Ökad oro i klubbarna för elpriser

Drygt sex månader  efter Rysslands invasion av Ukraina meddelar Svenska Ishockeyförbundet att svenska spelare i den ryska ligan, KHL, inte är tillgängliga för spel i Tre Kronor – tills vidare.

Mera hockeynytt: Klubbarna börjar oroa sig för högre epriser och omkostnaderna för att hålla hallarna upplysta

Med höjda elpriser ökar oron bland hockeyklubbar för högre kostnader.

 

 

 

-Beslutet skickar att viktigt budskap till hockey-Sverige och hockeyvärlden. Det handlar om våra grundläggande värderingar, säger ordföranden Anders Larsson i ett pressmeddelande.

Hockeyförbundet har kritiserats för sin senfärdighet, och följer nu det tjeckiska förbundet som har tagit ett liknande beslut vad gäller tjeckiska KHL-spelare. Det internationella förbundet, IIHF, har stoppat Ryssland och Belarus för spel i internationella turneringar men hävdar att IIHF inte har möjlighet att stoppa enskilda spelare av ”juridiska skäl”.

Totalt sex svenska spelare har kontrakt med en KHL-klubb kommande säsong. Dessa är målvakterna Johan Mattsson, Avtomobilist Jekaterinburg samt Adam Reideborn, CSKA Moskva, backarna Fredrik Claesson, CSKA Moskva, Robin Press, Severstal Tjerepovets, Viktor Svedberg, Avangard Omsk samt forwarden Jakob Lilja Dynamo Moskva.

Viktor Svedberg  har valt bort Tre Kronor då han valt att representera Kazakstans landslag.

Tidigare säsonger har upp mot 30 svenska spelare haft KHL-lag som klubbadress. Merparten har brutit sina kontrakt, flera har tvingats köpa sig loss. Duon Joakim Nordström/Lukas Wallmark betalade personligen miljonbelopp för att komma loss från CSKA Moskva. De spelar både i Schweiz kommande säsong.

I andra fall har svenska SHL-klubbar ”köpt loss” spelare från KHL-lag, som Rögle och Daniel Zaar och HV 71 och Mattias Tedenby.

Ryska Sport-Express har kartlagt lönebilden i KHL inför säsongstarten. Fredrik Claesson och Jakob Lilja erhåller 50 miljoner rubel, eller 8,8 miljoner i årslön, avgår 13 procent i skatt. Med tillägg för bonus kan månadslönen uppgå  till cirka 750 000 kronor.  Övriga ligger mellan 4,9 miljoner, Robin Press och 7,1 miljoner, Viktor Svedberg.

Med SHL-start den 17 september växer oron i hockey-Sverige över pågående energikris och stigande elpriser, speciellt i södra Sverige.

-Frågan kommer att behöva aktualiseras och vilken påverkar det får  för driften av våra ishallar. Hur lösningen ser ur är nästan omöjligt att säga,  meddelar förbundets generalsekreterare Johan Stark till Hockeynwes.se.

-Vi behöver titta på det här, inget snack. Våra klubbar har alla olika förutsättningar och vi har i dag ingen kunskap om hur kommunerna förhåller sig till energifrågan

-. Våra hallar är i huvudsak kommunägda och med höga elpriser stiger driftkostnaden. Många hallar är gamla och därmed extra energikrävande, avslutar Johan Stark

KJELL NILSSON 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu har beskedet kommit. Riksidrottsförbundet tilldelas 200 miljoner för att idrotten ska nå ungdomar via förbättrade idrottsanläggningar och samtidigt ska pengarna användas till att stärka fritidskortets introduktion.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.