Pressad ekonomi i Djurgården Hockey

Jag känner inte igen ishockeyns Djurgården, mesta mästarlaget med 16 SM-guld. Föreningen har så länga jag kan minnas varit lika med ”järnkaminer”,  smällar togs emot och smällar delades ut.

 Alltid med ett gott humör, det skulle aldrig falla tidigare generationer in att skylla nederlag på domarna, människor av kött och blod.

Djurgården har haft en tradition att uppträda polerat i umgänget med domarna.

Därför gnäller Djurgården -Ekonomisk härdsmälta hotar

Jag känner inte igen ishockeyns Djurgården, mesta mästarlaget med 16 SM-guld. Föreningen har så länga jag kan minnas varit lika med ”järnkaminer”,  smällar togs emot och smällar delades ut.

 Alltid med ett gott humör, det skulle aldrig falla tidigare generationer in att skylla nederlag på domarna, människor av kött och blod.

Men det var precis som hände efter MoDo:s 2-1 seger efter förlängning i den första ronden i den allsvenska finalen, bäst av sju matcher.

Tränaren Johan Garpenlövs utbrott i C More-studion var inte värdigt en hög representant för svensk ishockey, dessutom tidigare förbundskapten för Tre Kronor.

Han hävdade på fullt allvar att hans lag mött motstånd av domar-Sverige under hela säsongen – inte bara den här kvällen i Hägglunds Arena. Han idiotförklarade paret Filip Sandstedt/Kristoffer Folkstrand och anklagade dem öppet för att ingå i en sammansvärjning mot hans lag. Sandstedt har blåst i allsvenskan sedan säsongen 2015-2016 och Folkstrand sedan säsongen 2019-2020

Nej, han uttryckte sig inte så exakt  men innebörden  var sådan. Varför denna ilska? Jo, domarparet hade tagit 5 x 2 utvisningar på hans lag, och endast 1 x 2  för hemmalaget.

-Vi tappade rytmen, spelare fick vila,  jag fick en ojämn belastning sa ”Garpten”.

Lagets sportchef, K G Stoppel var rasande och  kallade senare domarparet för skräp och tvingade på kvällen fram ett möte med allsvenskans domarbas Björn Wettergren. 

 En träff på tu man hand, Modo:s sportchef, Henrik Gradin, var inte inbjuden. 

Paret Garpenlöv/Stoppel tycks helt ha tappat sin förenings historia. De har dragit i gång en domarcirkus, precis som mot Björklöven i semifinalen, vars stora syfte förstås är att ytterligare öka pressen på de svartvitrandiga.

Visst kan domare göra fel, de blir dessutom grymt avslöjade av TV:s reprisbilder. 

 Även spelare gör fel, även hos Garpenlöv. Som, när två av hans spelare kolliderade i offensiv zon och öppnade för omställningen  när egna produkten Sebastian Ohlson pricksköt avgörande 2-1 i ena krysset.

På måndagen höll Hockeyallsvenskan möte där en punkt var  ”Garpen”/Stoppels klagan och kravet på SHL-domare i fortsättningen.  

Ligans sportchef Erik Ryman  sammanfattar:

-Nej det blir inte aktuellt. Allsvenska domare har blåst i över 100 SHL-matcher i år och det blir ett allsvenskt  domarpar även i tisdagens match. Vilka, offentliggörs enligt praxis två timmar före nedsläpp.

-Jag tolkar Djurgårdens protester som en medveten vilja att öka trycket på matchfunktionärer. Påståendet om en sammansvärjning är så främmande att det vill jag inte bemöta. Det får verkligen stå för Djurgården, säger Erik Ryman.

En stor anledning till Djurgårdens stora nervositet har säkert en ekonomisk bakgrund. 

 Idrottens Affärer har tidigare granskat DIF:s bokslut för säsongen 21-22. Där konstateras att en comeback i SHL är absolut nödvändig. Ännu en allsvensk säsong  innebär en spelarbudget fjärran från den här säsongens. Här finns en uppenbar rädsla över att sejouren i Hockeyallsvenskan kan bli längre än ett år.

En ekonomisk härdsmälta kan vänta och vd. Thomas Kraft medger i en  intervju med Sportbladet att den här säsongen har varit kostsam.

- Vi har gjort en satsning, som sugit en del pengar. Likaså har vi budgeterat med slutspel, så någon större vinst kommer vi inte att göra, oavsett hur många matcher det blir.

Röd lykta på Johanneshov, 8094 åskådare, innebär en nettovinst i storleksordningen 1.1 miljoner för DIF. 

MoDo:s klubbdirektör. Johan Widebro  är försiktig i sin bedömning av slutspelets ekonomiska resultat. Hans arena har plats för 7 075 åskådare

-Det blir knappast ett miljonregn när vi summerar helheten. Vi har kraftigt ökade kostnader för el och ett högre ränteläge, sade Widebro.

Till skillnad från Djurgården har Modo full kontroll över all kiosk – och restaurangverksamhet i inne i Hägglunds Arena. I Stockholm är det kommunägda SGA Fastigheter som äger ”Hovet” och är huvudman för all försäljning. Djurgårdens andel är en ej offentliggjord  procentsumma..

Att äga sin arena och att  ha kontroll över all försäljning blir allt viktigare i dagens elitidrott.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.