Och mitt i krisen har de en viktig match

En tvist om pensionsavsättningar, som inte kunnat lösas genom förhandling, ska nu upp i Arbetsdomstolen i Stockholm. Åtta spelare i kris laget Örebro Hockey, väljer nu att stämma den egna klubben.

 Det totala beloppet är 1,8 miljoner kronor och största fordran har stjärnspelaren Mattias Bromé som kräver 906 600 kronor plus 30 000 kronor i skadestånd.

Örebrospelare som ska försöka mobilisera kraft och entusiasm inför lördagens match. - mitt i den ekonomiska konflikten med den egna klubben Foto: Pär Bäcksträm / TT

En tvist om pensionsavsättningar, som inte kunnat lösas genom förhandling, ska nu upp i Arbetsdomstolen i Stockholm. Åtta spelare i kris laget Örebro Hockey, väljer nu att stämma den egna klubben.

 Det totala beloppet är 1,8 miljoner kronor och största fordran har stjärnspelaren Mattias Bromé som kräver 906 600 kronor plus 30 000 kronor i skadestånd.

Tvisten rör en ny bestämmelse kring löneväxling till pension. I stället för att ta ut all ersättning i lön kan spelare välja att få ut en del i pensionsavsättningar. Det handlar om 7,16 procent av den totala summan som avsätts till pension varje månad.

Här är parterna överens, men inte när den nya bestämmelsen ska gälla.

Betalat för lite

Nyhetsbyrån Sirén har tagit del av skriftväxlingen mellan spelarnas fackförbund, SICO och dess motpart i form av ligaorganisationen, SHL.  SICO är i förhandlingen en del av Unionen som för egen del kräver 100 00 kronor i skadestånd.

SHL-laget hävdar att bestämmelsen träder i kraft först när nya kontrakt skrivs, medan fackförbundet och spelarna tolkar reglerna som att de ska börja gälla från säsongen 2023-2024. Örebro har således betalat in för lite pengar med start i mars 2023.

Förhandlingarna har nu strandat, spelarnas ombud har inte kunnat nå samsyn med Örebros ledning. Ärendet ska nu upp i Arbetsdomstolen, vars beslut inte kan överklagas.

Utöver Mattis Bromé riktar ytterligare ju spelare ekonomiska krav på föreningen. Dessa är Philip Holm, Elias Ekström, Filip Berglund, Gustav Backström, Christopher Mastomäki, Oliver Eklind och William Wikman.

Unionen yrkar också ersättning för rättegångskostnader, dessa har ännu  inte specificerats.

Örebro har under säsongen skakats av inre stridigheter, tränaren Johan Hedberg har sparkats och sportchefen Niklas Eriksson har klivit ned i båset.  Klubbdirektör Stefan Bengtzén har i Bern Arena mötts av banderoller som krävt  hans avgång.

Uplagt i den stämningen

För närvarande återfinns laget på nionde plats, med en marginal på nio poäng ned till negativt kval. I lördagens 40:e omgång möter laget Leksand på bortais.

Med inlämnad stämningsansökan till Arbetsdomstolen, i knät på Bengtzén och styrelsen, finns en flora av samtalsämnen inför nedsläpp.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.