Nytt kontrakt men 10 miljoner fattas i Blåvitt

2023 var ett extremt jobbigt år, av sportsliga skäl, för alla anhängare till IFK Göteborg. Slutligen Säkrades allsvensk värdighet. Men 2024 kan bli lika ansträngande – av ekonomiska skäl.
När bokslutet presenterades på måndagen framkom ett minus på 10 miljoner.
Gustaf Svensson, oumbärlig i Blåvitt. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

– Hamnar man på 13:e plats i tabellen så är det inget klang- och jubelår i ekonomiskt avseenden. Det hänger ihop, förstås.. Det blir inga katastrofsiffror,, men ekonomin har tagit en del, säger  en uppriktig IFK-ordföranden,  Richard Berkling, i GP.

Kontraktet räddades, men en 13:e plats efter ett sportsligt motigt spelår påverkar ekonomin.
konsekvensen av lagets spel och resultat har påverkat ekonomin och arbetsron blir sämre.

Men publiken stöttade

Men det finns ändå plusfaktorer. IFK Göteborgs publikintäkter ökade  avsevärt mitt i motgångarna. I siffror - från39,8 miljoner kronor till 47,1 miljoner!
Supportrarna ställde upp i snålblåsten och det är e n förtröstan i klubben.
Annars var Blåvitt på väg uppoch noterade i fjol ett överskott på¨7 miljoner och bröt en negativ trend.
Konkurrensen i Göteborgsfotbollen har sannerligen förändrats. Blåvitt får  det jobbigt igen och det är ofrånkomligt att både ansvariga och fansen i IFK sneglar mot och tar intryck av Häcken som bollar med ideliga mångmiljonbelopp.
Konkurrentens dryga 50 miljoner i vinst och ett eget kapital på över 100 miljoner krono visar hur styrkeförhållandena har skiftat markant!

Finns ändå plussiffror i IFK

Mycket talar för att gapet kommer att bli ännu större.  Häcken har redan klart med en rekordaffär. Momodou Sonko blev klubbens dyraste försäljning någonsin  när han lämnade för belgiska Gent.och beräknas ge runt 80 miljoner En affär som kommer att redovisas till verksamhetsåret 2024. Och på intäktssidan har Häcken även årets Gothia Cup  som förväntas bli rekordstor.
IFK-arna kan ändå trösta sig med att totala intäkter, steg  från 151,3 miljoner till 167,5 miljoner.
Det mest oroande är att eget kapital minskade från 43,6 miljoner  till 34,6 miljoner.
• Men så visade driften ett minus om 13,2 miljoner jämfört med minus 2,9 miljoner 2023..
• Och, vad som också är alarmerande, nu har IFK en likviditet  om 10 miljoner, nära 2 miljoner mindre än i fjol.
Ekonomin försämrades under ett år då ledningen hade höga mål och förhoppningar om att kunna förbättra ekonomin.
Av detta blev inget… 
I G säger säger ordföranden Richard Berkling:
– Den sportsliga satsningen presenterades från verksamheten till styrelsen. Den styrelsen tillsammans med verksamheten valde att slå in på en väg som vi i februari/mars insåg inte fungerade. Då fick vi korrigera, 
– Där vi inte har lyckats är intäkter relaterat till sportslig framgång, Europaspel och transferintäkter, vilket är viktiga intäkter för att utvecklas från den position vi befinner oss i. Positivt är att vi under 2023 balanserade våra åtgärder bra med avseende på kort och lång sikt då vi stärkte herrtruppen under sommarfönstret för att säkra det allsvenska kontraktet samtidigt som vi utvecklade vår sportsliga organisation för att driva långsiktig utveckling, prestation och resultat. Vi har trots ett mycket utmanande 2023 investerat i verksamheten och ser potential för positiv sportslig och ekonomisk utveckling under 2024, kommenterar Richard Berkling i en boksluts¬kommuniké.

Bilden av Blåvitt

.IFK Göteborgs ekonomi 2023 (i miljoner, siffrorna från2022 inom parentes)
Totala intäkter: 167,4 (151,3).
Publik och match: 47,1 (39,8).
Sponsring och reklam: 43,1 (37,4).
Tv och spel: 22,7 kronor (22,9).
Intäkter från spelarsälj: 25,2 (18).
Uefa-ersättning: 3,9 (5,7).
Totala kostnader: 174,2 (143,7)
Avskrivningar och nedskrivningar, spelarvärvningar: 21,2 (8,6)
Agentersättningar: 2,6 (3,1).
Personalkostnader: 81,5 (71,7).
Årets resultat: –9,4 (+7,0).
Likviditet: 10,0 (11,9).
Eget kapital: 34,6 (43,6). 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.