Äntligen kunde Göteborgs politiker enas

 får två nya stora publikarenor när Scandinavium ska rivas, enligt en ny politisk uppgörelse mellan alla kommunpartier utom MP och SD. 

Efter en tid av förhandlingar i skymundan kunde Göteborgs-Posten presentera vad de styrande  politikerna har enats om. Göteborg har ambitionen att även i fortsättningen vara den ledande eventstaden i Sverige.

Scandinacium ska ersättas och det innebär att Frölunda ska få en ny arena

En ny multiarena ska ersätta Scandinavium, med främstelithockey i fokus i framtiden och ytterligare en ny arena ska ersätta Lisebergshallen, där inomhus-idrotterna prioriteras. Båda hallarna ska enligt förslaget ligga i det område där den så kallade evenemangsgatan är belägen, den som leder fram till Liseberg.

Nya arenor och bostäder

Längs med Mölndalsån, fram till Ullevi blir det storslagna satsningar  – med två nya hallar, men också med bostäder.

– Jag är väldigt glad att vi fått till en så bred överenskommelse, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) till GP.

Arenafrågorna har varit segdragna i Göteborg, så det nya beslutet är både unikt och historiskt

Alla partier i kommunfullmäktige förutom MP och SD står bakom den överenskommelse som blev klar under måndagsförmiddagen.  

Även Martin Wannholt (D) som under flera år drivit den linjen är nöjd.

– Äntligen kan vi ta ett hållbart helhetsgrepp för att utveckla evenemangsområdet. Underbart också att Frölunda kan få en riktigt bra hemmaarena, säger han.

Det framförallt två faktorer som fick politikerna att komma överens. 

Enighet råder runt ett nytt centralt bad. Där blir det en diskussion utanför den här överenskommelsen. Dessutom är frågan om ett köpcentrum glömd, här finns inte samma intresse längre.

Nu börjar arbetet

Politikerna är beredda att öppna för externa finansiärer, även om verkligheten har förändrat villkoren. Men driften ska ske i kommunal regi.

När projektet är ska vara färdigt är oklart. Nu inleds projekteringen för en satsning som åtminstone spänner över mer än ett par miljarder kronor  

– Det är svårt att ge ett exakt besked. Det ska fram detaljplaner och bygglov, så det ligger en bit framåt i tiden, säger Axel Josefson.

I projektet ska det eftersträvas att viss finansiering kommer via byggrätter. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

35 000 löpare anmälde sig till Göteboegsvarvet och betalade anmälningsavgift Men Corona-epidemin  stoppade loppet - utan att pengarna återbetalades. Det förfarandet ska nu synas av synas konsumentverket via ett så kallattillsynsärende.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.