RF utreder stöd till damföreningar

Riksidrottsförbundet väntas i närtid lämna besked om AIK:s damfotbolls begäran om 507 560 kronor i kompensationsstöd I juniutdelningen ska godkännas, eller om föreningen ska bli återbetalningsskyldigt.

 Det höga beloppet väckte uppmärksamhet då AIK dam krävde kompensation för en jubileumsmatch med en angiven publiksiffra på 25 000 åskådare

AIK, som vann Elitettan och avancerade till  Obos Damallsvenskan hade under 2019 ett publiksnitt på 347 åskådare per match,För 2020 saknas statistik på grund av publikrestriktioner.

Då RF:s krisstöd , för kvartal 3 och 4 fördelades i november av respektive ligaorganisation, erhöll AIK:s damer 266 954 tusen kronor, en halvering av det tidigare beslutade beloppet.

Något överdrivet

Hammarby, som också tog steget upp i högsta serien fick i november ersättning för ett beräknat intäktsbortfall 856 600 kronor. Även  det ett belopp som sticker ut, under 2019 hade föreningens damer ett publiksnitt kring 1000 personer.

 Hammarby tilldelades i juniutbetalningen 167 237  kronor. Idrottens Affärer har inte lyckats nå någon representant för Hammarbys damer, inte heller Annika Grälls, ordförande i Elitfotboll dam.nära 10 miljoner till MFF

Den gångna säsongen vinnare, både i herrallsvenskan och i striden om svenska statens krisstöd, är Malmö FF som totalt förstärker kassan med 24 013 606 miljoner kronor, varav 4 437 104 miljoner kronor är ersättning för förlorade intäkter i kvalet till Uefa Europa Legaue.

Enbart i november erhöll Malmö 9,7, miljoner kronor, följt av Hammarby 7,9 miljoner och  AIK 7,4 miljoner. Lägst ersättning får Varberg 1,3 miljoner kronor.

I Superettan är GIF Sundsvall vinnande lag med 892 843  kronor, följt av nyblivna allsvenska laget Halmstad 748 378 kronor. Degerfors som jagar en allsvensk plats  får 382 623 i RF-stöd.

Märkliga siffror från Hammarby

Damfotbollens mästarlag,Kopparberg/Göteborg erhåller 495 046  kronor att jämföras med  Kristianstad som ligger i ekonomisk topp med 784 365  kronor. 

Krisstödet till Hammarbys damer, i Elitettan, väcker onekligen frågor. Ersättningen för intäktsbortfall är högre än för samtliga damallsvenska lags tappade publikintäkter..

Fotbollens totala del av regeringens stödpaket uppgick i november till 159 miljoner kronor, av detta fördelas 41 miljoner av Riksidrottsförbundet till föreningar under elitnivån. Stödet till herrallsvenskan, damallsvenskan, Superettan och Elitettan damer fördelas efter beredning av SvFF tillsammans med respektive ligaorganisationer.

Allsvenska Häcken, arrangör av ungdomsturneringen Gothia Cup och som inte kunde genomföras under 2019, får ersättning av RF med 21 739 000 miljoner kronor. Turneringen beskrivs som världens största i sitt slag och är en väsentlig bas i Häckens ekonomi.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Fredag lunch, svensk tid, sker OS-invigningen i japan. Invånarna här är fortsatt tveksamma till spelen. Och en av huvudsponsorerna, Toyota, meddelar att företaget inte ska visa någon OS-relaterad tv-reklam.

Torsdagens nyhet ur svensk synvinkel var att Sarah Sjöström  har gett klartecken till start på sin OS-guldgren 100 meter fjäril. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.