Här är Sveriges nästa superarena

Olympia ska bli en supermodern anläggning. Helsingborgs politiker har gett klartecken till att satsa 290 miljoner kronor på en omfattande ombyggnad.
Så här ska nya Olympia se ut. Och arbetet ska ske så fort det bara är möjligt. Foto: HIF:s hemsida


- Vi är oerhört glada över nyheten. Vår önskan är att vi kan komma igång så fort som möjligt, säger Helsingborg IF:s ordförande Claes Ohlsson på klubbens hemsida.

Snabb byggnadsprocess

Nu är tanken att allt ska ske med blixtens fart.

- Vi får låta det ha sin gång, men vår önskan är att vi kan komma igång så fort som möjligt, säger HIF:s ordförande Claes Ohlsson.

Idealet är om byggnationerna kan starta i höst och för att störa seriespelet så lite som möjligt. Den tidspressen har nu planerarna.

16 år sen senast

Det är 16 år sedan Olympia fick en ansiktslyftning. Det skedde 1997 och arenan har ändå stått sig ganska länge och är bland spelare och ledare en av de mest omtyckta. Men nu har man kommit till vägs ände, det är både politikerna och HIF-arna överens om.

Beslutet är också framkallat av att många allsvenska klubbar har nya arenor eller är på väg att bygga nytt. Det var liksom Helsingborgs tur...

Arkitekten Jonas Carlström, själv anhängare till HIF, står bakom skisserna för Olympia. Förberedelserna har varit omfattande och studiegrupper från Helsingborg har gjort besök lite varstans.

Många studiebesök

- Vi har tittat på arenor i Hamburg, Malmö, Stockholm och Kalmar. Utöver det har vi hämtat information från arenor över hela världen. Dessutom har vi varit i kontakt med stora eventföretag som driver arenor ibland annat Tyskland och Frankrike, säger Paul Myllenberg, klubbdirektör i HIF.

Nu har också sponsorer, medlemmar och ledande politiker i Helsingborg fått ta del av skisserna.

Arenan ska ha plats för lika mycket publik som i dag (16 500) men den största förändringen i utseende blir den grytliknande formen.

Här är förändringarna

= Med utskjutande tak runt arenan skyddas åskådarna från regn och blåst.

= Fler sittplatser

= En helt annan service, med restauranger, kiosker och pubar

= redan vid ankomsten möts åskådaren av en öppen miljö utan staket

- Vi förväntar oss ökade intäkter från försäljningen på arenan. Med större bekvämlighet, mer försäljningsställen och bättre logistik kan vi öka vår omsättning. Det visar erfarenheten från andra nybyggda arenor, säger Paul Myllenberg.

Pengar in, pengar ut...

Samtidigt vet han att med ökade intäkter så önskar kommunen en högre hyra. Vinsten består av att åskådarnas ökade komfort och vilja att återkomma.

I dag ligger HIF:s hyra på 3,7 miljoner kronor, samtidigt som klubben sköter driften som uppgår till 6 miljoner kronor.

Klubben omsatte för andra året i rad mer än 100 miljoner kronor. Totalt 2012 110,7 miljoner kronor exklusive transfers.

- HIF har sålt i rekordformat tidigare, men nu stannade den summan på 8,1 miljoner och det innebar att transfernettot blev negativt för första gången på flera år.

- 12,6 miljoner är vad som återstår i eget kapital, mot 28,1 miljoner året innan. Men så betalade klubben också av 17,6 miljoner på gamla skulder till främst Helsingborgs stad och andra.Fakta

Ur Helsingborgs IF:s årsredovisning (mkr)

Driftsresultat 10,3

Kostnad spelartrupp 43,6

Transfernetto -8,1

Kostnad övrig personal 11,5

Omsättning exklusive transfers 110,7

Eget kapital 12,6 (28,1 under 2011)

Publikintäkter 22,7

Marknadsintäkter 47,5 (33,7 + 13,7) (reklam + tv)

Vågar jag? (inte verifierad)

lör, 2013-03-30 13:46

1. det kan dom bygga vid berga

det kan dom bygga vid berga industri där går ju tåg dit i dag ligger det fel mitt ine i sitty ,,där är nära till häkten i berga för di som vill slåss o fördärva för andra så slipper vi ha di i sitty slå i sönder rutor o annat i stan

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Äntligen blir det rejäla tag mot svenskar som inte har vaccinerat sig. Till större evenemang är de inte välkomna.

”De bör stanna hemma”, meddelar Folkhälsomyndigheten och generaldirektör Johan Carlson och är rak i sitt budskap:

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Tillsammans med Svenska Spel gör Svenska Ishockeyförbundet nu en flick- och damsatsning som bland annat innehåller utökat stöd för Damkronorna, riktat stöd till DamEttan, ett juniorslutspel samt en satsning på målvaktstalanger.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Inte nog med alla tv-kanaler som slåss om rättigheterna att få sända från all sköns sport. Nu gör sig tidningarna allt mer gällande här. Senaste exemplet - Expressen köper rättigheterna till den franska toppligan i fotboll, Ligue 1. Samtliga matcher med superstjärnorna Messi, Neymar och Mbappé sänds live på Expressens plattformar med start redan på söndag.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.