Markägaren avgör Stadionbråket

Bråket om Stockholms Stadion kan vara avslutat. En gammal lösning blir till en ny lösning. Men en ny arena på nuvarande Östermalms IP förutsätter att markägaren, Kungliga Djurgårdens förvaltning (KDF), tycker att idén är lika bra. Så skedde inte vid förra försöket.

I ett gemensamt brev skriver borgarråden Sten Nordin (m) och Madeleine Sjöstedt (fp) tillsammans med Alf Johansson och Douglas Roos från Djurgården fotboll att klubben bör få en ny arena på Östermalms IP och att Stockholms Stadion ska förbli en friidrottsarena.

- Djurgården fotboll ska inte spela på ett ombyggt Stockholms Stadion utan på en ny arena ett par hundra meter bort, vid nuvarande Östermalms IP, meddelar Stockholms stad och Djurgården fotboll i ett gemensamt inlägg på debattsajten Newsmill.

Ett växande problem

Stockholms Stadion har varit arena för både Djurgårdens allsvenska fotbollsmatcher och DN Galan i friidrott. Ett umgänge som har blivit allt mera problematiskt. Politikerna har lyssnat på båda parter och diskuterat frågan utan att komma någon vart.

Det har funnits flera alternativa förslag till en framtida fotbollsarena. Från Kista i norra Stockholm, nya nationalstadion i Solna till en gemensam arena med Hammarby i Globenområdet. Djurgården har kontrat med ett förslag till bygge i Storängsbotten. Inget förslag har passat allt och alla. I takt med tiden har osämjan mellan fotbollen och friidrotten vuxit.

De gemensamma tankarna från Djurgården och politiker ska mera betraktas som ett önskemål i dagsläget. En ny arena vid Östermalms IP förutsätter markägarens klartecken. När Kungliga Djurgårdens förvaltning (KDF) fick samma förslag 2006 blev det ett klart och bestämt nej.

Hur mycket betyder idrottsborgarrådet?

Frågan är hur mycket idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedts fulla stöd påverkar svaret denna gång.

Nu om någonsin är anhängarna till de båda idrotterna kompisar. Flyttar fotbollen får friidrott herraväldet på Stadion. Det framhålls också i brevet från Djurgårdarna och politikerna:

"Stadion är en 100 år gammal friidrottsarena, och även om man gjorde mycket radikala förändringar i byggnaden och grävde ut innerplan så skulle den ändå inte uppfylla alla de krav man bör ställa på en modern fotbollsarena".

Läs hela inlägget

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.