Ekonomiskt plus i Örebro trots allt

Örebro Hockey Koncern, med SHL-laget Örebro HK, redovisar ett ekonomiskt plus på tre miljoner kronor för säsongen 2023-2024.  Nettoomsättning uppgick till 153,5 miljoner, nytt rekord, att jämföras med säsongen 2022-2023, 143 miljoner kronor.

Säsongen var, milt uttryckt, jobbig för föreningen. I play off föll laget mot Luleå i åttondelsfinal, 1-2 i matcher, men det var inte på isen som laget skapade rubriker. 

Huvudtränaren Johan Hedberg, ny för säsongen, sparkades tidigt och sportchefen Niklas Eriksson klev ned i båset. Vd. Mikael Johansson föll i onåd hos styrelsen och skickades brutalt iväg efter sju års arbete.

Örebros tränare Niklas Eriksson hade en jobbig säsong i Örebro Hockey. Foto Tommy Pedersen / TT

brutalt iväg efter sju års arbete.

 General manager Stefan Bengtzén möttes under säsongen av banderoller på läktarplats med ett tydligt budskap. Avgå, och ja, Bengtzén, fem säsonger som GM, följde uppmaningen.

Osämjan kulminerade

I säsongens slutskede kulminerade striden mellan tränaren Niklas Eriksson och laget prestigevärvning, Mathias Bromé, Tre Kronor-meriterad och med ett sex års kontrakt i fickan. Föreningens dyraste avtal någonsin.

Bromé, samt backen Philip Holm, mobbades ut och var inte välkomna när laget hade säsong upptakt inför 2024-2025 års säsong.

Till detta kaos kan läggas att föreningen under säsongen förlorade en tvist med Tillväxtverket avseende pandemistödet och tvingades återbetala sju miljoner kronor, ett belopp som var bokfört på 2022-2023 års säsong.

 Örebro var även på kollisionskurs med spelarfacket,  SICO, gällande pensionsavsättningar. Inför hot om Arbetsdomstol backade föreningen, av årsredovisningen framgår att ersättningsnivån steg från 22,1 miljoner till 27,5 miljoner.

Föreningens personalkostnader, inklusive spelarlöner landade på 102,9 miljoner kronor att jämföras med 93,7 miljoner föregående säsong. Notera att antalet anställda minskade från 82 till 74 individer.

Tvisten med Mathias Bromé har nu lösts, såtillvida att Luleå Hockey blir ny klubbadress. Den ekonomiska delen har inte meddelats. Bromé har fyra år kvar på sitt kontrakt med Örebro.  Det sannolika är att Örebro fortsatt betalar delar av kontraktssumman, och Luleå Hockey en del..

NA, lokaltidningen, konstaterar att Bromé var föreningens största investering någonsin och att han nu lämnar med miljoner kronor i flyttbidrag och att ansvariga, styrelse, vd och tränare har kastat bort åtta-tio miljoner kronor..

Mathias Bromé själv har uttalat sig fåordigt, och hänvisar i huvudsak till ett pressmeddelande där parterna betonar att en överenskommelse har träffats och som kan accepteras av Örebro, Luleå och Bromé.. 

Mycket är dolt

Bakgrunden till tvisten med Örebros tränarstab, läs Niklas Eriksson, är ännu höljt i dunkel.  Det är locket på både från Örebros och Bromés sida. Han värvades till Örebro från Mora redan 2019, efter NHL-spel och en sejour i Schweiz var han tillbaka i Örebro våren 2022.

Ett kontrakt över sex  års signerades, uppgifter i NA och Expressen gör gällande att Bromés månadslön överstiger 250 000 kronor.

Föreningens tillförordnade vd. Henrik Löwdahl säger till hemsidan:

-Omsättningen har nått nya rekordhöjder och att vi efter en turbulent säsong nu kan stänga böckerna med ett positivt resultat på tre miljoner är förstås glädjande.

Det egna kapitalet för koncernen uppgår nu till 13 miljoner och beläggningsgraden i Bern Arena är höga 98 procent, vars publiktak är 5 500 åskådare.

Inför kommande säsong har Örebro skrivit kontrakt med bland annat backen David Quenneville och Patrik Karlkvist, båda Oskarshman, Noah Steen, Mora och finske landslagsmannen Patrik Puistola.

Philip Holms klubbadress för säsongen 2024-2025 är fortsatt oklar. På hemsidan presenteras han fortfarande som en av åtta tillgängliga backar.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.