Ullevi är och förblir störst

Ullevi i Göteborg ska behålla positionen som Nordens största arena. Sommaren 2012 ska 75 000 personer få plats vid en konsert och satsningen sker för att möta konkurrens från Nationalarenan i Stockholm.

- Det sägs att den arenan ska få plats för 65 000. Vi kände att vi var på väg att tappa vår position och därför var det nödvändigt att göra någonting, förklarar arenachefen Anders Albertsson.

10 000 fler än i Stockholm

- Så nu ska vi kunna ta emot 10 000 fler än de i Stockholm.

Anders Albertsson värnar om arenans tradition.

- Det är hit de utländska stjärnorna hittar och så ska det förbli.

Kraven från konsertarrangörer har fått det kommunala bolaget, Got Event, att ta beslutet om en satsning på runt 48 miljoner kronor.

Iron Maiden säljer slut

Besöket av Iron Maiden den 1 juli är den största händelsen 2011.

- Det är i princip redan slutsålt så det blir en höjdare.

Genom att förändra norra kortsidan uppstår nya möjligheter och dagens publikutrymme för 58 000 personer ska växa till 75 000.

Live Nation och AEG är de största arrangörerna och välkomnar utbyggnaden. Det är nu och några månader framåt som det bestäms om ytterligare konserter på arenan.

Tunt med idrott

Invigningen av Gothia Cup fyller arenan, men i övrigt är det tunt med idrottsarrangemang undantaget Finnkampen i friidrott.

- Här har vi en fin tradition sedan 1999, även om årets tävling gick i Helsingfors, men friidrotten fyller inte arenan.

Finnkampen går i Helsingfors 2011 och återkommer i 2012  i Göteborg varpå tävlingen flyttas till Stockholm 2013 innan man återgår till varannatårsrotationen i Göteborg och året därpå i Helsingfors.

Got Event söker olika lösningar för att Göteborg ska förbli en evenemangsstad. Inomhus-EM 2013 och ett eventuellt ryttar-VM 2018 är just nu vad man siktar mot.

- Det pågår hela tiden diskussioner om vad vi ska göra för att hänga med. Såg just att Stockholmsarenan mobiliserar och söker nya typer av arrangemang. Mycket har vi testat, som Monster Jam, skidsport och speedway.

Drömmer om tak på Ullevi

Anders Albertsson blir riktig visionär ibland och kan då se ett Ullevi med tak.

- Men det kostar en halv miljard …

- Och just nu har Scandinavium företräde här i stan.

EM 2020 skulle ge kraft

En utredning pågår om arenans framtid och efter nyår ska planerna presteras.

När Scandinavium fått sin ansiktslyftning kan det bli aktuellt med att också lyfta Ullevi.

- Men för att göra något riktigt rejält måste vi haka upp en satsning på ett stort mästerskap. Så skulle fotbollsförbundet söka om EM 2020 så finns här en mycket intresserad partner, avslutar Anders Albertsson.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Önskemålet har funnits länge i Sverige.Nu kan drömmen bli verklighet. En modern velodrom planeras i en multiarena i Jönköping, där det även ska byggas ett hotell . Detta lyft för svensk cykelsport kan stå klart i Jönköping 2026. "En sådan samlingsplats kan vara helt avgörande för att utveckla sporten, säger Svenska Cykelförbundets ordförande Stefhan Klang.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.