Sju klubbar bötfälls av förbundet

Svenska Ishockeyförbundet fortsätter att trampa på Boden och Karlskrona i Hockeyettan. Lagens ersättningskrav för sju inställda matcher för precis ett år sedan har avvisats i styrelsebeslut. 

 Boden och Karlskrona hade yrkat ersättning med cirka en miljon kronor vardera för uteblivna intäkter vid sju matcher i den egna rinken hösten 2021, publik och servering.

De får i stället nöja sig med totalt cirka 30 000 kronor vardera, utgifter för vaktmästare, sjukvårdspersonal och övrig personal i arenan. Utgifter som  måste verifieras i form lönespecifikationer och som ska erläggas av lagen som uteblev.

Sju klubbar får böta

 Sju lag, Piteå, Kalix, Sundsvall och Örnsköldsvik i Hockeyettan norra och HC Dalen, Vimmerby och Mörrum i Hockeyettan södra bojkottade möten med Boden och Karlskrona och bötfälls vardera med 25 000 kronor. Belopp som erläggs direkt till förbundet.

Det är strid med förbundets egna tävlingsregler som säger att lag som uteblir vid match i förbundsserie, som Hockeyettan utgör, automatiskt flyttas ned ett steg i seriesystemet. En åtgärd som tidigare drabbat Asplöven. 

Bojkotten var en regisserad handling, iscensatt av Hockeyettans dåvarande styrelse, detta har också styrkts av offentliggjorda ljudfiler. Bakgrunden var Bodens och Karlskrona ovilja att skriva under upplåtelseavtal för ljud och bild för Hockeyettan.

-I beslutet motsäger förbundet sin egen regelbok. Styrelsen vågade, eller orkade inte, följa sina egna regler.  Det är ett svagt besked av förbundet, men för oss i Karlskrona ganska väntat, säger Per Rosenqvist, klubbchef i Karlskrona.

Kostsam process

-Det känns som ett hån, lagen som bötfälls går plus, de hade inga resekostnader eller andra utgifter vid nämnda matcher. Av förbundets meddelande framgår att övriga ersättningskrav, som förlorade publikintäkter, ska avgöras i skiljenämnd. En process som är kostsam, säger Per Rosenqvist.

-Jag är tveksam om vi driver det här vidare. Det finns en gräns för hur mycket en mindre förening orkar, avslutar Per Rosenqvist.

I Boden talar stridbare Thomas Regemalm  inte bara om hån – utan om ett dubbelbottnat sådant.

-Jag har sagt det tidigare och jag tvingas göra det ännu en gång. Boden ska bort från hockeykartan. I det här ärendet är regelverket tydligt men förbundet hittar ända en annan väg ut.

-Vi har precis tagit del av beslutet, det är för tidigt att säga om vi kommer driva ärendet vidare. Det är bara ledsamt att vi i Boden och Karlskrona ska lida ekonomisk skada för att föreningar, med förbundshjälp, inte alls drabbas ekonomiskt.

-De får spela kvar i Hockeyettan, och går plus på att inte spela enligt spelprogrammet, fastställt av förbundet, avslutar Thomas Regemalm.

Förbundets beslut omfattar fyra tätt skrivna A 4 ark och är undertecknat av Anders Larsson ordförande, Peter Forsberg vice ordförande samt ledamöterna Cecilia Hager, Lars Nilsson, Göran Tidström, Michael Persson, Pia Carlsson-Thörnqvist och Maria Wilén.

 Ledamöterna Jonas Sandberg, ordförande i tävlingsnämnden och Eva Werkelin, ordförande i Visby/Roma deltog inte i beslutet.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.