Bygger arenor för inte ens halva priset

Från norska Drammen har Per-Thore Falkendal Nilsen följt diskussionerna om arenaboomen i Sverige. ”Dyra arenor, skenande kostnader” följt av mycket kritik och ifrågasättanden. Norrmannen säger lugnt: ”Jag kan bygga hallar till en fjärdedel av priset”.

I Boden finns en hall som Per-Thore Falkendal Nilsen och hans företag, ScandiHall Scandinavia as, står bakom. En hockeyhall invigd 2009, en så kallad Air Dome, som stannade på 6,5 miljoner kronor i pris för kommunen.

Halva kostnaden av en traditionell hall

- Det är hälften av vad en traditionell ishall kostar. Här kan vi dessutom hålla varmgrader inne i hallen, påpekade Bodens fritidschef Leif Nordström när bygget stod klart.

Per-Thore Falkendal Nilsen gillar sådana kommentarer, det är ren PR, men han själv har också gott om argument. Samtidigt vet han vad många svenskar tycker och tänker om plasthallar.

- Jo, många pratar om gamla Barracudatält med dålig hållbarhet, höga driftskostnader och antingen för kalla eller för varma och dessutom gav de vika vid hårt väder.

"Jämför inte, det går inte"

ScandiHall Airdome ska inte jämföras med de gamla hallarna, fastslår Nilsen och påvisar ett annat material och kvalité,

- Minimum 40 års garanti för duken, låga drift- och investeringskostnader, extrem atmosfär och ventilation. Vi levererar komplett från fabrik och klarar offentliga krav och bygglov, det är vi ensamma om på marknaden, sägerNilsen, fast förvissad om att han kan lova mycket.

- Jag är övertygad om att intresset kommer att öka avsevärt. För många har byggt för dyrt och andra har tagit intryck av sprängda budgetar och de söker nu alternativ.

Officiell partner till flera förbund

Han hävdar bestämt att hans företag kan bygga exempelvis en bandyhall eller fotbollshall till en fjärdedel av kostnader runt 150 miljoner som har blivit återkommande i Sverige.

Nilsen har varit i kontakt med flera svenska idrottsförbund och är nu officiell samarbetspartner till bandy, simning och fotboll.

- Jag väntar på att vi snart ska få bygga den första bandyhallen. Säg att den skulle kosta mellan 10 och 20 miljoner, ge plats för 2 000 åskådare, komplett med belysning, värme och ventilation, dörrar, nödutgångar och körport. Och så tar vi all projektering och montering.

Fyra månader till färdig

Från beställning tar det inte mer än uppemot fyra månader innan en hall står klar. Det förutsätter ett färdigt grundarbete inklusive anslutningar.

Han är medveten om det ändå uppstår tvivel, men Per-Thore Falkendal Nilsen hänvisar till en Iso 9001-certifiering och teknisk dokumentation som följer marknadens krav.

Hallarna tillverkas i Slovenien och fabriken har levererat över 1000 hallar varav ett 20-tal finns i Norden. I Norge har exempelvis fotbollsklubbar som Rosenborg, Tromsø och Trondheim Kommune byggt. Intresset från Island är stort loch han har flera förfrågningar från Danmark.

Jättehallar i öst

Han pekar på befintliga hallar i ett mycket kärvt klimat.

- I Kazakstan har vi en hall om 20 000 kvm som innehåller en fabrik och ytterligare en hall på 15 000 kvm för fotboll och friidrott med plats för 3 000 åskådare.

Den har stått där i nästan 20 år och blivit utsatt för stormbyar och periodvis uthärdat över 50 minusgrader. 

Sparar energi

Tack vare en effektiv värmehållning via Air Domes dubbla membaran och tyg, som inte bara förhindrar kondens, skapas också en behaglig innetemperatur. Driftskostnaderna är förvånansvärt låga.

- De är lägre än en hall av mer traditionell form och material. Dessutom tränger dagsljuset igenom duken och man sparar avsevärt med energi.

Planering, byggtid, kostnader för byggnation och drift, det mesta pekar åt rätt håll och det är svårt att hitta något minus.

Ännu tveksamma

Varför bygger då inte flera sådana här hallar?

- Vi har i dag flera stora projekt och leveranser i alla nordiska länder, men många känner inte till den här nya generationen av Airdome-hallar.

- Men i takt med tiden blir allt flera nyfikna och nu med högre sparkrav och ändå ett behov av hallar väntar jag mig många fler förfrågningar, säger Per-Thore Falkendal Nilsen.

Thomas Ejderhov

Niklas Liiv (inte verifierad)

tors, 2012-03-01 09:55

1. Nya arenor och hallar...

Alla hakar på den nya trenden om att bygga nytt och allt fler "fuskbyggare" ger sig in i branchen och bjuder under i pris. När kommer Ekdahl att stå bakom hörnet för att dyka på den här kontraktören? Vem vågar att stå emot och se till att upprusta och resursutnyttja den befintliga anläggningen istället? Idrotten hänger på det övriga samhället och investerar pengar som de egentligen inte har och när de skaffar sig kapital så slänger man oftast bort pengarna på några sämre spelarinvesteringar. När ska idrotten ta ett större ansvar och vara den moralisk värdebäraren som man bör vara?

