Pressad ekonomi i Djurgården Hockey

Jag känner inte igen ishockeyns Djurgården, mesta mästarlaget med 16 SM-guld. Föreningen har så länga jag kan minnas varit lika med ”järnkaminer”,  smällar togs emot och smällar delades ut.

 Alltid med ett gott humör, det skulle aldrig falla tidigare generationer in att skylla nederlag på domarna, människor av kött och blod.

Djurgården har haft en tradition att uppträda polerat i umgänget med domarna.

Därför gnäller Djurgården -Ekonomisk härdsmälta hotar

Jag känner inte igen ishockeyns Djurgården, mesta mästarlaget med 16 SM-guld. Föreningen har så länga jag kan minnas varit lika med ”järnkaminer”,  smällar togs emot och smällar delades ut.

 Alltid med ett gott humör, det skulle aldrig falla tidigare generationer in att skylla nederlag på domarna, människor av kött och blod.

Men det var precis som hände efter MoDo:s 2-1 seger efter förlängning i den första ronden i den allsvenska finalen, bäst av sju matcher.

Tränaren Johan Garpenlövs utbrott i C More-studion var inte värdigt en hög representant för svensk ishockey, dessutom tidigare förbundskapten för Tre Kronor.

Han hävdade på fullt allvar att hans lag mött motstånd av domar-Sverige under hela säsongen – inte bara den här kvällen i Hägglunds Arena. Han idiotförklarade paret Filip Sandstedt/Kristoffer Folkstrand och anklagade dem öppet för att ingå i en sammansvärjning mot hans lag. Sandstedt har blåst i allsvenskan sedan säsongen 2015-2016 och Folkstrand sedan säsongen 2019-2020

Nej, han uttryckte sig inte så exakt  men innebörden  var sådan. Varför denna ilska? Jo, domarparet hade tagit 5 x 2 utvisningar på hans lag, och endast 1 x 2  för hemmalaget.

-Vi tappade rytmen, spelare fick vila,  jag fick en ojämn belastning sa ”Garpten”.

Lagets sportchef, K G Stoppel var rasande och  kallade senare domarparet för skräp och tvingade på kvällen fram ett möte med allsvenskans domarbas Björn Wettergren. 

 En träff på tu man hand, Modo:s sportchef, Henrik Gradin, var inte inbjuden. 

Paret Garpenlöv/Stoppel tycks helt ha tappat sin förenings historia. De har dragit i gång en domarcirkus, precis som mot Björklöven i semifinalen, vars stora syfte förstås är att ytterligare öka pressen på de svartvitrandiga.

Visst kan domare göra fel, de blir dessutom grymt avslöjade av TV:s reprisbilder. 

 Även spelare gör fel, även hos Garpenlöv. Som, när två av hans spelare kolliderade i offensiv zon och öppnade för omställningen  när egna produkten Sebastian Ohlson pricksköt avgörande 2-1 i ena krysset.

På måndagen höll Hockeyallsvenskan möte där en punkt var  ”Garpen”/Stoppels klagan och kravet på SHL-domare i fortsättningen.  

Ligans sportchef Erik Ryman  sammanfattar:

-Nej det blir inte aktuellt. Allsvenska domare har blåst i över 100 SHL-matcher i år och det blir ett allsvenskt  domarpar även i tisdagens match. Vilka, offentliggörs enligt praxis två timmar före nedsläpp.

-Jag tolkar Djurgårdens protester som en medveten vilja att öka trycket på matchfunktionärer. Påståendet om en sammansvärjning är så främmande att det vill jag inte bemöta. Det får verkligen stå för Djurgården, säger Erik Ryman.

En stor anledning till Djurgårdens stora nervositet har säkert en ekonomisk bakgrund. 

 Idrottens Affärer har tidigare granskat DIF:s bokslut för säsongen 21-22. Där konstateras att en comeback i SHL är absolut nödvändig. Ännu en allsvensk säsong  innebär en spelarbudget fjärran från den här säsongens. Här finns en uppenbar rädsla över att sejouren i Hockeyallsvenskan kan bli längre än ett år.

En ekonomisk härdsmälta kan vänta och vd. Thomas Kraft medger i en  intervju med Sportbladet att den här säsongen har varit kostsam.

- Vi har gjort en satsning, som sugit en del pengar. Likaså har vi budgeterat med slutspel, så någon större vinst kommer vi inte att göra, oavsett hur många matcher det blir.

Röd lykta på Johanneshov, 8094 åskådare, innebär en nettovinst i storleksordningen 1.1 miljoner för DIF. 

MoDo:s klubbdirektör. Johan Widebro  är försiktig i sin bedömning av slutspelets ekonomiska resultat. Hans arena har plats för 7 075 åskådare

-Det blir knappast ett miljonregn när vi summerar helheten. Vi har kraftigt ökade kostnader för el och ett högre ränteläge, sade Widebro.

Till skillnad från Djurgården har Modo full kontroll över all kiosk – och restaurangverksamhet i inne i Hägglunds Arena. I Stockholm är det kommunägda SGA Fastigheter som äger ”Hovet” och är huvudman för all försäljning. Djurgårdens andel är en ej offentliggjord  procentsumma..

Att äga sin arena och att  ha kontroll över all försäljning blir allt viktigare i dagens elitidrott.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.