Största bolaget behöver 270 miljoner

Padel United är Sveriges största padelbolag vars tillkomst och tillväxt har imponerat.

Länge har det handlat om enbart framgångar – till nu. Jättebelopp krävs för att rädda bolaget.

Intäkterna minskar både snabbt och i en skrämmande omfattning i padel-Sverige. Räddas vad som räddas kan, är vad som gäller, i synnerhet i Padel United. Nya jätte-belopp måste in. Ett försök med emissioner i en ambition att ta in flera hundra miljoner är inlett.  Dessutom är snabblån högaktuella. Annars hotar ett kompakt mörker.

Padel-Sverige är i gungning , situationen är akut. På flera håll är det kris. Nu drabbas också jättarna. PDL United är en, En annan av är WAP, som har ansökt om rekonstruktion och måste vidta tuffa sparåtgärder.

 WAP heter egentligen We are Padel och är en de stora aktörerna på den svenska padelmarknaden. Bolaget ingår sedan hösten 2021 i Ledap som är namnet på riskkapitalbolaget Tritons satsning på padel har gått loss på många miljarder, skriver Breakit.

Rekonstruktionsansökan 

På torsdagskvällen blev det känt att WAP har lämnat in en rekonstruktionsansökan till Örebro tingsrätt.

”Överutbudet på den svenska padelmarknaden och makroekonomiska förändringar påverkar kostnadsbilden”, kommunicerar bolaget.

Det är en konkursvåg som rullar över Sverige.

Bolagen försöker desperat att rädda verksamheten. Det krävs anpassning i antal hallar och anställda – om det räcker…

Som WAP, med 70 hallar och cirka 300 anställda, uppger i ett pressmeddelande: ” Vi ska försöka förhandla med hyresvärdar och andra intressenter och agera för att ge verksamheten rätt förutsättningar för att behålla ett sunt nätverk av hallar och för att ta hand om våra anställda”.

Padel United startades av bröderna Richard och Marcus Hellkvist som efter att de själva hade svårt att boka nya speltider tog beslutet att starta eget. Det skedde 2018. därefter tog verksamheten en sällsynt hög fart. 

Reklambyrån Håkanson United gick in i bolaget och den fortsatta expansionen måste betraktas som explosiv. Mindre padelföretag införlivades och en dag tillkom också en av den största konkurrenten, nämligen PDL (med ägare i Måns Zelmerlöw, Jonas Björkman, tidigare hockeyproffset Jonas Andersson samt Henrik Söderberg) som gick samman med Padel United.

Under ett drygt år tillkom inte mindre än ett tiotal företag från Storbritannien,,Tyskland, Finland och Sverige. Uppköpen hörde till vardagen. Padel United hade höga mål.

Investeringsbolaget tillkom

Då gick också investeringsbolaget Coeli Private Equity   in och blev en drivande aktör. Företaget blev allra störst i Sverige med runt 560 banor i 75 anläggningar och omsatte förra året 247 miljoner och gjorde ett resultat på på 70 miljoner kronor. Man såg marknader i USA och runt om i Europa

Men om den ena kurvan pekade uppåt fanns det andra som visade motsatsen. Rapporterna kom tätt om färre spelare och överetablering och PDL United drabbades också.  

Nu pågår ett intensivt räddningsarbete.

Padelbolaget behöver i december ta in nästan 370 miljoner kronor i två emissioner, enligt ett prospekt som Breakit har fått tillgång till. Annars ska bolaget försöka skära ytterligare i kostnadsmassan och stänga flera anläggningar. Samma bolag var tidigare värderat till 2 mljarder…

“Om detta inte uppnås finns det en risk att bolaget försätts i rekonstruktion, eller i värsta fall konkurs”, skriver PDL United i prospektet.

Verkligheten har ett klarspråk - en nettoförlust om 244 miljoner kronor under det första halvåret 2022 via nedskrivningar på 95 miljoner på en omsättning om188 miljoner kronor.

Behöver 270 miljoner

ödesemissionerna behöver inbringa minst 270 miljoner kronor, annars backar kreditgivarna som då kan kräva tillbaka lånebeloppen, som är flera hundra miljoner – i annat fall knäar företaget betänkligt..

WAP är också pressat och har kommit en bit i sina liknande ansträngningar. 

Efter att ha utvärderat olika alternativ så har vi beslutat att genomföra en rekonstruktionsprocess för att göra upp med de delar av verksamheten som har lönsamhetsmässiga utmaningar. Vi kan inte utesluta att verksamheter och medarbetare drabbas, men exakt hur är för tidigt att säga”, säger Pontus Gustafsson som är företagets grundare och styrelseordförande i bolaget.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.