Största bolaget behöver 270 miljoner

Padel United är Sveriges största padelbolag vars tillkomst och tillväxt har imponerat.

Länge har det handlat om enbart framgångar – till nu. Jättebelopp krävs för att rädda bolaget.

Intäkterna minskar både snabbt och i en skrämmande omfattning i padel-Sverige. Räddas vad som räddas kan, är vad som gäller, i synnerhet i Padel United. Nya jätte-belopp måste in. Ett försök med emissioner i en ambition att ta in flera hundra miljoner är inlett.  Dessutom är snabblån högaktuella. Annars hotar ett kompakt mörker.

Padel-Sverige är i gungning , situationen är akut. På flera håll är det kris. Nu drabbas också jättarna. PDL United är en, En annan av är WAP, som har ansökt om rekonstruktion och måste vidta tuffa sparåtgärder.

 WAP heter egentligen We are Padel och är en de stora aktörerna på den svenska padelmarknaden. Bolaget ingår sedan hösten 2021 i Ledap som är namnet på riskkapitalbolaget Tritons satsning på padel har gått loss på många miljarder, skriver Breakit.

Rekonstruktionsansökan 

På torsdagskvällen blev det känt att WAP har lämnat in en rekonstruktionsansökan till Örebro tingsrätt.

”Överutbudet på den svenska padelmarknaden och makroekonomiska förändringar påverkar kostnadsbilden”, kommunicerar bolaget.

Det är en konkursvåg som rullar över Sverige.

Bolagen försöker desperat att rädda verksamheten. Det krävs anpassning i antal hallar och anställda – om det räcker…

Som WAP, med 70 hallar och cirka 300 anställda, uppger i ett pressmeddelande: ” Vi ska försöka förhandla med hyresvärdar och andra intressenter och agera för att ge verksamheten rätt förutsättningar för att behålla ett sunt nätverk av hallar och för att ta hand om våra anställda”.

Padel United startades av bröderna Richard och Marcus Hellkvist som efter att de själva hade svårt att boka nya speltider tog beslutet att starta eget. Det skedde 2018. därefter tog verksamheten en sällsynt hög fart. 

Reklambyrån Håkanson United gick in i bolaget och den fortsatta expansionen måste betraktas som explosiv. Mindre padelföretag införlivades och en dag tillkom också en av den största konkurrenten, nämligen PDL (med ägare i Måns Zelmerlöw, Jonas Björkman, tidigare hockeyproffset Jonas Andersson samt Henrik Söderberg) som gick samman med Padel United.

Under ett drygt år tillkom inte mindre än ett tiotal företag från Storbritannien,,Tyskland, Finland och Sverige. Uppköpen hörde till vardagen. Padel United hade höga mål.

Investeringsbolaget tillkom

Då gick också investeringsbolaget Coeli Private Equity   in och blev en drivande aktör. Företaget blev allra störst i Sverige med runt 560 banor i 75 anläggningar och omsatte förra året 247 miljoner och gjorde ett resultat på på 70 miljoner kronor. Man såg marknader i USA och runt om i Europa

Men om den ena kurvan pekade uppåt fanns det andra som visade motsatsen. Rapporterna kom tätt om färre spelare och överetablering och PDL United drabbades också.  

Nu pågår ett intensivt räddningsarbete.

Padelbolaget behöver i december ta in nästan 370 miljoner kronor i två emissioner, enligt ett prospekt som Breakit har fått tillgång till. Annars ska bolaget försöka skära ytterligare i kostnadsmassan och stänga flera anläggningar. Samma bolag var tidigare värderat till 2 mljarder…

“Om detta inte uppnås finns det en risk att bolaget försätts i rekonstruktion, eller i värsta fall konkurs”, skriver PDL United i prospektet.

Verkligheten har ett klarspråk - en nettoförlust om 244 miljoner kronor under det första halvåret 2022 via nedskrivningar på 95 miljoner på en omsättning om188 miljoner kronor.

Behöver 270 miljoner

ödesemissionerna behöver inbringa minst 270 miljoner kronor, annars backar kreditgivarna som då kan kräva tillbaka lånebeloppen, som är flera hundra miljoner – i annat fall knäar företaget betänkligt..

WAP är också pressat och har kommit en bit i sina liknande ansträngningar. 

Efter att ha utvärderat olika alternativ så har vi beslutat att genomföra en rekonstruktionsprocess för att göra upp med de delar av verksamheten som har lönsamhetsmässiga utmaningar. Vi kan inte utesluta att verksamheter och medarbetare drabbas, men exakt hur är för tidigt att säga”, säger Pontus Gustafsson som är företagets grundare och styrelseordförande i bolaget.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.