Endast +2,3 miljoner hos mästarna

SHL-hockeyns minsting, IK Oskarshamn, med 12,7 mil till Växjö, här märkligt nog ett större överskott än mästarlaget Växjö  Och vårens finalpar, Växjö Lakers och Skellefteå presenterar olika ekonomiska resultat vilket kan tyckas anmärkningsvärt med anledning av att säsongen 2022-2023 var en stor publik framgång med nytt rekord för SHL och slutspel..

Mästarlaget Växjö redovisar en blygsam vinst på 2,3 miljoner kronor efter skatt, Skellefteås  överskott är 10,8 miljoner kronor.

 Det kan jämföras med Färjestads megavinst på 20 miljoner kronor och med en omsättning på 234 miljoner kronor. Värmlänningarnas vinnarvapen, vid sidan av isen, är full intäktskontroll över den egna arenan. Det är den enskilt största förklaringen till ett eget kapital på 150 miljoner.

 Växjö anger stora kostnadsökningar, beroende på hög inflation,  vad gäller energi, material, resor/hotell, som avgörande skäl till det ekonomiska utfallet.

Annan bolagsstruktur

Johan Markusson, klubbdirektör i Växjö Lakers, vill inte kännas vid en jämförelse med Färjestad.

-Absolut inte, dels handlar det om arenans storlek, dels om en helt annan bolagsstruktur. Vi redovisar ett överskott för tolfte säsongen i rad, vi vann SM-guldet, jag tycker vi kan känna stor stolthet, summerar Johan Markusson.

Mästarnas nettoomsättning var 165 miljoner mot 149 miljoner föregående säsong. Det egna kapitalet uppgår vid hösten säsongstart till goda 45 miljoner kronor.

Skellefteå redovisar ett eget kapital på 77 miljoner, och har onekligen gjort en resa sedan säsongen 2016-2017 då minusresultatet var hela 17 miljoner kronor.

Ekonomichefen Jan Nordahl anger, tillsammans med sportsliga resultat, intäkter från försäljning av spelare till NHL som förklaringar till överskottet på nästan 11 miljoner.

SHL-hockeyns minsting, IK Oskarshamn, med 12,7 mil till Växjö, här märkligt nog ett större överskott än mästarlaget Växjö,  2,8 miljoner mot mästarnas 2,3. Omsättningen stannar på 93,1 miljoner och det egna kapitalet ökade från 16,7 miljoner till 19,5 miljoner.

Den överlägset största posten, vad gäller utgifter, är hos SHL-lagen personalkostnader, det vill säga spelar, tränare och kanslipersonal. I Oskarshamn uppgick dessa till 64 miljoner, en ökning med 10 miljoner sedan föregående säsong.

Ingen med rysk anknytning

Av de årsmötesprotokoll som Idrottens Affärer studerat finns anledning att redovisa vad årsmötet i Skellefteå beslutade den 28 juni. Med anledning av en motion avseende hanteringen av KHL-spelare.

”Ingen som från och med 24 februari 2022 ingått ett anställningsavtal, eller förlängt ett befintligt sådant, med en rysk hockeyklubb eller annan hockeyklubb som deltar i KHL, skall anställas av Skellefteå AIK, eller på annat sätt representera Skellefteå AIK”

Stämman beslutade att för ändrat ställningstagande krävs beslut på årsmöte eller extra årsmöte.

Kjell Nilsson

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.