Måste lämna eventhallen för ny bandyhall?

Sandviken har en en av landets finaste eventhallar, tillika bandyarena. Många andra klubbar sneglar avundsjukt. Då kommer förslaget att Sandvikens AIK ska flytta ur hallen – och in i en ny bandyhall!
Bandyhallen, så var det tänkt, Göransson Arena var 2009 landets kanske finaste bandyhall. I dag är det mer en eventhall med många nöjesarrangemang. Foto: TT Nyheter


Den ståtliga hallen, döpt till Göransson Arena, började byggas 2006.

- Varsågoda, här är 100 miljoner, bygg! Så ungefär lät det i Sandviken när nyheten avslöjades.

Tack vare stiftelserna

Sandviken fick landets andra inomhushall för bandy, men också en multiarena utan motsvarighet i Sverige. Den 12 940 kvm stora hallen rymmer 10 000 åskådare.

Allt tack vare Göran Fredrik Göransson som grundade Sandvik år 1862, företaget som växte till en koncern med verksamhet världen runt.

Familjen Göransson var huvudägare av koncernen i nästan 100 år och under de här åren bildade ättlingar till konsul Göransson stiftelser för att främja barn- och ungdomsverksamhet i Sandviken. Tillgångarna bestod till stor del av Sandvik-aktier och varje år bidrar stiftelserna med totalt ca 60 miljoner kronor till olika ändamål.  

Saliga politiker, först

Stiftelserna och dess representanter enades om att en gemensam satsning på en multihall skulle gynna orten av många skäl, just det som är meningen med fonden och de årliga utdelningarna.

Ordförandena för de tre Göranssonska stiftelserna, Stefan Henriksson, Bo Strömberg och Henning Eneström, blev överens och hämtade pengar från den gemensamma 2,2-miljardersportföljen. Därtill skulle  Sandvik AB stå för ett årligt driftbidrag om 1 miljon kronor per år.  

Politikerna kunde inte annat än se saliga ut.

- Ett helt fantastiskt erbjudande. Det finns ingen kommun i världen som skulle tacka nej, sa då kommunalrådet Stefan Hedin.

Hans oväntade utspel

Fortsättningen blev inte lika angenäm. Driften drog i väg i utgifter, klagomålen tilltog och hallens existens har varit ett ständigt återkommande trätoämne.

Det har också visat sig att människor i Sandviken har en något oväntad syn och en majoritet, trots bandyns dominans på orten, föredrar hellre nöjesarrangemang.

Och så sker det synnerligen oväntade:

- Bygg en ny bandyhall och frigör arenan, föreslår Per-Ola Grönberg.

Han är fp-politiker i kommunfullmäktige och har själv ett förflutet i Sandvikens bandylag.

Bättre för så många fler

- Bygg en ny bandyhall på gamla VM-arenan. Flytta kylanläggningen från Göransson Arena, sluta med isidrotter där och frigör i stället utrymme för andra idrotter som i dag är trångbodda, förklarar han I Arbetarbladet.

Mer multiarena och mindre bandyhall, menar Grönberg, och tänker på många andra idrotter som har bedrövliga villkor.

- Att få tillgång till anpassade lokaler på rimliga tider är det som står högst på önskelistan. Det är med bestörtning vi får höra hur ungdomar väljer att pendla till andra kommuner för att få möjlighet att utvecklas.

Han vill ge bandyn en egen hall och genom väggmoduler och mobila läktare anpassa arenan för tennis, badminton, handboll, basket och andra vinteridrotter.
Göransson Arena håller redan på bli mer multiarena och mindre bandyhall. Konserter, andra nöjesarrangemang och mässor innebär att hallen blir bokad på bandyns bekostnad och elitspelarna får vänja sig vid att skifta mellan hallen och spela ute på den konstfrusna arenan.

KentW (inte verifierad)

fre, 2013-12-06 19:53

1. Varför är nån förvånad...?!

Redan när Halmstad Arena byggdes och slog på stora trumman med "Fjärrkyla" som en del i Klimat-åtgärderna stod det klart att kostnaden för att ta bort isen för att annan verksamhet skulle nyttja hallen, och sen spoa upp den igen blev enorma.och arrangöraerna klarade inte att ta den kostnaden. I Vänersborgs Arena gick publiken hem när det blev för kallt att sitta på stolar nere på isen och en Julshow med stora dyra artister ställdes in då ingen köpte några biljetter. Det krävs ingen "Einstein" att räkna ut att en så stor isyta som en bandyplan, lika stor som tre ishockeyplaner, kostar mycket pengar att spola upp. Överallt där man byggt dessa Multiarenor har man stött på samma verklighet! Hur länge kommer man att spola upp is för att att spela SM-finalen i Bandy i Friends Arena, när nyhetens behag är tillfredställt?
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.