RF utreder stöd till damföreningar

Riksidrottsförbundet väntas i närtid lämna besked om AIK:s damfotbolls begäran om 507 560 kronor i kompensationsstöd I juniutdelningen ska godkännas, eller om föreningen ska bli återbetalningsskyldigt.

 Det höga beloppet väckte uppmärksamhet då AIK dam krävde kompensation för en jubileumsmatch med en angiven publiksiffra på 25 000 åskådare

AIK, som vann Elitettan och avancerade till  Obos Damallsvenskan hade under 2019 ett publiksnitt på 347 åskådare per match,För 2020 saknas statistik på grund av publikrestriktioner.

Då RF:s krisstöd , för kvartal 3 och 4 fördelades i november av respektive ligaorganisation, erhöll AIK:s damer 266 954 tusen kronor, en halvering av det tidigare beslutade beloppet.

Något överdrivet

Hammarby, som också tog steget upp i högsta serien fick i november ersättning för ett beräknat intäktsbortfall 856 600 kronor. Även  det ett belopp som sticker ut, under 2019 hade föreningens damer ett publiksnitt kring 1000 personer.

 Hammarby tilldelades i juniutbetalningen 167 237  kronor. Idrottens Affärer har inte lyckats nå någon representant för Hammarbys damer, inte heller Annika Grälls, ordförande i Elitfotboll dam.nära 10 miljoner till MFF

Den gångna säsongen vinnare, både i herrallsvenskan och i striden om svenska statens krisstöd, är Malmö FF som totalt förstärker kassan med 24 013 606 miljoner kronor, varav 4 437 104 miljoner kronor är ersättning för förlorade intäkter i kvalet till Uefa Europa Legaue.

Enbart i november erhöll Malmö 9,7, miljoner kronor, följt av Hammarby 7,9 miljoner och  AIK 7,4 miljoner. Lägst ersättning får Varberg 1,3 miljoner kronor.

I Superettan är GIF Sundsvall vinnande lag med 892 843  kronor, följt av nyblivna allsvenska laget Halmstad 748 378 kronor. Degerfors som jagar en allsvensk plats  får 382 623 i RF-stöd.

Märkliga siffror från Hammarby

Damfotbollens mästarlag,Kopparberg/Göteborg erhåller 495 046  kronor att jämföras med  Kristianstad som ligger i ekonomisk topp med 784 365  kronor. 

Krisstödet till Hammarbys damer, i Elitettan, väcker onekligen frågor. Ersättningen för intäktsbortfall är högre än för samtliga damallsvenska lags tappade publikintäkter..

Fotbollens totala del av regeringens stödpaket uppgick i november till 159 miljoner kronor, av detta fördelas 41 miljoner av Riksidrottsförbundet till föreningar under elitnivån. Stödet till herrallsvenskan, damallsvenskan, Superettan och Elitettan damer fördelas efter beredning av SvFF tillsammans med respektive ligaorganisationer.

Allsvenska Häcken, arrangör av ungdomsturneringen Gothia Cup och som inte kunde genomföras under 2019, får ersättning av RF med 21 739 000 miljoner kronor. Turneringen beskrivs som världens största i sitt slag och är en väsentlig bas i Häckens ekonomi.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Krönika: Plötsligt förvandlades de till synes blivande segrarna till förlorare. Hammarby som hade befälet i andra halvlek och Tre Kronor som ledde med 3-0,  skriver Kjell Nlsson. 

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.