Många tycker om Friends Arena...

Friends Arena firar ett år. Lagom när denna så kallade nationalstadion står inför sitt kanske mest spännande arrangemang och mest publikdragande, Sverige-Portugal i VM-kvalet.
Fotbollslandskamp, SM-final i bandy och Schlagerfestival på bara två veckor - då testades Friends Arena rejält. Foto: Anders Wiklund, TT Nyheter

 

Lördagen den 27 oktober 2012 invigdes Friends Arena av Kronprinsessan Victoria. Sedan dess har över 1,2 miljoner gäster besökt arenan på något av totalt 50 evenemang.

Ett sökande efter rätt

Till detta kommer alla guidade visningar, konferenser och företagsevenemang. De stora och oförglömliga händelserna och ögonblicken har varit många, och rekord har slagits flera gånger om.

Till Friends Arena hör också en viss irritation. Tusentals åskådare har, när de väl hittat fram, virrat runt arenan i sökandet efter rätt ingång i en byggröra och där många så kallade värdar själva har saknat information.

I takt med att området tar form, nya järnvägsbron är på plats, hotellet har vuxit upp och logistiken förbättrats börjar det bli en viss ordning.

Prutades det på inredningen?

Inne i arenan saknar många en inbjudande färgsättning och varm interiör. Snacket om att det var på inredningen som det blev prutningar i sista stund, hänger kvar.

Akustiken är också en fråga som de ansvariga inte kommer ifrån och där sker ständigt nya tester för att försöka förbättra ljudet.

Vad besökaren ändå inte kommer ifrån är att Friends arena är maffig. Sverige har aldrig tidigare haft något liknande och det är en upplevelse att vara en del av härligheten.

Ett antal rekord

Här är några rekord och historiska ögonblick:

•  Invigningsmatchen för herrlandslaget mot England slutade med rafflande 4-2 och Zlatans oförglömliga cykelsparksmål samt publikrekord* med 49 967 fotbollsfans.

•  Swedish House Mafia valde att lägga sina första och sista spelningar i Sverige på Friends Arena i november 2012 med över 100 000 i publiken under tre spelningar.

•  Totalt har svenska herrlandslaget gjort 17 mål på Friends Arena, 10 av dem står Zlatan för.

•  AIK har slagit både nytt publikrekord med 43 466, och rekord i antalet sålda årskort för säsongen.

•  Publikrekord för Bandyfinalen med totalt 38 474 i publiken.

•  Rekord för UEFA Women’s Euro finalen med en publiksiffra på 41 301.

•  Bruce Springsteens tre konserter på Friends Arena besöktes av 167 000 personer. Tillsammans med de två konserterna på Ullevi förra sommaren har över 300 000 personer på mindre än ett år sett Bruce live i Sverige. Ett svårslaget rekord!

Mars mycket speciell

- Vi har haft ett fantastiskt första år, storslagna konserter och enormt spännande idrottsevenemang. Vi har också lärt oss otroligt mycket under året. För oss handlar det om att tillsammans med våra arrangörer skapa minnen för livet för våra gäster, och vi kommer alltid sträva mot att bli ännu bättre inom alla områden, säger Thomas Perslund VD på Friends Arena.

Multiarenan har också satts på prov när det gäller flexibilitet. Under mars månad bytte arenan från Melodifestival med golv och scen till bandyfinal på is, för att strax därefter ha en VM-kvalmatch på gräs, och detta på mindre än två veckor. 

På lördag den 26 september firar Friends Arena sin 1-årsdag med tårtkalas och visningar i kulisserna.

*Rekordet gäller sittande publik. Annars är rekordet från 1965 då Råsunda hade en publiksiffra på 52 943 i matchen Sverige-Västtyskland.

Thomas Ejderhov

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.