johan (inte verifierad)

tis, 2012-03-06 02:42

2. Kritiskt granskande.

Det där är inte vad jag kallar för arena. Och det verkar bara röra sig om budgetlösningar vilket säkert är en bra lösning för träningsanläggningar eller till mindre orter. Men man får vad man betalar för i materialväg. En bandyhall för 2000 pers t.ex. passar bara en bråkdel av Elitserieklubbarna. Flertal lag passerar 5000-gränsen när det vankas slutspel, Sirius hade till och med 9000 åskådare för ett par år sedan. Sen ser jag inga kostnader för vad de redan byggda luftslotten kostade, men jag antar att det handlar om träningsanläggningar eftersom Rosenborg nämndes(de har en riktig arena). ABB arena i Västerås, som tar 9000 åskådare och är hur fin som helst, låg på runt 90 milj i byggkostnad. När norrbaggen byggt klart en arena för 1/4 eller ens 1/2 av det priset med sin duk lovar jag att ge honom cred.

johan (inte verifierad)

tis, 2012-03-06 02:47

3. Mer bandybyggnader

Edsbyns Dina arena för 4500 åskådare kostade 34milj, en fullt fungerande budgethall. Det är BARA skrytbyggen som Sandvikens, Vänersborgs och Lidköpings arenor som kostade skjortan och det får stå för dom. Det är verkligen inte normen för vad en normal hall kostar.

Per-Thore Falkendal (inte verifierad)

tis, 2012-03-06 09:24

4. Svar til Johan

ScandiHall Airdome er uansett meget kostnadsbesparende sammenlignet med tradisjonell hall. ScandiHall Airdome komplett for bandy inkludertt plass til 4500 tilskuere, budsjettpris kr 15 millioner eks.moms

gp (inte verifierad)

tors, 2012-03-08 10:37

5. Märkliga åsikter

Vems ärenden går Johan och Niklas Liv? Verkar vara företrädare för den svenska byggbranschen. Märkliga argument och hätsk ton.

Niklas Liiv (inte verifierad)

tors, 2012-03-08 13:57

6. Hätsk ton?

Tycker att det är befogat att ifrågasätta seriösiteten hos en kontraktör som bjuder långt under alla andra. Att säkerhetsställa att våra arenor i sverige håller en god kvalitet tycker jag är allas ansvar. Det är dessutom för många som slänger pengar omkring sig för att de inte vågar stå emot trenden då alla ska ha en ny arena. Som att alla barn ska ha samma byxor ungefär. Om du går in på min hemsida så inser du också att jag inte har något med den svenska byggbranchen att göra, utan att jag går svensk idrotts ärenden. Namnet var Liiv med två i.

gp (inte verifierad)

tors, 2012-03-08 22:04

7. Poängen är ju att den här

Poängen är ju att den här byggherren erbjuder en produkt som inte funnits tidigare. Att döma ut den bara för att den inte konkurrerar med det som redan finns (och uppenbarligen kan kosta hur mycket som helst) verkar lite snävt. Försök också att hålla familjen utanför. Det blir gärna aningen för hysteriskt annars. På liiv och död, liksom. Det handlar ju faktiskt om ganska avsevärda prisskillnader. Skillnader som avgör huruvida det skall bli något eller inte. Åtminstone om man ser till våra genomsnittliga kommuners kassaställning.

Niklas Liiv (inte verifierad)

tors, 2012-03-08 22:16

8. Du har full rätt...

...att ha din åsikt och jag har min. I alla sort inlägg och debatter har alla rätt att säga sin åsikt i en enskild fråga. Jag repekterar din precis som du får repektera min. Att jag ska hålla familjen utanför förstår jag inte riktigt. Jag heter Liiv med två ii och bör väl få påpeka när det blir fel. De är ju trots allt mig det gäller:-)

gp (inte verifierad)

tors, 2012-03-08 22:22

9. ”Jag går svensk idrotts

”Jag går svensk idrotts ärenden”. Är det något att berömma sig för? För mig låter det som att finskänsligt påpeka att man företräder Cosa No(s)tra.

Tomas (inte verifierad)

tis, 2012-04-03 14:31

10. Innan man nu bestämmer sig.....

Innan man nu bestämmer sig för en inomhuslösning, måste man ju vara på det klara med funktionen: # Skall befintlig konstfrusen bandyplan användas till enbart träningar eller både träningar och matcher? Till enbart träningar duger en "tältlösning" som den ovan mycket bra. Huvudsaken är att en förenings alla ungdoms-junior-samt seniorlag kan träna frekvent, oberoende av temperatur och alla andra väderförhållanden. Här inbegriper jag även ungdomsmatcher och kuppspel/poolspel men inte seniorbandymatcher. Den konstfrusna planen här behöver inte vara lika stor som en seniorplan. En mindre läktare behövs men inte på långa vägar lika stor som en arenaläktare. Den här frågan tycket jag hamna i skymundan vid bandyhallsdiskussioner. Seniorernas matcher och träningar blir mer sällan inställda i förhållande till ungdomars. Att kunna träna frekvent under rimliga förhållanden är alltid viktigt. # Skall en befintlig seniorplan byggas in måste även befinliga läktare finnas med i "tältet". Här uppkommer ju frågan: Skall vi ha en konstfrusen(och eventuellt isareamässigt) träningshall täckt av ett tältliknande skal(som ovan) samt en fullstor konstfrusen plan vägg-i-vägg? Eller skall vi bygga en hall med trä/metall-skal över befintlig plan? Temperaturen i en hall är mer konstant runt ungefär 0-3 grader Celsius medan en oskyddad plan är mer utsatt. Kylaggregaten får en mer stabil drifttid. Samtidigt kan en uteplan dra fördel av minusgraderna och på så sätt minska drifttiden. Det finns många för-och nackdelar att ta i beaktande men min åsikt är att ungdoms och juniorbandyn är minst lika vägande som seniorbandyn. Därav mitt inlägg.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.