Golfklubben och kommunen i gemensam satsning

Eskilstuna GK är svensk klubbmästare i antal spelade ronder på en 18 håls anläggning under 2020. Aldrig tidigare har så många ronder, sällskap och tävling, spelats under föregående pandemi år

Eskilstuna Golfklubb redovisar 49 594 ronder på Sveriges troligen mest centrumnära golfbana

Richard Swalling, klubbchef i Eskilstuna redovisar 49 438 ronder, knappt före Ågesta GK, söder om Stockholm 44 438 ronder och med Täby GK på bronsplats 44 922.

"Vi har lyckats"

-Ett erkännande för vår bana och ett bevis för att vår satsning ”Mötesplats Eskilstuna” går hem bland medlemmar och gäst spelare. Det är härligt att vi hamnar före Stockholms-klubbarna och klubbar i syd – och västra Sverige som rimligen har en längre säsong än oss, summerar Richard Swalling.

På Svenska Golfförbundet har Bo Bengtsson en imponerande kontroll över antalet ronder, på distrikts – och klubbnivå som bokats i golfens IT-system (GIT). Hans statistik-staplar är inte att leka med, totalt spelades under 2020 hela 11 665 732 golfronder, en ökning med 42 procent sedan 2019, eller 3 464 416 spelade ronder.

Det är all time high siffror, förklaringen är covid-19 och Folkrörelsemyndighetens direktiv; undvik resor, stanna hemma men var gärna ute i naturen. Golf-Sveriges 430 klubbar har tagit Anders Tegnell på orden och spelat golf som aldrig tidigare.

I Eskilstuna vill Richard Swallling fortsätta på framgångsvågen. Ett nytt klubbhus är under uppförande, hans koncept är golf ”golf åt alla” och öppna för större flexibiltet, och erbjuda möjligheter för olika events.

Bra kommunikationsverktyg

Samt koppla samman klubbens i dag 1650 medlemmar med sponsorer och partners via appen Score, ett kommunikationsverktyg direkt i mobilen och  som redan finns inom elitfotbollens och ishockeyns SHL-lag. 


-Vi vill ligga i framkant och den här appen ger oss nya möjligheter att stärka sambandet mellan medlemmar och partners. Till gagn för golfen, poängterar Richard Swalling.

Eskilstuna GK är beläget med tre Bryson DeChambeau drives, vinnare av US Open 2020 och världens mest långslående spelare, från stadskärnan. Klubben var hotad av nedläggning i början av 2000-talet. Kommunen ville åt marken för bostäder, men efter intensiva förhandlingar svängde kommunens tjänstemän och politiker 360 grader.

I dag sitter Swalling på ett tomträttsavtal  omfattande 125 hektar mark. Kommunen köpte loss det gamla klubbhuset för 12,5 miljoner kronor med baktanken för byggnation av attraktiva centrumnära bostäder. Beloppet är grundplåt i det nya klubbhuset, enligt kommunalrådet Jimmy Jansson (s) en ”arkitektonisk” pärla vid en av stadens huvudentréer från  E 20.

-Banklån på 22 miljoner samt stora insatser från våra medlemmar ger oss en anläggning  som vi kan marknadsföra som ”Mötesplats Eskilstuna”, där golf ska välkomna alla, från möhippor och konferenser till  knattegolf.

-Jag sneglar lite på bowlingens discogolf som är en stor succé, varför kan inte vi inte göra något liknande inom golfen? Spela några hål och bara umgås, menar Richard Swalling 

Jimmy Jansson (s), kommunalråd och Eskilstunas politiska ansikte, står helt bakom devisen ”Mötesplats Eskilstuna”.

Tillgång för kommunen

- En stadsnära golfanläggning är en stor tillgång för en kommun, med grönytor, biologisk mångfald ,  idrott och hälsa samt trivsel. Den utveckling som nu sker stärker alla de positiva parametrar som finns, det nya klubbhuset blir en arkitektonisk pärla vid en av stadens huvudinfarter, menar Jimmy Jansson.

-Klubben gör detta på sina egna villkor och premisser, men vi från kommunen gör vad vi kan för att underlätta och möjliggöra, betonar kommunalrådet.

Eskilstuna GK har i dag 1650 medlemmar, årsavgiften är 5 300 kronor. I framtiden vill Richard Swalling kunna erbjuda  mer flexibla avgiftsnivåer.

-Golfen är i dag alltför låst vid otidsenliga regler. Du ska spela 18 hål, punkt och slut. Nya livsmönster kräver att vi som klubb anpassar oss, avslutar Richard Swalling.

Han kom in i golfen som knatte, entusiasmerad av klubbens dåvarande pro, mycket populäre Alastair Scott Robinson, (1942-2007). Vid minnesstunden efter hans bortgång samlades över 600 personer på 18:e green.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.