RF utreder stöd till damföreningar

Riksidrottsförbundet väntas i närtid lämna besked om AIK:s damfotbolls begäran om 507 560 kronor i kompensationsstöd I juniutdelningen ska godkännas, eller om föreningen ska bli återbetalningsskyldigt.

 Det höga beloppet väckte uppmärksamhet då AIK dam krävde kompensation för en jubileumsmatch med en angiven publiksiffra på 25 000 åskådare

AIK, som vann Elitettan och avancerade till  Obos Damallsvenskan hade under 2019 ett publiksnitt på 347 åskådare per match,För 2020 saknas statistik på grund av publikrestriktioner.

Då RF:s krisstöd , för kvartal 3 och 4 fördelades i november av respektive ligaorganisation, erhöll AIK:s damer 266 954 tusen kronor, en halvering av det tidigare beslutade beloppet.

Något överdrivet

Hammarby, som också tog steget upp i högsta serien fick i november ersättning för ett beräknat intäktsbortfall 856 600 kronor. Även  det ett belopp som sticker ut, under 2019 hade föreningens damer ett publiksnitt kring 1000 personer.

 Hammarby tilldelades i juniutbetalningen 167 237  kronor. Idrottens Affärer har inte lyckats nå någon representant för Hammarbys damer, inte heller Annika Grälls, ordförande i Elitfotboll dam.nära 10 miljoner till MFF

Den gångna säsongen vinnare, både i herrallsvenskan och i striden om svenska statens krisstöd, är Malmö FF som totalt förstärker kassan med 24 013 606 miljoner kronor, varav 4 437 104 miljoner kronor är ersättning för förlorade intäkter i kvalet till Uefa Europa Legaue.

Enbart i november erhöll Malmö 9,7, miljoner kronor, följt av Hammarby 7,9 miljoner och  AIK 7,4 miljoner. Lägst ersättning får Varberg 1,3 miljoner kronor.

I Superettan är GIF Sundsvall vinnande lag med 892 843  kronor, följt av nyblivna allsvenska laget Halmstad 748 378 kronor. Degerfors som jagar en allsvensk plats  får 382 623 i RF-stöd.

Märkliga siffror från Hammarby

Damfotbollens mästarlag,Kopparberg/Göteborg erhåller 495 046  kronor att jämföras med  Kristianstad som ligger i ekonomisk topp med 784 365  kronor. 

Krisstödet till Hammarbys damer, i Elitettan, väcker onekligen frågor. Ersättningen för intäktsbortfall är högre än för samtliga damallsvenska lags tappade publikintäkter..

Fotbollens totala del av regeringens stödpaket uppgick i november till 159 miljoner kronor, av detta fördelas 41 miljoner av Riksidrottsförbundet till föreningar under elitnivån. Stödet till herrallsvenskan, damallsvenskan, Superettan och Elitettan damer fördelas efter beredning av SvFF tillsammans med respektive ligaorganisationer.

Allsvenska Häcken, arrangör av ungdomsturneringen Gothia Cup och som inte kunde genomföras under 2019, får ersättning av RF med 21 739 000 miljoner kronor. Turneringen beskrivs som världens största i sitt slag och är en väsentlig bas i Häckens ekonomi.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Ett antal män utnyttjade sina positioner inom ridsporten och hade sexuella relationer med minderåriga flickor. Under flera års tid var det olika personer som larmade om missförhållandena till förbundet men åtgärder mot männen uteblev. 

Händelserna började istället diskuteras på sociala medier och en kvinnlig dressyrdomare straffades – inte männen.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.