Förföriska banan ska bli ännu bättre

Täby GK planerar en rejäl renovering. Ambitionen är att bygga om bana, träningsområde  och klubbhus Det är en investering på cirka 35 miljoner kronor där aktieägarna, tillika medlemmar, tillsammans behöver bidra med tio miljoner.  I november ska de få säga sitt om satsningen ska bli verklighet, eller inte. 

Vid Vallentunasjön har Täby Golfklubb sin hemvist. Banan är oerhört vacker och nu satsar klubben för att göra anläggningen ännu mer välkomnande. Foto: Peter Cordén

Nyligen hölls ett första informationsmöte där styrelsen med ordföranden Mats Nordqvist och klubbchefen Robert Edholm i spetsen berättade om planerna. Cirka 200 av klubbens 1100 aktieägare, tillika medlemmar, deltog.

”Förädla, förbättra, förfina”

Täby Golfklubb bildades 1968. Klubbhuset är äldre och var från början ett bostadshus. Det har stått på Skålhamra gårds mark i nästan 100 år, ståtligt högt uppe på en höjd med utsikt över Vallentunasjön. Huset är både eftersatt vad gäller underhåll och omodernt för att driva restaurangverksamhet, och behöver därför totalrenoveras. 

Arkitektens förslag är att bygga till två flyglar för att skapa större sociala ytor och en modern restaurang med plats för 100 sittande gäster. Kostnad: Cirka 25 miljoner kronor.

Banan är en av de vackrast belägna i Stockholmsområdet, intill Vallentunasjön. Efter 50 år behöver den nu uppgraderas utifrån devisen ”förädla, förbättra, förfina”. Banarkitekt Johan Benestam har tagit fram ett förslag där hål 12-18 prioriteras i första etappen. Kostnad: Cirka 7 miljoner kronor.

- Täby Golfklubb är en oslipad diamant! Vi i klubben strävar efter att leva upp till värdeorden trivsel, gemenskap och kvalitet för att bli en klubb med positiv medlemsutveckling även i framtiden, säger ordförande Mats Nordqvist. 

Medlemmarna bidrar

Till detta ska läggas en planerad upprustning av övningsområdet inklusive korthålsbanan. Total kostnad beräknas till 35 miljoner kronor varav 25 miljoner ska lånas upp inom banksektorn. Kontakter med bankerna visar att det krävs en ekonomisk insats av aktieägarna också. Drygt 1 100 personer är aktieägare och därmed delägare i marken på Skålhamra som ägs av bolaget Täby Golf AB. De behöver bidra med tio miljoner kronor. Efter ytterligare ett informationsmöte i höst går medlemmarna till beslut på en extra bolagsstämma i november för att kunna gå vidare med planerna. Senast i januari 2023 måste minst 87 procent av aktieägarna ha förbundit sig att erlägga den extra avgiften för att det ska bli ekonomiskt möjligt att genomföra planerna. 

Thomas Westlind

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.