Hotet om en mörk framtidsbild

Med rumpan på spisplattan, ett danskt uttryck för att få sparken, gäller för tidigare omstridde AIK-bossen Björn Wesström,  sedan juni 2021 sportchef i danska Odense.

 I början av november sparkades hans svenske tränare Andreas Almgen efter förlust mot Fredrica i danska cupen. I ligan är Odense bland de sista lagen efter en svag säsong.

Björn Wesström skiljdes från sina uppgifter i AIK 2021, efter en ledargärning som omfattat 22 säsonger.  Bakgrunden var en komplicerad agenthärva med gängkriminella kopplingar vid spelaren Nabil Bahouis övergång till Al Ahili i Saud Arabien.

Bluffakturor, en knarkfabrik i södra Stockholm och ett virrvarr av agenter pressade AIK, och Wesström. I boken  ”Matchfixarna 2” beskriver DN-journalisten Jens Littorin kopplingen mellan fotbollen, agenterna och den kriminella världen.

Nätverk av agenter

Den danska sajten bold.dk uppmärksammar nu att Wesström har fortsatt samarbete med Universal Twenty Two.. Ett nätverk av agenter som leds av Vladica ”Vlado” Lemic ,  frontman i flera uppmärksammade spelarövergångar med AIK-spelare. Utöver ”affären” Bahoui, även Alexanders Isaks övergång till tyska Dortmund. Lemich är även partner till Robin Quasion, nu  Al Ettifaq i Saudarabien.

Björn Wesström förnekar samarbete och hävdar att han arbetar med FIFA-licensierade agenter.

Bold.dk. har dock noterat att flera unga spelare, med kopplingar till Universal Twenty Two, under säsongen har provspelat med Odense. Wesström svarar att spelare fritt får välja vilka agenter de vill jobba med, det är inte något som vi har synpunkter på, säger Wesström.

I dansk media uppmärksammades i somras när  Odense, läs Wesström i samarbete med Universal , lyckades sälja Yankuba Minteh, 22 år från Gambia, till Newcastle i Premier League för 94 miljoner kronor, Odenses dyraste spelaraffär någonsin. Minteh är nu utlånad till holländska Feijennoord.

Fotboll Sthlm och Dagens ETC  har nyligen granskat Universal och AIK:s relation till agentfirman. Det var ingen smickrande läsning för AIK och väckte ännu en gång frågor om den tidigare nämnda kopplingen mellan fotboll, agenter och kriminella nätverk. Ja. I höst har AIK-ledare inom ungdomsfotbollen larmat om att gängmedlemmar befunnit sig i anslutning till ungdomslagens träningar på Skytteholm. 

Efter granskningen reagerade AIK:s vd. och klubbchef Fredrik Söderberg och fastslog att föreningen i framtiden inte kommer att göra affärer men den nämnda agenturen och inte kommer att ta in spelare med kopplingar till Universal.

-Vi har brustit så till vida att vi har tillåtit den här agenturen att styra våra beslut för mycket, sade Söderberg till Expressen.

Det är förstås ytterst allvarligt att agenturen har ”infiltrerat” föreningen och att ledare, och tränare, enligt granskningen, har tvingats gynna vissa spelare på bekostnad av andra, helt enligt agenturens önskemål.

Söderberg försäkrar att åtgärder nu har vidtagits och att allt samarbete med  agenturen har brutits.

Spelaren Robin Quaison, som företräds av Universal, reagerade med förvåning, ja ilska, över Söderbergs uttalande och menade att en framtida återkomst till AIK, för hans egen del, känns omöjlig om inte agenturen tas till nåder igen.

Blottar ett mygel

-Jag blev förvånad och nästan chockad när jag hörde talas om detta. Såvitt jag vet finns inga rättsliga domar. Den här granskningen är fylld av rykten och grundlösa anklagelser. De här personerna är mina vänner, sade Robin Quaison.

Svensk elitfotboll ställs tveklöst inför stora utmaningar.

 Boken ”Matchfixarna 2” tecknar en mörk framtidsbild och blottlägger samhällets ovilja att se hur kriminella nätverk vill roffa såg sig inom idrottens värld. Via ett slappt bidragssystem, fixade matcher och direkta hot.

Kjell Nilsson

Fakta

Fredrik Söderberg presenterade på onsdagen Råstasjöns IP som ny hemvist för AIK:s A-lagsverksamhet. En ny träningsanläggning, med planer, gym och servicelokaler ska byggas efter avtal med Solna stad och fastighetsbolaget Fabege.  Våren 2026 ska allt stå klart. Föreningen lämnar därmed Karlberg. Även Skytteholms IP, hemmaplan för dam – och ungdomsverksamhet, ska renoveras.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Örebro Hockey Koncern, med SHL-laget Örebro HK, redovisar ett ekonomiskt plus på tre miljoner kronor för säsongen 2023-2024.  Nettoomsättning uppgick till 153,5 miljoner, nytt rekord, att jämföras med säsongen 2022-2023, 143 miljoner kronor.

Säsongen var, milt uttryckt, jobbig för föreningen. I play off föll laget mot Luleå i åttondelsfinal, 1-2 i matcher, men det var inte på isen som laget skapade rubriker. 

Huvudtränaren Johan Hedberg, ny för säsongen, sparkades tidigt och sportchefen Niklas Eriksson klev ned i båset. Vd. Mikael Johansson föll i onåd hos styrelsen och skickades brutalt iväg efter sju års arbete.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

En golfhelg framförTV:n är högaktuell och angelägen för åtskilliga svenskar. 
I synnerhet när Tige r Woods är tillbaka och tre svenskar också står beredda. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.