Skatteverket upptäckte fel för 28 miljoner

Skatteverket har kontrollerat en mängd olika aktörer inom hästbranschen. Upp mot åtta av tio hade gjort fel, vilket hittills resulterat i drygt 28 miljoner i höjda skatter och avgifter och inte mindre än 57 brottsanmälningar. Det vanligaste felen är oredovisade intäkter.

 

 

Mellan åren 2019 och 2022 har Skatteverket granskat ridskolor, stall som säljer hästar, uthyrning av stallplatser, trav- och galopptränare samt hovslagare. Det finns cirka 360 000 hästar i landet vilket gör Sverige till det näst hästtäta landet i Europa.

– Resultatet bekräftar de tips och signaler vi fått från privatpersoner, fackföreningar, Arbetsmiljöverket och media om att det förekommer både medvetet fusk och omedvetna fel i hästbranschen, säger Emma Lindell, samordnare på Skatteverket. 

– Fusk och fel snedvrider konkurrensen. Det drabbar de seriösa aktörer som redovisar korrekt och betalar sina skatter och avgifter.

Kontrollen omfattar 245 utredningar, varav 72 avser hovslagare. Bland hovslagarna fick drygt åtta av tio beslut om ändrad skatt. Bland övriga aktörer var motsvande siffra sju av tio. Resultatet innebär tillkommande skatter och avgifter på cirka 28 miljoner kronor.

– De vanligaste felen är oredovisade intäkter, men det förekommer även oredovisade förmåner och löner, säger Emma Lindell. Ett exempel kan vara att anställda får gratis stallplats, vilket ska redovisas som en förmån. Det är vanligt att de oredovisade intäkterna kommer in via Swish till privata konton.

Ena fallet värre än det andra

– Vi hittade även 26 helt oredovisade verksamheter, det motsvarar tio procent av dem som kontrollerades. Andra exempel på fel är brister i bokföring och att låta företaget betala sådant som inte hör till verksamheten.

Ett exempel på en helt oregistrerad verksamhet är en aktör som köpt och sålt hästar samt hyrt ut stallplatser för 1,2 miljoner kronor under ett år. Verksamheten var varken registrerad för moms eller F-skatt och hade ingen bokföring.

En oregistrerad hovslagare arbetade på samma sätt. Skatteverket uppskattade intäkterna till 400 000 kronor under ett år.

Ett aktiebolag med galopphästar hade oredovisade intäkter på 730 000 kronor och oredovisade löner på 600 000 kronor. Utöver det tillkom 230 000 i oredovisade löner året efter i en enskild verksamhet.

Svårt att få besked

– Vi har haft problem med att få svar på frågor och underlag från flera av de granskade aktörerna, säger Emma Lindell. Då får vi uppskatta intäkter, kostnader och löner och utifrån det beräkna vilken skatt och vilka avgifter de ska betala.

Skatteverket har också bedrivit förebyggande arbete som information via Skatteverkets hemsida, föreläsningar och branschsamverkan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen