Sju klubbar bötfälls av förbundet

Svenska Ishockeyförbundet fortsätter att trampa på Boden och Karlskrona i Hockeyettan. Lagens ersättningskrav för sju inställda matcher för precis ett år sedan har avvisats i styrelsebeslut. 

 Boden och Karlskrona hade yrkat ersättning med cirka en miljon kronor vardera för uteblivna intäkter vid sju matcher i den egna rinken hösten 2021, publik och servering.

De får i stället nöja sig med totalt cirka 30 000 kronor vardera, utgifter för vaktmästare, sjukvårdspersonal och övrig personal i arenan. Utgifter som  måste verifieras i form lönespecifikationer och som ska erläggas av lagen som uteblev.

Sju klubbar får böta

 Sju lag, Piteå, Kalix, Sundsvall och Örnsköldsvik i Hockeyettan norra och HC Dalen, Vimmerby och Mörrum i Hockeyettan södra bojkottade möten med Boden och Karlskrona och bötfälls vardera med 25 000 kronor. Belopp som erläggs direkt till förbundet.

Det är strid med förbundets egna tävlingsregler som säger att lag som uteblir vid match i förbundsserie, som Hockeyettan utgör, automatiskt flyttas ned ett steg i seriesystemet. En åtgärd som tidigare drabbat Asplöven. 

Bojkotten var en regisserad handling, iscensatt av Hockeyettans dåvarande styrelse, detta har också styrkts av offentliggjorda ljudfiler. Bakgrunden var Bodens och Karlskrona ovilja att skriva under upplåtelseavtal för ljud och bild för Hockeyettan.

-I beslutet motsäger förbundet sin egen regelbok. Styrelsen vågade, eller orkade inte, följa sina egna regler.  Det är ett svagt besked av förbundet, men för oss i Karlskrona ganska väntat, säger Per Rosenqvist, klubbchef i Karlskrona.

Kostsam process

-Det känns som ett hån, lagen som bötfälls går plus, de hade inga resekostnader eller andra utgifter vid nämnda matcher. Av förbundets meddelande framgår att övriga ersättningskrav, som förlorade publikintäkter, ska avgöras i skiljenämnd. En process som är kostsam, säger Per Rosenqvist.

-Jag är tveksam om vi driver det här vidare. Det finns en gräns för hur mycket en mindre förening orkar, avslutar Per Rosenqvist.

I Boden talar stridbare Thomas Regemalm  inte bara om hån – utan om ett dubbelbottnat sådant.

-Jag har sagt det tidigare och jag tvingas göra det ännu en gång. Boden ska bort från hockeykartan. I det här ärendet är regelverket tydligt men förbundet hittar ända en annan väg ut.

-Vi har precis tagit del av beslutet, det är för tidigt att säga om vi kommer driva ärendet vidare. Det är bara ledsamt att vi i Boden och Karlskrona ska lida ekonomisk skada för att föreningar, med förbundshjälp, inte alls drabbas ekonomiskt.

-De får spela kvar i Hockeyettan, och går plus på att inte spela enligt spelprogrammet, fastställt av förbundet, avslutar Thomas Regemalm.

Förbundets beslut omfattar fyra tätt skrivna A 4 ark och är undertecknat av Anders Larsson ordförande, Peter Forsberg vice ordförande samt ledamöterna Cecilia Hager, Lars Nilsson, Göran Tidström, Michael Persson, Pia Carlsson-Thörnqvist och Maria Wilén.

 Ledamöterna Jonas Sandberg, ordförande i tävlingsnämnden och Eva Werkelin, ordförande i Visby/Roma deltog inte i beslutet.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Efter 34 år lämnade Gunilla Lindberg i veckan över ansvaret som generalsekreterare för Sveriges Olympiska Kommitté till Åsa Edlund Jönsson.

– Sverige satte nytt medaljrekord i senaste vinter-OS men målet är att ta för sig ännu mer på den internationella scenen och jag ser fram emot att arbeta för att stärka svensk elitidrott, säger Åsa. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.