Ökad oro i klubbarna för elpriser

Drygt sex månader  efter Rysslands invasion av Ukraina meddelar Svenska Ishockeyförbundet att svenska spelare i den ryska ligan, KHL, inte är tillgängliga för spel i Tre Kronor – tills vidare.

Mera hockeynytt: Klubbarna börjar oroa sig för högre epriser och omkostnaderna för att hålla hallarna upplysta

Med höjda elpriser ökar oron bland hockeyklubbar för högre kostnader.

 

 

 

-Beslutet skickar att viktigt budskap till hockey-Sverige och hockeyvärlden. Det handlar om våra grundläggande värderingar, säger ordföranden Anders Larsson i ett pressmeddelande.

Hockeyförbundet har kritiserats för sin senfärdighet, och följer nu det tjeckiska förbundet som har tagit ett liknande beslut vad gäller tjeckiska KHL-spelare. Det internationella förbundet, IIHF, har stoppat Ryssland och Belarus för spel i internationella turneringar men hävdar att IIHF inte har möjlighet att stoppa enskilda spelare av ”juridiska skäl”.

Totalt sex svenska spelare har kontrakt med en KHL-klubb kommande säsong. Dessa är målvakterna Johan Mattsson, Avtomobilist Jekaterinburg samt Adam Reideborn, CSKA Moskva, backarna Fredrik Claesson, CSKA Moskva, Robin Press, Severstal Tjerepovets, Viktor Svedberg, Avangard Omsk samt forwarden Jakob Lilja Dynamo Moskva.

Viktor Svedberg  har valt bort Tre Kronor då han valt att representera Kazakstans landslag.

Tidigare säsonger har upp mot 30 svenska spelare haft KHL-lag som klubbadress. Merparten har brutit sina kontrakt, flera har tvingats köpa sig loss. Duon Joakim Nordström/Lukas Wallmark betalade personligen miljonbelopp för att komma loss från CSKA Moskva. De spelar både i Schweiz kommande säsong.

I andra fall har svenska SHL-klubbar ”köpt loss” spelare från KHL-lag, som Rögle och Daniel Zaar och HV 71 och Mattias Tedenby.

Ryska Sport-Express har kartlagt lönebilden i KHL inför säsongstarten. Fredrik Claesson och Jakob Lilja erhåller 50 miljoner rubel, eller 8,8 miljoner i årslön, avgår 13 procent i skatt. Med tillägg för bonus kan månadslönen uppgå  till cirka 750 000 kronor.  Övriga ligger mellan 4,9 miljoner, Robin Press och 7,1 miljoner, Viktor Svedberg.

Med SHL-start den 17 september växer oron i hockey-Sverige över pågående energikris och stigande elpriser, speciellt i södra Sverige.

-Frågan kommer att behöva aktualiseras och vilken påverkar det får  för driften av våra ishallar. Hur lösningen ser ur är nästan omöjligt att säga,  meddelar förbundets generalsekreterare Johan Stark till Hockeynwes.se.

-Vi behöver titta på det här, inget snack. Våra klubbar har alla olika förutsättningar och vi har i dag ingen kunskap om hur kommunerna förhåller sig till energifrågan

-. Våra hallar är i huvudsak kommunägda och med höga elpriser stiger driftkostnaden. Många hallar är gamla och därmed extra energikrävande, avslutar Johan Stark

KJELL NILSSON 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.