Ett monopol och ett ett brott mot lagen"

Juridiska experter i USA är inte övertygade om att planerade sammanslagningen i golfvärlden blir verklighet. Förra veckans nyhetsbomb, att saudi-finansierade LIV-touren går ihop med PGA-touren i USA och europeiska DP World Tour, orsakade stor förvirring. 

Matt Stoller, expert på amerikansk monopollagstiftning, ifrågasätter starkt det planerade samgåendet. I sajten Golfbranschen utvecklar han sina tvivel..

USA  sågning

 

-Ett samgående av det här slaget  skapar ett olagligt monopol, och för mig är en sammanslagning inte sannolik, ja rent omöjlig.

- Det finns förvisso gråzoner i den amerikanska antirustlag stiftningen men när företag går samman och tillkännager att de vill skapa ett monopol är det ett brott mot lagen, konstaterar Matt Stoller.

Han säger vidare;

-Ju mer jag tittar på det desto mer förbryllad blir lag. Den här affären är kanske inte avsedd att avslutas, och är endast ett trick av LIV-touren för att hålla sin smutstvätt borta från en amerikansk domstol.

Matt Stoller pekar vidare på att inga advokater, specialiserade på antirustlagstiftningen, var närvarande då samgåendet presenterades.

-Den här affären är tänkt att ta bort en konkurrent.  Och juridiskt är det d e t som är viktigt.

Han säger också att så gott som alla antirustadvokater, från höger till vänster, sågar föreställningen att det nya bolaget skulle vara ”lagligt”.

Även Tim Wu, ansvarig för president Joe Bidens konkurrens och antitrustpolicy, är mycket tveksam till golfens nya planer.

-Även om många fakta ännu saknas tvivlar jag på att den föreslagna fusionen kommer att överleva en seriös antirustgranskning, fastslår Tim Wu.

I det nya avtalet stoppas alla pågående rättsprocesser mellan LIV-touren och PGA.

Ännu en märklighet i det beskeds som lämnat är att PGA Tour hävdar att det inte är en sammanslagning (merge) utan en allians eller att ett gemensamt företag ska bildas där alla tillgångar ska finnas - det vill säga ekonomiska ramar för arrangörer och spelare.

Fortsättning följer i golfsportens egen ”såpopera”.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.