Här är Sveriges nästa superarena

Olympia ska bli en supermodern anläggning. Helsingborgs politiker har gett klartecken till att satsa 290 miljoner kronor på en omfattande ombyggnad.
Så här ska nya Olympia se ut. Och arbetet ska ske så fort det bara är möjligt. Foto: HIF:s hemsida


- Vi är oerhört glada över nyheten. Vår önskan är att vi kan komma igång så fort som möjligt, säger Helsingborg IF:s ordförande Claes Ohlsson på klubbens hemsida.

Snabb byggnadsprocess

Nu är tanken att allt ska ske med blixtens fart.

- Vi får låta det ha sin gång, men vår önskan är att vi kan komma igång så fort som möjligt, säger HIF:s ordförande Claes Ohlsson.

Idealet är om byggnationerna kan starta i höst och för att störa seriespelet så lite som möjligt. Den tidspressen har nu planerarna.

16 år sen senast

Det är 16 år sedan Olympia fick en ansiktslyftning. Det skedde 1997 och arenan har ändå stått sig ganska länge och är bland spelare och ledare en av de mest omtyckta. Men nu har man kommit till vägs ände, det är både politikerna och HIF-arna överens om.

Beslutet är också framkallat av att många allsvenska klubbar har nya arenor eller är på väg att bygga nytt. Det var liksom Helsingborgs tur...

Arkitekten Jonas Carlström, själv anhängare till HIF, står bakom skisserna för Olympia. Förberedelserna har varit omfattande och studiegrupper från Helsingborg har gjort besök lite varstans.

Många studiebesök

- Vi har tittat på arenor i Hamburg, Malmö, Stockholm och Kalmar. Utöver det har vi hämtat information från arenor över hela världen. Dessutom har vi varit i kontakt med stora eventföretag som driver arenor ibland annat Tyskland och Frankrike, säger Paul Myllenberg, klubbdirektör i HIF.

Nu har också sponsorer, medlemmar och ledande politiker i Helsingborg fått ta del av skisserna.

Arenan ska ha plats för lika mycket publik som i dag (16 500) men den största förändringen i utseende blir den grytliknande formen.

Här är förändringarna

= Med utskjutande tak runt arenan skyddas åskådarna från regn och blåst.

= Fler sittplatser

= En helt annan service, med restauranger, kiosker och pubar

= redan vid ankomsten möts åskådaren av en öppen miljö utan staket

- Vi förväntar oss ökade intäkter från försäljningen på arenan. Med större bekvämlighet, mer försäljningsställen och bättre logistik kan vi öka vår omsättning. Det visar erfarenheten från andra nybyggda arenor, säger Paul Myllenberg.

Pengar in, pengar ut...

Samtidigt vet han att med ökade intäkter så önskar kommunen en högre hyra. Vinsten består av att åskådarnas ökade komfort och vilja att återkomma.

I dag ligger HIF:s hyra på 3,7 miljoner kronor, samtidigt som klubben sköter driften som uppgår till 6 miljoner kronor.

Klubben omsatte för andra året i rad mer än 100 miljoner kronor. Totalt 2012 110,7 miljoner kronor exklusive transfers.

- HIF har sålt i rekordformat tidigare, men nu stannade den summan på 8,1 miljoner och det innebar att transfernettot blev negativt för första gången på flera år.

- 12,6 miljoner är vad som återstår i eget kapital, mot 28,1 miljoner året innan. Men så betalade klubben också av 17,6 miljoner på gamla skulder till främst Helsingborgs stad och andra.Fakta

Ur Helsingborgs IF:s årsredovisning (mkr)

Driftsresultat 10,3

Kostnad spelartrupp 43,6

Transfernetto -8,1

Kostnad övrig personal 11,5

Omsättning exklusive transfers 110,7

Eget kapital 12,6 (28,1 under 2011)

Publikintäkter 22,7

Marknadsintäkter 47,5 (33,7 + 13,7) (reklam + tv)

Vågar jag? (inte verifierad)

lör, 2013-03-30 13:46

1. det kan dom bygga vid berga

det kan dom bygga vid berga industri där går ju tåg dit i dag ligger det fel mitt ine i sitty ,,där är nära till häkten i berga för di som vill slåss o fördärva för andra så slipper vi ha di i sitty slå i sönder rutor o annat i stan

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.