 2013: -3,5 mkr

Och fortsättningsvis: 2012: -4,0 mkr, 2011: -4,0 mkr, 2010: +0,5 mkr, 2009: +13,9. Mkr

Många minns hemska 2017 då underskottet uppgick till 12,5 miljoner och när klubben tvingades sälja Kamratgården.

Skillnad mot i dag då ordförande Richard Berkling jublande utbrister

– Det här är en fantastisk prestation som har gjorts av verksamheten

Han fortsätter:

- Den ekonomiska stabiliteten ger oss möjlighet till ökad sportslig satsning samt en systematisk utveckling av IFK Göteborgs strategi och hur vi vårdar vårt varumärke och utvecklar vår affär.

IFK Göteborgs ekonomichef Marcus Hermansson betonar det samma:

- Nu handlar det om att ta nästa steg vilket innebär att ytterligare öka våra intäkter och skapa en stabilitet på dessa nivåer för att ge förutsättningar till ytterligare sportslig satsning

Sålde många spelare

Vinden har vänt. Så sent som 2020 blev det förlust med 0,6 miljoner.

Nu är det också annmärningsvärt hur kontot för spelaraffärer föändrades och påverkade det totala resultat. IFK såldes spelare i mängd,  bl a  Benjamin Nygren och Carl Starfelt, Alhassan Yusuf, Giorgi Kharaishvili, Rasmus Wikström, Emil Holm och Yahya Kalley under 2021 och totalt kom det in 39 miljoner den vägen mot 22 miljoner 2020.

Nettoomsättningen exklusive spelartransfers ökade till 106,2 miljoner (100,2) och koncernens nettoomsättning ökade till 145,miljoner (122,3 under 2020) 

I bokslutet  noteras också en ökning av sponsor- och reklamintäkter. Klubben har även  med en notering om statliga betydelsefulla bidrag under pandemin.

Det egna kapitalet har under året ökade till 35,8 miljoner (22,5). Den omräknade soliditeten steg till 15,4 % (14,4) och likvida medel vid årsskiftet uppgick till 21,1 miljoner (16,3). Skillnaden i soliditet har sin förklaring i återköpet av Kamratgården samt förändring i redovisning av föreningens pensionsutfästelser.

Rustade inför framtiden

– IFK Göteborg är nu ekonomiskt och strukturellt på en nivå från vilken vi kan börja blicka framåt och mer aktivt driva vår utveckling. framhöll Richard Berkling

Däremot ökade driftunderskottet. Från15,8 miljoner 2020 till till 20,7 miljoner.

Officiella förklaringar är många förändringar bland personalen och återköpet av Kamratgården. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.