Kändisar satsar 500 miljoner i fotbollsklubb

Det första svenska aktiebolaget med affärsidén att förvalta och utveckla en fotbollsklubb är skapat

NFG (Nordic Football Group) har köpt den engelska League 1-klubben Burton Albion FC och satsningen sker på initiativ av bl. a Tom Davidson, 49, stockholmare med Djurgården som favoritklubb.

En rad kända svenskar har investerat åtskilliga miljoner och är nu delägare i engelsk ligafotboll. Däribland H&M-miljardären Karl-Johan Persson liksom hockeyproffset Erik Karlsson, Sinch-grundaren Kristian Männik och Johan Andersson, vd vid Mellby Gård som sponsrar Trelleborgs FF. Norska NHL-stjärnan Mats Zuccarello ingår också i gruppen av investerare liksom ytterligare norrmän och en rad isländska familjer.

Tom Davidson är pådrivaren sedan tre år tillbaka till köpet av den engelska klubben, Burton Albion. I det svenska aktiebolaget finns det investerare från Sverige, Norge, Danmark, och Island.

Tom Davidson vill inte kommentera köpeskillingen eller hur mycket som ytterligare ska investeras i klubben. Sakkunniga bedömare uppskattar att det sannolikt rör sig om en affär på 500 miljoner.

- Vi är ödmjuka inför uppgiften och hoppas att tillsammans med mångåriga ägaren,familjen Robinson, organisationen och Burton-familjen kunna bidra positivt till Burton Albion, staden Burton Upon Trent och samtidigt bygga broar mellan våra nordiska länder och England betonar Tom Davidson.

När chansen dök upp

Han själv har arbetat i fyra år med att bygga en grupp av intressenter och leta efter rätt klubb. I slutet av 2023 kom gruppen till slut i kontakt med BAFC och mångåriga ägaren Ben Robinson som beslutat sig för att hitta en ny ägare till klubben inför sin 80-årsdag. 

Efter en lång process har man nu uppnått målet och sedan ett antal månader tillbringar Davidson och hans kollegor en stor del av sin tid i England.

Den 3 juni skedde övertagandet och sedan dess är det full upp för NFG i arbetet med att vidareutveckla klubben. På tisdag i nästa vecka arrangerar man ett stort event för klubbens supportrar som startpunkt på klubbens nya kapitel.

”Det här är bara början på en spännande ny era för Burton Albion Football Club” framhöll ordförande Ben Robinsons efter att EFL hade godkänt försäljningen av majoritetsägandeandel till Nordic Football Group (NFG). Nyheten presenterades på klubbenshemsida, därmed fick anhängarna rykten i staden bekräftade.

Ben Robinson skrev i ett öppet brev riktat till medlemmar och supporters:

”Även om det har skett en förändring i ägarskapet, kommer mitt nästan 50-åriga samarbete med Burton Albion verkligen inte att ta slut”.

Familjen starka inflytande

De nya ägarna i NFG har utsett Robinson till hedersordförande i klubben och han har också accepterat en roll som rådgivare och ska arbeta tillsammans med de nya ägarna. Ben Robinson är noga med att framhålla:

- Nu när jag säljer klubben är jag glad att kunna dela med mig av att jag, tillsammans med min dotter, Fleur, som återvänder hem från Wrexham för att vara klubbens VD, och sonen, Ben Jr, fortsätter att vara en del av Burton Albion.

- Jag är mycket tacksam för att NFG har gett mig och min familj möjligheten att arbeta tillsammans under en överskådlig framtid.

I klubbens nybildade styrelse är norrmannen Ole Jakob Strandhagen (fd CFO/COO Molde ) utsedd till ordförande medan NFG:s grundare, Tom Davidson blir vice ordförande, Bendik Hareide (fd styrelseledamot från Molde) sportsligt ansvarig, medan Kevin C. Skabo tar rollen som kommersiellt ansvarig. I rådgivargruppen finns bl.a fd spelarna Ebbe Sand (Danmark) och Markus Halsti (Finland) samt svenska fotbollsinriktade företagen Tvelwe, Goalunit, ITarget , Forza FC samt svenska advokatfirman Andulf med bl.a  Anders Appell, styrelseledamot i AIK Fotboll. Forza FC, We Love Football samt svenska advokatfirman Andulf med bl.a  Anders Appell, styrelseledamot i AIK Fotboll.

Bland de elva nya spelare som hittills värvats till herrlaget inför säsongen finns 23-årige svensken Julian Larsson från Nottingham Forest (tidigare AIK). 

Nu när affären har kommer närmare fullföljandet kommenterar NFG skeendet för klubbens supportrar. Kommunikationen till anhängarna är prioriterad:

”Vi är privilegierade och tacksamma för att förvaltningen av klubben övergår till oss. Vi tar ansvaret att vara er fotbollsklubbs väktare på största allvar. Vi vill förtjäna er respekt och vänskap”.

Möte mellan två kulturer

NFG avslutar texten med: ”Vår tacksamhet riktar vi till Ben Robinson. Hans orubbliga kärlek till klubben, folket och staden Burton upon Trent har varit uppenbar genom hela våra samtal”

”Vi i NFG har stor erfarenhet över hela Norden, men det är för oss okänt att driva en engelsk fotbollsklubb”.

Nu övergår verksamhet till en vardag.

Nästa år har anhängarna ett 75-årsjubileum att se fram emot för den enda klubben med engelsk flagg och nordiska ägare.

Thomas Ejderhov

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.