Idrotten slår larm - "vi behöver hjälp"

Idrotten i Sverige slår larm. De saknar tillräcklig ekonomiskt kunnande, i synnerhet om det rör sig om affärer och avtal med utländska aktörer. För mycket pengar står på spel och därför agerar RF direkt och tar initiativ till en strategisk utredning och utveckling för idrotten. 

Specialförbund men även  idrottsföreningar medger svaghet och vill bli bättre rustade. RF har snabbt agerat.  

Avtalsförhandlingar och undertecknanden inför tävlingar både i Sverige och utomlands tilllhör vardagen allt mera

Som det anges i utredningsdirektiven – «konsten att navigera i en kommersialiserad värld med det ideella som kärna”. Det är villkoren för dagens idrott.

RF:s generalsekreterare, Stefan Berg, har upprättat ett styrdokument där han påpekar vikten av bättre ekonomisk kunskap.

Krävs mera i dag

Han påpekar att många specialförbund och föreningar ser ett stort behov av att öka sina intäkterna. Och då hör det till att förbättra kunskapen inom rättighetsfrågor och olika typer av samarbete med partners, i synnerhet i ett större internationellt umgänge.

”Evenemang är en betydande intäktskälla för många föreningar och förbund, behovet av nya modeller förintäktsströmmar ökat, vilket ställer nya krav på rättighetsägarna, på påpekar Stefan Berg i utskicket till idrotten. 

Det innebär en utmaning för många specialförbund har det framkommit, att både vara en ideell organisation och samtidigt agera på en allt mer kommersiell arena

Nu vill RF kartlägga utmaningarna och erbjuda ett kunskapslyft. Utredningen 

ska presentera en utredningsplan och det ska gå fort. 

Beröraalla delar

Kommersiella aspekter som ska beakta är: 

• sponsring och partnersamarbeten 

• rättighetsfrågor. Perspektiv att beakta i ovan punkter är: 

• skatterättsliga utmaningar 

• bolagiseringsfrågor. 

Arbetet är delvis  inlett och redan den  4 april ska modellen presenteras. En slutrapport ska lämnas till Stefan Bergh senast den 31 augusti. fotbollsprofilen Lars-Christer Olsson är ut sedd till att vara ansvarig med medarbetare i Linus di Ziazzo, Malin Järf, David Gustafsson, Elin Johansson och JörgenPersson. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

2013 kom 216 888 åskådare på plats, 2017  ännu flera, nämligen 240 045 och nu, dagen innan premiären rapporteras 517 000 biljetter sålda. Damernas EM blir en succé, det står redan klart, rapporterar TT. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.