Största bolaget behöver 270 miljoner

Padel United är Sveriges största padelbolag vars tillkomst och tillväxt har imponerat.

Länge har det handlat om enbart framgångar – till nu. Jättebelopp krävs för att rädda bolaget.

Intäkterna minskar både snabbt och i en skrämmande omfattning i padel-Sverige. Räddas vad som räddas kan, är vad som gäller, i synnerhet i Padel United. Nya jätte-belopp måste in. Ett försök med emissioner i en ambition att ta in flera hundra miljoner är inlett.  Dessutom är snabblån högaktuella. Annars hotar ett kompakt mörker.

Padel-Sverige är i gungning , situationen är akut. På flera håll är det kris. Nu drabbas också jättarna. PDL United är en, En annan av är WAP, som har ansökt om rekonstruktion och måste vidta tuffa sparåtgärder.

 WAP heter egentligen We are Padel och är en de stora aktörerna på den svenska padelmarknaden. Bolaget ingår sedan hösten 2021 i Ledap som är namnet på riskkapitalbolaget Tritons satsning på padel har gått loss på många miljarder, skriver Breakit.

Rekonstruktionsansökan 

På torsdagskvällen blev det känt att WAP har lämnat in en rekonstruktionsansökan till Örebro tingsrätt.

”Överutbudet på den svenska padelmarknaden och makroekonomiska förändringar påverkar kostnadsbilden”, kommunicerar bolaget.

Det är en konkursvåg som rullar över Sverige.

Bolagen försöker desperat att rädda verksamheten. Det krävs anpassning i antal hallar och anställda – om det räcker…

Som WAP, med 70 hallar och cirka 300 anställda, uppger i ett pressmeddelande: ” Vi ska försöka förhandla med hyresvärdar och andra intressenter och agera för att ge verksamheten rätt förutsättningar för att behålla ett sunt nätverk av hallar och för att ta hand om våra anställda”.

Padel United startades av bröderna Richard och Marcus Hellkvist som efter att de själva hade svårt att boka nya speltider tog beslutet att starta eget. Det skedde 2018. därefter tog verksamheten en sällsynt hög fart. 

Reklambyrån Håkanson United gick in i bolaget och den fortsatta expansionen måste betraktas som explosiv. Mindre padelföretag införlivades och en dag tillkom också en av den största konkurrenten, nämligen PDL (med ägare i Måns Zelmerlöw, Jonas Björkman, tidigare hockeyproffset Jonas Andersson samt Henrik Söderberg) som gick samman med Padel United.

Under ett drygt år tillkom inte mindre än ett tiotal företag från Storbritannien,,Tyskland, Finland och Sverige. Uppköpen hörde till vardagen. Padel United hade höga mål.

Investeringsbolaget tillkom

Då gick också investeringsbolaget Coeli Private Equity   in och blev en drivande aktör. Företaget blev allra störst i Sverige med runt 560 banor i 75 anläggningar och omsatte förra året 247 miljoner och gjorde ett resultat på på 70 miljoner kronor. Man såg marknader i USA och runt om i Europa

Men om den ena kurvan pekade uppåt fanns det andra som visade motsatsen. Rapporterna kom tätt om färre spelare och överetablering och PDL United drabbades också.  

Nu pågår ett intensivt räddningsarbete.

Padelbolaget behöver i december ta in nästan 370 miljoner kronor i två emissioner, enligt ett prospekt som Breakit har fått tillgång till. Annars ska bolaget försöka skära ytterligare i kostnadsmassan och stänga flera anläggningar. Samma bolag var tidigare värderat till 2 mljarder…

“Om detta inte uppnås finns det en risk att bolaget försätts i rekonstruktion, eller i värsta fall konkurs”, skriver PDL United i prospektet.

Verkligheten har ett klarspråk - en nettoförlust om 244 miljoner kronor under det första halvåret 2022 via nedskrivningar på 95 miljoner på en omsättning om188 miljoner kronor.

Behöver 270 miljoner

ödesemissionerna behöver inbringa minst 270 miljoner kronor, annars backar kreditgivarna som då kan kräva tillbaka lånebeloppen, som är flera hundra miljoner – i annat fall knäar företaget betänkligt..

WAP är också pressat och har kommit en bit i sina liknande ansträngningar. 

Efter att ha utvärderat olika alternativ så har vi beslutat att genomföra en rekonstruktionsprocess för att göra upp med de delar av verksamheten som har lönsamhetsmässiga utmaningar. Vi kan inte utesluta att verksamheter och medarbetare drabbas, men exakt hur är för tidigt att säga”, säger Pontus Gustafsson som är företagets grundare och styrelseordförande i bolaget.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.