Ekonomiskt plus i Örebro trots allt

Örebro Hockey Koncern, med SHL-laget Örebro HK, redovisar ett ekonomiskt plus på tre miljoner kronor för säsongen 2023-2024.  Nettoomsättning uppgick till 153,5 miljoner, nytt rekord, att jämföras med säsongen 2022-2023, 143 miljoner kronor.

Säsongen var, milt uttryckt, jobbig för föreningen. I play off föll laget mot Luleå i åttondelsfinal, 1-2 i matcher, men det var inte på isen som laget skapade rubriker. 

Huvudtränaren Johan Hedberg, ny för säsongen, sparkades tidigt och sportchefen Niklas Eriksson klev ned i båset. Vd. Mikael Johansson föll i onåd hos styrelsen och skickades brutalt iväg efter sju års arbete.

Örebros tränare Niklas Eriksson hade en jobbig säsong i Örebro Hockey. Foto Tommy Pedersen / TT

brutalt iväg efter sju års arbete.

 General manager Stefan Bengtzén möttes under säsongen av banderoller på läktarplats med ett tydligt budskap. Avgå, och ja, Bengtzén, fem säsonger som GM, följde uppmaningen.

Osämjan kulminerade

I säsongens slutskede kulminerade striden mellan tränaren Niklas Eriksson och laget prestigevärvning, Mathias Bromé, Tre Kronor-meriterad och med ett sex års kontrakt i fickan. Föreningens dyraste avtal någonsin.

Bromé, samt backen Philip Holm, mobbades ut och var inte välkomna när laget hade säsong upptakt inför 2024-2025 års säsong.

Till detta kaos kan läggas att föreningen under säsongen förlorade en tvist med Tillväxtverket avseende pandemistödet och tvingades återbetala sju miljoner kronor, ett belopp som var bokfört på 2022-2023 års säsong.

 Örebro var även på kollisionskurs med spelarfacket,  SICO, gällande pensionsavsättningar. Inför hot om Arbetsdomstol backade föreningen, av årsredovisningen framgår att ersättningsnivån steg från 22,1 miljoner till 27,5 miljoner.

Föreningens personalkostnader, inklusive spelarlöner landade på 102,9 miljoner kronor att jämföras med 93,7 miljoner föregående säsong. Notera att antalet anställda minskade från 82 till 74 individer.

Tvisten med Mathias Bromé har nu lösts, såtillvida att Luleå Hockey blir ny klubbadress. Den ekonomiska delen har inte meddelats. Bromé har fyra år kvar på sitt kontrakt med Örebro.  Det sannolika är att Örebro fortsatt betalar delar av kontraktssumman, och Luleå Hockey en del..

NA, lokaltidningen, konstaterar att Bromé var föreningens största investering någonsin och att han nu lämnar med miljoner kronor i flyttbidrag och att ansvariga, styrelse, vd och tränare har kastat bort åtta-tio miljoner kronor..

Mathias Bromé själv har uttalat sig fåordigt, och hänvisar i huvudsak till ett pressmeddelande där parterna betonar att en överenskommelse har träffats och som kan accepteras av Örebro, Luleå och Bromé.. 

Mycket är dolt

Bakgrunden till tvisten med Örebros tränarstab, läs Niklas Eriksson, är ännu höljt i dunkel.  Det är locket på både från Örebros och Bromés sida. Han värvades till Örebro från Mora redan 2019, efter NHL-spel och en sejour i Schweiz var han tillbaka i Örebro våren 2022.

Ett kontrakt över sex  års signerades, uppgifter i NA och Expressen gör gällande att Bromés månadslön överstiger 250 000 kronor.

Föreningens tillförordnade vd. Henrik Löwdahl säger till hemsidan:

-Omsättningen har nått nya rekordhöjder och att vi efter en turbulent säsong nu kan stänga böckerna med ett positivt resultat på tre miljoner är förstås glädjande.

Det egna kapitalet för koncernen uppgår nu till 13 miljoner och beläggningsgraden i Bern Arena är höga 98 procent, vars publiktak är 5 500 åskådare.

Inför kommande säsong har Örebro skrivit kontrakt med bland annat backen David Quenneville och Patrik Karlkvist, båda Oskarshman, Noah Steen, Mora och finske landslagsmannen Patrik Puistola.

Philip Holms klubbadress för säsongen 2024-2025 är fortsatt oklar. På hemsidan presenteras han fortfarande som en av åtta tillgängliga backar.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.