De bygger vinterarena för 2 miljarder

Per Hammarström och Glenn Bovin står bakom idén till en vintersportarena för 2 miljarder i Bålsta. Anläggningen som ska stå klar 2016 blir en av Sveriges högsta byggnader och 550 000 besök väntas från ett område som har 3,5 miljoner invånare inom en timmes resa.

Tack vare Skipark360:s arkitektur kommer arenan att bli ett landmärke för Stockholm. Arenan planeras bli en av Sveriges högsta byggnader med sina 135 meter. Som jämförelse är Globen 85 meter hög. Bakom arkitekturen står Berg Arkitektkontor, som är en del av Arkitektfirmaet C.F. Møller.

Två stora framsteg

Än så länge är det en skrivbordsprodukt som tar bestämda steg mot ett fullbordande.

Dels utsågs Skipark360 i maj till det mest intressanta investeringsobjekt inom den svenska turistbranschen av Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS).

Dels har NCC går in som ny delägare i den planerade inomhusarenan för alpin skidåkning, längdåkning och skidskytte.

Ska klar Världscup-tävlingar

NCC tar plats i styrelsen och parterna har också tecknat ett samarbetsavtal om att byggbolaget ska projektera och bygga anläggningen i Bålsta utanför Stockholm.

- Vi tror på anläggningen och vi vill vara med och utforma en framtidsarena, som kommer att få stor betydelse för både Stockholmsregionen och idrotten, säger Tomas Carlsson, affärsområdeschef, NCC Construction Sverige.

Skipark360 kan bli den första inomhusarenan i världen som är tillräckligt lång och brant för att klara av de krav som ställs på att få arrangera alpina Världscup-tävlingar. Backen ska bli 700 meter lång med 160 meters fallhöjd

Arenor för flera idrotter

Förutom utförsåkning, längdåkning och skidskytte är det tänkt att arenan även ska inrymma en isyta för konståkning, curling, bandy och ishockey samt en funpark för freestyle, freeride, jibb och brädåkning.

- Idén till att bygga en inomhusbacke föddes efter en rad snöfattiga vintrar med få skiddagar, , säger Glenn Bovin, en annan av initiativtagarna och vd för Skipark360.

- Med den nya arenan får både vi motionärer och eliten möjlighet att träna och att njuta av skidåkning oberoende av säsong, snötillgång och utomhustemperatur.

Sveriges hetaste investeringsprojekt

Utvecklingen av arenan beräknas kosta till 30-60 miljoner kronor och NCC är det första bolaget som går in som delägare. Nu pågår detaljplanering, miljökonsekvensbeskrivning och byggprojektering av anlägg¬ningen.

Målet är att kombiarenan kan börja byggas vid årsskiftet 2013/2014 och invigas två år senare. Den färdiga arenan beräknas kosta mellan 1,5 till 2 miljarder kronor.

Trenden är att utomhussporter flyttar inomhus. Först ut var ishockeyn, som flyttade in i ishallar redan på 50- och 60-talen. I de arenor som byggs nu planeras det för att fotboll ska kunna spela inomhus året runt.

Stefan Holmgren ordförande

Runt om i världen finns cirka 30 inomhusanläggningar för alpin skidåkning. De flesta ligger i Holland (sju stycken), Storbritannien (sex) och Tyskland (fem).

För längdåkning finns i dag sex tunnlar. Fyra i Finland, en i Tyskland och Torsbytunneln i Sverige.

I Skipark360:s styrelse ingår bland andra Stefan Holmgren (ordförande), som tidigare varit vd för Globen och Solvalla och Tom Beyer, som varit vd för Stockholmsmässan i 20 år.Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.