DN Galan fortsätter kampen för Stadion

Under våren har Stockholms Stad presenterat ett antal arkitektförslag kring Stadions framtid. Det finns förslag om en framtid både utan och med löparbanor. DN Galan mobiliserade för att möta och ordförande Jan Kowalski fastslår: "Ett alternativ utan löparbanor är självklart uteslutet".

- Vi kan absolut tänka oss att fortsatt samarbete med till exempel fotbollen men vill inte lämna den arena som är en central del av galans framgång, menar Kowalski.

Stadion byggdes av Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande och de ansvariga var noga med att påpeka att friidrott är en central del av vad arenan ska utnyttjas för. Sedan dess har ett mycket stort antal arrangemang genomförts och 83 världsrekord noterats. Nu har DN Galan har en dialog med Stockholms stads företrädare. Politikerna ska före sommaren eller under tidig höst ta ett inriktningsbeslut.

Stöd från världsstjärnor

DN Galan har också fått stöd från två världsstjärnor, Usain Bolt och Blanka Vlasic:ˆ Jag kunde inte bli mer överraskad när jag hörde talas om planerna på att en av mina favoritarenor skulle kun na bli en fotbollsstadion, hälsar Bolt.

ˆ Jag minns en perfekt kväll, ett perfekt hopp och ett fantastiskt resultat. Allt tack vare en underbar atmosfär i en traditioell vacker stadion, sägeer en lyrisk Vlasic.

Ny ordförande sedan förra årsmötet är Jan Kowalski som tidigare har haft DN Galan Youth och Seminar som speciella ansvarsområden.Nu får han som ordförande inrikta sig på de övergripande frågorna.

Jan har ett förflutet som habil sprinter i Sundbybergs IK, Hässelby SK och Spårvägens Friidrottsklubb. Civilt är han egenföretagare inom medicinsk statistik och har andra ideella uppdrag i form av till exempel. ordförandeskapet i Spårvägens Friidrottsklubb,medlemskap i såväl Stockholm Marathon-organisationens styrelse som dess tävlingsledning. Hans goda förankring i Stockholmsfriidrotten

Bromma IF ny bland Stadionklubbarna

Ny styrelseledamot är Silke Burestam som får ansvar för DN Galan Youth och har en gedigen bakgrund som funktionär vid flera av Stockholmsdistriktets tävlingar. Övriga i styrelsen är Ove Sjöblom, tävlingsledare och juridisk sakkunnig, Rajne Söderberg, tävlingsdirektör, och Staffan Tibblin, ekonomiansvarig.

Den anrika föreningen Bromma IF har under de senaste åren haft något av en renässans och har idag en mycket vital verksamhet. Samtidigt har Flemingsbergs SK under en tid fört en tynande tillvaro och därför ansågs det naturligt att vid det senaste årsmötet välkomnade Bromma in i Stadionklubbsfamiljen. 1952 bildades Bromma IF av sju av landets främsta friidrottare, däribland Arne Ljungqvist som senare blev klubbens ordförande.

Internationella Friidrottsförbundet lanserade under den sena vintern en ny struktur för ledande friidrottsgalor i världen, "IAAF Diamond League". Diamond League kommer inkludera 12-15 tävlingar vilket medför expansion till Mellanöstern, Asien och USA. I detta exklusiva sällskap finns DN Galan. Inte minst har det skett tack vare DN Galans tävlingsdirektör, Rajne Söderberg, som finns med i styrelsen för Diamond League.

Några av nyheterna med den nya ligan är att atleter från 16 olika discipliner, totalt 32 discipliner (16 för män och 16 för kvinnor) kommer att delta. De främsta stjärnorna erbjuds centraliserade kontrakt för att deras medverkan ska säkras.

Rajne en av de pådrivande

Rajne Söderberg är mycket positiv till "tänket" kring Diamond League med DN Galan som en central aktör.

- Det är glädjande att IAAF introducerar ett nytt system där de satsar på samtliga grenar. Det kommer att bredda vår sport. Vinnande atlet för var och en av de 32 disciplinerna belönas i det nya poängsystemet "the Diamond Race" med en 4 karats diamant (värd ungefär USD 80,000). Den totala prissumman för hela serien överstiger 2 miljoner dollar. Det innebär en ökning av den totala prissumman för aktiva med cirka 20 procent jämfört med dagens Golden League.

Andra nyheter från DN Galan:

/De internationella TV-rättigheterna för IAAF Diamond League hanteras av IMG, där Kristian Hysén är ytterst ansvarig:

- Diamond League är ett attraktivt koncept och den internationella expansionen med fler tävlingar ger en kontinuitet över hela säsongen vilket är positivt för sändande tv-stationer. Vi är dessutom mycket nöjda med att DN Galan, en av världens bästa friidrottstävlingar, kommer att ingå i Diamond League.

/DN Galan har startat ett servicebolag som heter Stadionklubbarnas Service Stockholm AB och det har skett av flera olika skäl. Organisationen har mycket samarbete med företag som är momsregistrerade och det är då viktigt att ha ett bolag som momspliktigt. Servicebolaget bidrar vidare till en effektivare ledning av DN Galan och verksamheten blir kontinuerligt alltmer professionell och då räcker det inte att bara ha allt samlat i en förening.

/Succén med fjolårets Big Shot fortsätter även i år då kulshowen med musik m.m. genomförs den 30 juli i Kungsträdgården. L.Brador är ny titelsponsor. L.Brador är koncernen Skyddas eget varumärke för arbetskläder.

/DN Galan har en ny cateringleverantör i form av Sabis. Sabis är ett familjeföretag och tredje generationen arbetar nu i företaget. De driver nio livsmedelsbutiker och tjugo restauranger i Stockholmsområdet.

 

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.