Färjestad så förminskat av Rögle

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar
Rögles Henry Bowlby jublar med lagkamrater efter 2-1 i förlängningen under onsdagens kvartsfinal 4 av 7 i i Catena Arena. Foto: Anders Bjurö / TT

 

För tabellettan Färjestad är det extra pinsamt, det är SHL-ligans mest  välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner. De spelade med ryggen mot väggen men föll för andra matchen i rad på övertid efter 1-1 vid fulltid. Även Växjö vidare till semi efter förlängningsseger.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, vid 43 försök, lyckats med  bedriften att vända 0-3 underläge till seger i en matchserie om sju matcher.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

Stjärnorna bidrog inte

Tidigare hyllade tränaren Tomas Mitell står utan svar, hans stjärnor har inte levererat och laget spel i numerära överlägen, power play har varit direkt uselt. Noll fullträffar i den spelformen i den här kvartsfinalen. Omskrivne målvakten Carl Lindbom, 20 år och på lån hos värmlänningarna från NHL-laget Las Vegas Nights, har blandat och gett.
  Hans ”plock” var ihålig när Rögle-backen Michael Kaplas avgörande 3-2-puck skickades i nät i den sjätte förlängningsperioden och fastställde  3-0 segrar i match tre. I match fyra blev  han överspelad att Rögles amerikanske import spelare Bill Bowlby, som därmed bröt en 21 matcher lång måltorka.
En kort historielektion: Sedan Elitseriens första säsong 1975-1976, nuvarande SHL, har det endast hänt två gånger att serieettan, försvunnit ur SM-striden i kvartsfinal, Djurgården 1995 och HV 71 2011. Två gånger på 47 slutspel.
För laget från nordvästra Skåne, utskällt och tvingat till att sparka duon Cam och Chris Abbot i vintras stämmer plötsligt allt.
Försvarsspelet är näst intill 100-procentigt och ifrågasatta stjärnor som lettländaren Rodrigo Abols, Daniel Zaar, Simon Ryfors och Dennis Everberg, lagets hjärta och lunga, plågar Färjestads försvar i varje byte.
Målvakten Christoffer Rifalk, 27 år,  uppväxt i Kalix och övertalad att flytta söderut av IKO Oskarshamns dåvarande sportchef Per Kenttää, är i samma superform som 2018-2019..

Från Kalix till succé

 Rifalks målvaktsspel var då den enskilt största anledningen till smålänningarnas avancemang till SHL efter kvalseger mot Timrå på borta is, i den sjunde och avgörande matchen. 
Under nye tränaren Roger Hansson har Rifalk hittat 2018- 2019 år form – det är en vinnarformel för Rögle.
Den sammanlagda målskillnaden blev 14-5 och i Nordvästra Skånes tidningar konstaterar Daniel Rooth  att Rögles seger är en av tidernas största slutspelsskrällar, det är bara att instämma
SM-historien har lärt oss att målvaktsspelet är helt avgörande för framgång i medaljbordet. Symbolen för Växjös SM-guld förra våren var finske målvakten Emil Larmi som speciellt i finalen mot Skellefteå briljerade med räddningar av absolut världsklass.
Från ingenstans kom 25-årige Jonas Gustavsson, hämtad till Färjestad från AIK  säsongen 2008-2009. I Färjestads finalserie mot HV 71, 4-1 i matcher, utnämndes han till ”Monstret”.  Ett genombrott som saknar motstycke, efter guld firandet sägs 18 NHL-klubbar ha viftat med kontrakt. ”Monstret” valde slutligen Toronto.
Efter åtta NHL-säsonger återvände ”Monstret”, i dag 39 år, till svensk ishockey och spelade tre säsonger för Linköpings HC . I november 2020 meddelade han att han ”pensionerar” sig från ishockey, glöden var motivationen fanns inte längre.
 I finalserien 2009 höll ”Monstret” nollan i 240 minuter och 25 sekunder, fyra hela matcher och hade en räddningsprocent på 96,1. Ett rekord som står sig fortfarande.

Myllys särklassig

Oslagbar hjälte i Luleå var finske Jarmo Myllys, han stoppade Frölunda i 1996 års final, Luleås hittills enda SM-guld. Ett år tidigare var Myllys guldmakare för de finska Lejonen, under Curre Lindström, i 1995 års VM-final mot Tre Kronor i Globen.
Inledande kvartsfinaler utser inga guldhjältar, men Rögles Rifalk har kvalitéer för att gå hela vägen.  Han har redan visat att han klarar att spela under stort tryck, han har ”rätt” storlek, 1,87 cm. lång, 92 kg tung och är skicklig med klubban.
Uttåget redan i kvartsfinalen innebär en tung ekonomisk smäll för Färjestad. Vd. Stefan Larsson hade garanterat hoppats på att fylla Löfbergs Arena till slutet av april. 2022-2023 års bokslut visade ett plus på 20 miljoner, bästa resultatet i hela SHL-klassen. Totalomsättningen för hela koncernen var 234 miljoner kronor, också det högst i SHL.
Frågan är förstås hur sportchefen, och ansvarig lagbyggare, Richard Wallin, påverkas av  ett tidigt säsongslut. I Färjestad är målbilden alltid guld, och kraven på förändringar är alltid närvarande. 
Att bli ”svept” av ett nionde placerat lag är ingenting annat än megaskräll.
Kommande semifinal, Växjö-Rögle blir en repris på 2019 års SM-final, Växjö-seger 4-1 i matcher. I den andra semifinalen möts segraren Skellefteå/Linköping, 3-0 i matcher och segraren Frölunda-Leksand, 2-1 i matcher.
Växjö är regerande mästare

Fakta

Sju gånger sedan säsongen 1975/76 har en seriesegrare åkt ut direkt i kvartsfinal. 1995 Djurgården-HV 71, åttonde plats, 0-3 ( bäst av tre matcher), 2011 HV 71-AIK, åttonde plats  0-4 ( bäst av sju matcher). Övriga ”ettor” som försvunnit i kvartsfinal är Djurgården 1988, Västerås 1993, Leksand 1994, Luleå 2012, Växjö 2017

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.