Och mitt i krisen har de en viktig match

En tvist om pensionsavsättningar, som inte kunnat lösas genom förhandling, ska nu upp i Arbetsdomstolen i Stockholm. Åtta spelare i kris laget Örebro Hockey, väljer nu att stämma den egna klubben.

 Det totala beloppet är 1,8 miljoner kronor och största fordran har stjärnspelaren Mattias Bromé som kräver 906 600 kronor plus 30 000 kronor i skadestånd.

Örebrospelare som ska försöka mobilisera kraft och entusiasm inför lördagens match. - mitt i den ekonomiska konflikten med den egna klubben Foto: Pär Bäcksträm / TT

En tvist om pensionsavsättningar, som inte kunnat lösas genom förhandling, ska nu upp i Arbetsdomstolen i Stockholm. Åtta spelare i kris laget Örebro Hockey, väljer nu att stämma den egna klubben.

 Det totala beloppet är 1,8 miljoner kronor och största fordran har stjärnspelaren Mattias Bromé som kräver 906 600 kronor plus 30 000 kronor i skadestånd.

Tvisten rör en ny bestämmelse kring löneväxling till pension. I stället för att ta ut all ersättning i lön kan spelare välja att få ut en del i pensionsavsättningar. Det handlar om 7,16 procent av den totala summan som avsätts till pension varje månad.

Här är parterna överens, men inte när den nya bestämmelsen ska gälla.

Betalat för lite

Nyhetsbyrån Sirén har tagit del av skriftväxlingen mellan spelarnas fackförbund, SICO och dess motpart i form av ligaorganisationen, SHL.  SICO är i förhandlingen en del av Unionen som för egen del kräver 100 00 kronor i skadestånd.

SHL-laget hävdar att bestämmelsen träder i kraft först när nya kontrakt skrivs, medan fackförbundet och spelarna tolkar reglerna som att de ska börja gälla från säsongen 2023-2024. Örebro har således betalat in för lite pengar med start i mars 2023.

Förhandlingarna har nu strandat, spelarnas ombud har inte kunnat nå samsyn med Örebros ledning. Ärendet ska nu upp i Arbetsdomstolen, vars beslut inte kan överklagas.

Utöver Mattis Bromé riktar ytterligare ju spelare ekonomiska krav på föreningen. Dessa är Philip Holm, Elias Ekström, Filip Berglund, Gustav Backström, Christopher Mastomäki, Oliver Eklind och William Wikman.

Unionen yrkar också ersättning för rättegångskostnader, dessa har ännu  inte specificerats.

Örebro har under säsongen skakats av inre stridigheter, tränaren Johan Hedberg har sparkats och sportchefen Niklas Eriksson har klivit ned i båset.  Klubbdirektör Stefan Bengtzén har i Bern Arena mötts av banderoller som krävt  hans avgång.

Uplagt i den stämningen

För närvarande återfinns laget på nionde plats, med en marginal på nio poäng ned till negativt kval. I lördagens 40:e omgång möter laget Leksand på bortais.

Med inlämnad stämningsansökan till Arbetsdomstolen, i knät på Bengtzén och styrelsen, finns en flora av samtalsämnen inför nedsläpp.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.