IFK:s bästa resultat sedan 2009

IFK Göteborgs ekonomiska resultat har varit en berg och dalbana som har frestat tålamodet hos medlemmar och fans under åren. När nu Blåvitt presenterar bokslutet för 2021 visas både avvikande och glädjande siffror för alla anhängare.

IFK gör ett plus på 12,4 miljoner, det bästa resultatet sedan 2009, då det var 13,9 miljoner kvar på sista raden.

Återköpet av Kamratgården innebar en viss påfrestning ekonomiskt för klubben, men gladde många anhängare

Så här ser det ut bakåt i tiden:

2021: +12,4 mkr, 2020: -0,6 mkr, 2019: +11,7 mkr, 2018: +1,3 mkr, 2017: -12,5 mkr, 2016: +5,8 mkr, 2015: +2,5 mkr, 2014: -10,4 mkr, 2013: -3,5 mkr

Och fortsättningsvis: 2012: -4,0 mkr, 2011: -4,0 mkr, 2010: +0,5 mkr, 2009: +13,9. Mkr

Många minns hemska 2017 då underskottet uppgick till 12,5 miljoner och när klubben tvingades sälja Kamratgården.

Skillnad mot i dag då ordförande Richard Berkling jublande utbrister

– Det här är en fantastisk prestation som har gjorts av verksamheten

Han fortsätter:

- Den ekonomiska stabiliteten ger oss möjlighet till ökad sportslig satsning samt en systematisk utveckling av IFK Göteborgs strategi och hur vi vårdar vårt varumärke och utvecklar vår affär.

IFK Göteborgs ekonomichef Marcus Hermansson betonar det samma:

- Nu handlar det om att ta nästa steg vilket innebär att ytterligare öka våra intäkter och skapa en stabilitet på dessa nivåer för att ge förutsättningar till ytterligare sportslig satsning

Sålde många spelare

Vinden har vänt. Så sent som 2020 blev det förlust med 0,6 miljoner.

Nu är det också annmärningsvärt hur kontot för spelaraffärer föändrades och påverkade det totala resultat. IFK såldes spelare i mängd,  bl a  Benjamin Nygren och Carl Starfelt, Alhassan Yusuf, Giorgi Kharaishvili, Rasmus Wikström, Emil Holm och Yahya Kalley under 2021 och totalt kom det in 39 miljoner den vägen mot 22 miljoner 2020.

Nettoomsättningen exklusive spelartransfers ökade till 106,2 miljoner (100,2) och koncernens nettoomsättning ökade till 145,miljoner (122,3 under 2020) 

I bokslutet  noteras också en ökning av sponsor- och reklamintäkter. Klubben har även  med en notering om statliga betydelsefulla bidrag under pandemin.

Det egna kapitalet har under året ökade till 35,8 miljoner (22,5). Den omräknade soliditeten steg till 15,4 % (14,4) och likvida medel vid årsskiftet uppgick till 21,1 miljoner (16,3). Skillnaden i soliditet har sin förklaring i återköpet av Kamratgården samt förändring i redovisning av föreningens pensionsutfästelser.

Rustade inför framtiden

– IFK Göteborg är nu ekonomiskt och strukturellt på en nivå från vilken vi kan börja blicka framåt och mer aktivt driva vår utveckling. framhöll Richard Berkling

Däremot ökade driftunderskottet. Från15,8 miljoner 2020 till till 20,7 miljoner.

Officiella förklaringar är många förändringar bland personalen och återköpet av Kamratgården. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Nu avslöjas att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Djurgårdens  ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar

Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,

formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen  upp med bilder från Indy 500.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.