IFK:s bästa resultat sedan 2009

IFK Göteborgs ekonomiska resultat har varit en berg och dalbana som har frestat tålamodet hos medlemmar och fans under åren. När nu Blåvitt presenterar bokslutet för 2021 visas både avvikande och glädjande siffror för alla anhängare.

IFK gör ett plus på 12,4 miljoner, det bästa resultatet sedan 2009, då det var 13,9 miljoner kvar på sista raden.

Återköpet av Kamratgården innebar en viss påfrestning ekonomiskt för klubben, men gladde många anhängare

Så här ser det ut bakåt i tiden:

2021: +12,4 mkr, 2020: -0,6 mkr, 2019: +11,7 mkr, 2018: +1,3 mkr, 2017: -12,5 mkr, 2016: +5,8 mkr, 2015: +2,5 mkr, 2014: -10,4 mkr, 2013: -3,5 mkr

Och fortsättningsvis: 2012: -4,0 mkr, 2011: -4,0 mkr, 2010: +0,5 mkr, 2009: +13,9. Mkr

Många minns hemska 2017 då underskottet uppgick till 12,5 miljoner och när klubben tvingades sälja Kamratgården.

Skillnad mot i dag då ordförande Richard Berkling jublande utbrister

– Det här är en fantastisk prestation som har gjorts av verksamheten

Han fortsätter:

- Den ekonomiska stabiliteten ger oss möjlighet till ökad sportslig satsning samt en systematisk utveckling av IFK Göteborgs strategi och hur vi vårdar vårt varumärke och utvecklar vår affär.

IFK Göteborgs ekonomichef Marcus Hermansson betonar det samma:

- Nu handlar det om att ta nästa steg vilket innebär att ytterligare öka våra intäkter och skapa en stabilitet på dessa nivåer för att ge förutsättningar till ytterligare sportslig satsning

Sålde många spelare

Vinden har vänt. Så sent som 2020 blev det förlust med 0,6 miljoner.

Nu är det också annmärningsvärt hur kontot för spelaraffärer föändrades och påverkade det totala resultat. IFK såldes spelare i mängd,  bl a  Benjamin Nygren och Carl Starfelt, Alhassan Yusuf, Giorgi Kharaishvili, Rasmus Wikström, Emil Holm och Yahya Kalley under 2021 och totalt kom det in 39 miljoner den vägen mot 22 miljoner 2020.

Nettoomsättningen exklusive spelartransfers ökade till 106,2 miljoner (100,2) och koncernens nettoomsättning ökade till 145,miljoner (122,3 under 2020) 

I bokslutet  noteras också en ökning av sponsor- och reklamintäkter. Klubben har även  med en notering om statliga betydelsefulla bidrag under pandemin.

Det egna kapitalet har under året ökade till 35,8 miljoner (22,5). Den omräknade soliditeten steg till 15,4 % (14,4) och likvida medel vid årsskiftet uppgick till 21,1 miljoner (16,3). Skillnaden i soliditet har sin förklaring i återköpet av Kamratgården samt förändring i redovisning av föreningens pensionsutfästelser.

Rustade inför framtiden

– IFK Göteborg är nu ekonomiskt och strukturellt på en nivå från vilken vi kan börja blicka framåt och mer aktivt driva vår utveckling. framhöll Richard Berkling

Däremot ökade driftunderskottet. Från15,8 miljoner 2020 till till 20,7 miljoner.

Officiella förklaringar är många förändringar bland personalen och återköpet av Kamratgården. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.