Tvingades gå och nu slopas hans idéer

Först tvingades klubbdirektören Paul Myllenberg att lämna Helsingborg. Nu står det klart att hans metoder mot fotbollsvåldet slopas. Det blir inget med personliga kontrakt för fansen.
Paul Myllenberg fick sluta som klubbdirektör i Helsingborg och nu slopar dagens styrande de åtgärder som han ville sätta in mot bråkstakarna.

 

Paul Myllenberg blev ansiktet utåt för Helsingborgs hårdare tag mot fansen. Bland annat drevs krav på personliga kontrakt med alla åskådare igenom. Nu har Myllenberg sparkats – och i dag står det klart att avtalen försvinner med direktören.

Levde under hot

Dödsfallet på Olympia i den allsvenska premiären mot Djurgården skakade om fotbolls-Sverige och Helsingborgs IF i grunden.

Konsekvenserna blev många och hårda från HIF:s ledning som tog fram ett kompromisslöst manifest där alla åskådare skulle tvingas skriva under för att få komma in på arenan.

Reaktionerna blev upprörda, så upprörda att klubbdirektör Paul Myllenberg till sist kom att leva under hot i från egna fansen.

"Var väl en engångsföreteelse"

Första gången personliga kontrakt det togs i bruk var i mötet med Häcken.

För enda gången visar det sig nu. Därför att nu bekräftas det för första gången att det är borta – manifestet mot våld och hat inom fotbollen som alla supportrar var tvungna att godkänna genom att skriva under ett personligt avtal, för att få tillträde till arenan.

- Det var som jag uppfattade det en engångsmanifestation. En engångsförteelse. Det handlade aldrig om att det skulle vara återkommande, säger i dag HIF:s ordförande Claes Ohlsson till FotbollDirekt.se.

Verkningslöst

- Men manifestet finns kvar som en värdegrund i klubben och på sätt och vis också för en åskådare som köper biljetter till våra matcher över internet där du måste kryssa i en ruta och acceptera villkoren för att få köpa en biljett.

En verkningslös detalj emellertid med tanke på att biljetterna inte är personliga.

Men alldeles oavsett en sådan parentes de personliga kontrakten blev, så anser likväl  HIF:s ordförande så här i efterhand att initiativet fick – och fortfarande har betydelse.

- Vi håller fortfarande hårt i manifestet. Det är fortfarande en tydlig värdegrund i vår verksamhet.

"Vi har en bra dialog"

Hur ser du på relationen till era fans i dag – med tanke på det kaos som sett ut att råda, inte minst med hoten mot er egen klubbdirektör?

- Vi tar ju, och det vill jag betona, kraftigt avstånd mot de hot som riktats mot Paul. Men mest har vi ändå haft och har en bra relation till våra fans. Det blev ett missförstånd kring det här manifestet i början, säger Claes Ohlsson och förtydligar:

- Men bortsett från det har inte varit några problem sedan vi fick förklara vad det handlar om. Ja, jag tycker att vi har en bra dialog med våra fans.

Ola Gustavsson, FotbollDirekt 

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.