Hotet om en mörk framtidsbild

Med rumpan på spisplattan, ett danskt uttryck för att få sparken, gäller för tidigare omstridde AIK-bossen Björn Wesström,  sedan juni 2021 sportchef i danska Odense.

 I början av november sparkades hans svenske tränare Andreas Almgen efter förlust mot Fredrica i danska cupen. I ligan är Odense bland de sista lagen efter en svag säsong.

Björn Wesström skiljdes från sina uppgifter i AIK 2021, efter en ledargärning som omfattat 22 säsonger.  Bakgrunden var en komplicerad agenthärva med gängkriminella kopplingar vid spelaren Nabil Bahouis övergång till Al Ahili i Saud Arabien.

Bluffakturor, en knarkfabrik i södra Stockholm och ett virrvarr av agenter pressade AIK, och Wesström. I boken  ”Matchfixarna 2” beskriver DN-journalisten Jens Littorin kopplingen mellan fotbollen, agenterna och den kriminella världen.

Nätverk av agenter

Den danska sajten bold.dk uppmärksammar nu att Wesström har fortsatt samarbete med Universal Twenty Two.. Ett nätverk av agenter som leds av Vladica ”Vlado” Lemic ,  frontman i flera uppmärksammade spelarövergångar med AIK-spelare. Utöver ”affären” Bahoui, även Alexanders Isaks övergång till tyska Dortmund. Lemich är även partner till Robin Quasion, nu  Al Ettifaq i Saudarabien.

Björn Wesström förnekar samarbete och hävdar att han arbetar med FIFA-licensierade agenter.

Bold.dk. har dock noterat att flera unga spelare, med kopplingar till Universal Twenty Two, under säsongen har provspelat med Odense. Wesström svarar att spelare fritt får välja vilka agenter de vill jobba med, det är inte något som vi har synpunkter på, säger Wesström.

I dansk media uppmärksammades i somras när  Odense, läs Wesström i samarbete med Universal , lyckades sälja Yankuba Minteh, 22 år från Gambia, till Newcastle i Premier League för 94 miljoner kronor, Odenses dyraste spelaraffär någonsin. Minteh är nu utlånad till holländska Feijennoord.

Fotboll Sthlm och Dagens ETC  har nyligen granskat Universal och AIK:s relation till agentfirman. Det var ingen smickrande läsning för AIK och väckte ännu en gång frågor om den tidigare nämnda kopplingen mellan fotboll, agenter och kriminella nätverk. Ja. I höst har AIK-ledare inom ungdomsfotbollen larmat om att gängmedlemmar befunnit sig i anslutning till ungdomslagens träningar på Skytteholm. 

Efter granskningen reagerade AIK:s vd. och klubbchef Fredrik Söderberg och fastslog att föreningen i framtiden inte kommer att göra affärer men den nämnda agenturen och inte kommer att ta in spelare med kopplingar till Universal.

-Vi har brustit så till vida att vi har tillåtit den här agenturen att styra våra beslut för mycket, sade Söderberg till Expressen.

Det är förstås ytterst allvarligt att agenturen har ”infiltrerat” föreningen och att ledare, och tränare, enligt granskningen, har tvingats gynna vissa spelare på bekostnad av andra, helt enligt agenturens önskemål.

Söderberg försäkrar att åtgärder nu har vidtagits och att allt samarbete med  agenturen har brutits.

Spelaren Robin Quaison, som företräds av Universal, reagerade med förvåning, ja ilska, över Söderbergs uttalande och menade att en framtida återkomst till AIK, för hans egen del, känns omöjlig om inte agenturen tas till nåder igen.

Blottar ett mygel

-Jag blev förvånad och nästan chockad när jag hörde talas om detta. Såvitt jag vet finns inga rättsliga domar. Den här granskningen är fylld av rykten och grundlösa anklagelser. De här personerna är mina vänner, sade Robin Quaison.

Svensk elitfotboll ställs tveklöst inför stora utmaningar.

 Boken ”Matchfixarna 2” tecknar en mörk framtidsbild och blottlägger samhällets ovilja att se hur kriminella nätverk vill roffa såg sig inom idrottens värld. Via ett slappt bidragssystem, fixade matcher och direkta hot.

Kjell Nilsson

Fakta

Fredrik Söderberg presenterade på onsdagen Råstasjöns IP som ny hemvist för AIK:s A-lagsverksamhet. En ny träningsanläggning, med planer, gym och servicelokaler ska byggas efter avtal med Solna stad och fastighetsbolaget Fabege.  Våren 2026 ska allt stå klart. Föreningen lämnar därmed Karlberg. Även Skytteholms IP, hemmaplan för dam – och ungdomsverksamhet, ska renoveras.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen