Ungdomlig lansering i Djurgården

-Som ytterst ansvarig ser jag detta som ett klart misslyckande, något som jag beklagar av hela mitt hjärta. Jag har meddelat styrelse, vd. och valberedning att jag lämnar mitt uppdrag vid kommande årsmöte.

På Djurgårdens hemsida skriver Kaarel Lehiste, 66 år, och ordförande sedan 2012,  att han som en konsekvens av nedflyttningen till HA (Hockeyallsvenskan) inte står till förfogande för omval. 

Djurgården lämnar SHL.

Fiaskot mot Timrå i ödeskvalet, fyra raka förluster, har skördat sitt första offer. 

Under Kaarel Lehistes tio år med ordförande-klubban har föreningen varit i en SM-final och en SM-semifinal. Inför den här säsongen var ambitionen en topp sex-placering,  verkligheten blev något helt annat.

Gamle backen ska bygga

Ordförande i valberedningen är Kalle Lilja, lojal och spelskicklig back under 11 säsonger, han avslutade karriären 1990. Hans uppgift är svår – var finns den samlande kraft som kan leda ett återtåg till SHL-familjen?

Vice ordförande är Göran Tidström, 76 år, ledamot i Svenska Ishockeyförbundets styrelse, och tidigare ordförande i Stockholms Ishockeyförbund.

På spelarsidan har K G Stoppel, tillförordnad sportchef, aktiverat plan B och påbörjat arbetat med att bygga en trupp för HA, efter helt nya ekonomiska förutsättningar. Ett mindre antal  väntas följa med nedåt i seriesystemet, bland  dem backarna Ludvig Hedström och Linus Arnesson. Andra som kan stanna kvar är Tom Nilsson, Fredrik Forsberg, Emil Berglund och Tim Söderlund.

En ny generation

 Stoppel räknar också med  att flera unga  spelare ska ta chansen att utvecklas med HA-spel. 

Bland dem Liam Öhgren, Noah Östlund, Calle Odelius samt målvakten Carl Lindbom, utlånad till Västervik under senare av säsongen. Lindbom var mycket lyckosam och hade stor del i Västerviks överraskande kvartsfinalplats i HA. 

18-årige Jonathan Lekkerimäki provade på SHL redan den här säsongen och väntas gå tidigt i kommande NHL-draft. Här har Rögle visat stort intresse.

Duon Marcus Krüger/Daniel Brodin finns båda i Schweiz och skrev tidigt i vintras kontrakt med DIF. Nedflyttningen gör det mindre sannolikt att duon väljer att fullfölja avtalen. Alla kontrakt bryts med automatik vid degradering.

Den avgörande frågar blir hur stor spelarbudget Stoppel kommer att disponera.  HV 71, som jagar för att återta sin SHL-plats,  har den säsongen haft en budget på låg SHL-nivå, det vill säga cirka 70 miljoner. Stoppel kan bara drömma om det beloppet, har han hälften får han vara nöjd.

KJELL NILSSON 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Förmågan att utveckla och förnya ett arrangemang brottas åtskilliga förbund och klubbar med. Vanans makt får gärna övertaget och nästa tävling, cup eller event blir en kopia av föregående, trots att många suckar uppgivet. Människor är trygga i ett traditionellt tänkande. 

Men det finns undantag. Som Rally Sweden, unikt i VM-cirkusen med att ha en nostalgitävling insprängd i WRC-schemat – och dessutom på samma specialsträckor som “värstingbilarna”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.