RF utreder stöd till damföreningar

Riksidrottsförbundet väntas i närtid lämna besked om AIK:s damfotbolls begäran om 507 560 kronor i kompensationsstöd I juniutdelningen ska godkännas, eller om föreningen ska bli återbetalningsskyldigt.

 Det höga beloppet väckte uppmärksamhet då AIK dam krävde kompensation för en jubileumsmatch med en angiven publiksiffra på 25 000 åskådare

AIK, som vann Elitettan och avancerade till  Obos Damallsvenskan hade under 2019 ett publiksnitt på 347 åskådare per match,För 2020 saknas statistik på grund av publikrestriktioner.

Då RF:s krisstöd , för kvartal 3 och 4 fördelades i november av respektive ligaorganisation, erhöll AIK:s damer 266 954 tusen kronor, en halvering av det tidigare beslutade beloppet.

Något överdrivet

Hammarby, som också tog steget upp i högsta serien fick i november ersättning för ett beräknat intäktsbortfall 856 600 kronor. Även  det ett belopp som sticker ut, under 2019 hade föreningens damer ett publiksnitt kring 1000 personer.

 Hammarby tilldelades i juniutbetalningen 167 237  kronor. Idrottens Affärer har inte lyckats nå någon representant för Hammarbys damer, inte heller Annika Grälls, ordförande i Elitfotboll dam.nära 10 miljoner till MFF

Den gångna säsongen vinnare, både i herrallsvenskan och i striden om svenska statens krisstöd, är Malmö FF som totalt förstärker kassan med 24 013 606 miljoner kronor, varav 4 437 104 miljoner kronor är ersättning för förlorade intäkter i kvalet till Uefa Europa Legaue.

Enbart i november erhöll Malmö 9,7, miljoner kronor, följt av Hammarby 7,9 miljoner och  AIK 7,4 miljoner. Lägst ersättning får Varberg 1,3 miljoner kronor.

I Superettan är GIF Sundsvall vinnande lag med 892 843  kronor, följt av nyblivna allsvenska laget Halmstad 748 378 kronor. Degerfors som jagar en allsvensk plats  får 382 623 i RF-stöd.

Märkliga siffror från Hammarby

Damfotbollens mästarlag,Kopparberg/Göteborg erhåller 495 046  kronor att jämföras med  Kristianstad som ligger i ekonomisk topp med 784 365  kronor. 

Krisstödet till Hammarbys damer, i Elitettan, väcker onekligen frågor. Ersättningen för intäktsbortfall är högre än för samtliga damallsvenska lags tappade publikintäkter..

Fotbollens totala del av regeringens stödpaket uppgick i november till 159 miljoner kronor, av detta fördelas 41 miljoner av Riksidrottsförbundet till föreningar under elitnivån. Stödet till herrallsvenskan, damallsvenskan, Superettan och Elitettan damer fördelas efter beredning av SvFF tillsammans med respektive ligaorganisationer.

Allsvenska Häcken, arrangör av ungdomsturneringen Gothia Cup och som inte kunde genomföras under 2019, får ersättning av RF med 21 739 000 miljoner kronor. Turneringen beskrivs som världens största i sitt slag och är en väsentlig bas i Häckens ekonomi.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.