Äntligen kunde Göteborgs politiker enas

 får två nya stora publikarenor när Scandinavium ska rivas, enligt en ny politisk uppgörelse mellan alla kommunpartier utom MP och SD. 

Efter en tid av förhandlingar i skymundan kunde Göteborgs-Posten presentera vad de styrande  politikerna har enats om. Göteborg har ambitionen att även i fortsättningen vara den ledande eventstaden i Sverige.

Scandinacium ska ersättas och det innebär att Frölunda ska få en ny arena
Annons

En ny multiarena ska ersätta Scandinavium, med främstelithockey i fokus i framtiden och ytterligare en ny arena ska ersätta Lisebergshallen, där inomhus-idrotterna prioriteras. Båda hallarna ska enligt förslaget ligga i det område där den så kallade evenemangsgatan är belägen, den som leder fram till Liseberg.

Nya arenor och bostäder

Längs med Mölndalsån, fram till Ullevi blir det storslagna satsningar  – med två nya hallar, men också med bostäder.

– Jag är väldigt glad att vi fått till en så bred överenskommelse, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) till GP.

Arenafrågorna har varit segdragna i Göteborg, så det nya beslutet är både unikt och historiskt

Alla partier i kommunfullmäktige förutom MP och SD står bakom den överenskommelse som blev klar under måndagsförmiddagen.  

Även Martin Wannholt (D) som under flera år drivit den linjen är nöjd.

– Äntligen kan vi ta ett hållbart helhetsgrepp för att utveckla evenemangsområdet. Underbart också att Frölunda kan få en riktigt bra hemmaarena, säger han.

Det framförallt två faktorer som fick politikerna att komma överens. 

Enighet råder runt ett nytt centralt bad. Där blir det en diskussion utanför den här överenskommelsen. Dessutom är frågan om ett köpcentrum glömd, här finns inte samma intresse längre.

Nu börjar arbetet

Politikerna är beredda att öppna för externa finansiärer, även om verkligheten har förändrat villkoren. Men driften ska ske i kommunal regi.

När projektet är ska vara färdigt är oklart. Nu inleds projekteringen för en satsning som åtminstone spänner över mer än ett par miljarder kronor  

– Det är svårt att ge ett exakt besked. Det ska fram detaljplaner och bygglov, så det ligger en bit framåt i tiden, säger Axel Josefson.

I projektet ska det eftersträvas att viss finansiering kommer via byggrätter. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet har idag svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.