Uppsala Arena blir 275 miljoner dyrare

Uppsala Arena ska bli den stora idrotts- och evenemangsarenan med plats för uppemot 10 000 åskådare. Men det finns ett problem - finansieringen saknas fortfarande och tiden går. Nu krävs Uppsala kommun plötsligt på 275 miljoner kronor.

Redan i somras skulle Arenagruppen presentera en finansieringsplan. Men med hänsyn till finanskriser förlängde kommunen ett gällande samarbetsavtal mellan kommunen och arenabolaget till i december.

I september uttalade sig Staffan Littmarck, affärsutvecklare på Uppsala Arena, att allt var lugnt och arbetet pågick oförtrutet.

Men nu avslöjar Svt:s ABC-nytt att arenabolaget önskar att Uppsala kommun ska skjuta till 275 miljoner kronor mer än tidigare utlovat.

Uppsala kommuns löfte är att betala 10 miljoner kronor i hyra under 25 års tid. Nu vill arenabolaget att kommunen kan betala en årshyra om 15 miljoner kronor per år och som om inte det vore nog ska kommunen bidra med 150 miljoner kronor till bygget.

Det var, enligt ABC, vid ett möte i förra veckan mellan arenabolaget och kommunen som nya anspråk presenterades.

- Det är betydligt mer pengar, och nu får vi fråga oss om det är värt det, om det här är enda alternativet eller kan man komma med flera intressenter som är beredda att ta sig in, säger kommunalrådet Gunnar Hedberg (M) till ABC-nytt.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.