Endast +2,3 miljoner hos mästarna

SHL-hockeyns minsting, IK Oskarshamn, med 12,7 mil till Växjö, här märkligt nog ett större överskott än mästarlaget Växjö  Och vårens finalpar, Växjö Lakers och Skellefteå presenterar olika ekonomiska resultat vilket kan tyckas anmärkningsvärt med anledning av att säsongen 2022-2023 var en stor publik framgång med nytt rekord för SHL och slutspel..

Mästarlaget Växjö redovisar en blygsam vinst på 2,3 miljoner kronor efter skatt, Skellefteås  överskott är 10,8 miljoner kronor.

 Det kan jämföras med Färjestads megavinst på 20 miljoner kronor och med en omsättning på 234 miljoner kronor. Värmlänningarnas vinnarvapen, vid sidan av isen, är full intäktskontroll över den egna arenan. Det är den enskilt största förklaringen till ett eget kapital på 150 miljoner.

 Växjö anger stora kostnadsökningar, beroende på hög inflation,  vad gäller energi, material, resor/hotell, som avgörande skäl till det ekonomiska utfallet.

Annan bolagsstruktur

Johan Markusson, klubbdirektör i Växjö Lakers, vill inte kännas vid en jämförelse med Färjestad.

-Absolut inte, dels handlar det om arenans storlek, dels om en helt annan bolagsstruktur. Vi redovisar ett överskott för tolfte säsongen i rad, vi vann SM-guldet, jag tycker vi kan känna stor stolthet, summerar Johan Markusson.

Mästarnas nettoomsättning var 165 miljoner mot 149 miljoner föregående säsong. Det egna kapitalet uppgår vid hösten säsongstart till goda 45 miljoner kronor.

Skellefteå redovisar ett eget kapital på 77 miljoner, och har onekligen gjort en resa sedan säsongen 2016-2017 då minusresultatet var hela 17 miljoner kronor.

Ekonomichefen Jan Nordahl anger, tillsammans med sportsliga resultat, intäkter från försäljning av spelare till NHL som förklaringar till överskottet på nästan 11 miljoner.

SHL-hockeyns minsting, IK Oskarshamn, med 12,7 mil till Växjö, här märkligt nog ett större överskott än mästarlaget Växjö,  2,8 miljoner mot mästarnas 2,3. Omsättningen stannar på 93,1 miljoner och det egna kapitalet ökade från 16,7 miljoner till 19,5 miljoner.

Den överlägset största posten, vad gäller utgifter, är hos SHL-lagen personalkostnader, det vill säga spelar, tränare och kanslipersonal. I Oskarshamn uppgick dessa till 64 miljoner, en ökning med 10 miljoner sedan föregående säsong.

Ingen med rysk anknytning

Av de årsmötesprotokoll som Idrottens Affärer studerat finns anledning att redovisa vad årsmötet i Skellefteå beslutade den 28 juni. Med anledning av en motion avseende hanteringen av KHL-spelare.

”Ingen som från och med 24 februari 2022 ingått ett anställningsavtal, eller förlängt ett befintligt sådant, med en rysk hockeyklubb eller annan hockeyklubb som deltar i KHL, skall anställas av Skellefteå AIK, eller på annat sätt representera Skellefteå AIK”

Stämman beslutade att för ändrat ställningstagande krävs beslut på årsmöte eller extra årsmöte.

Kjell Nilsson

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen