Statlig anläggningsfond får allt mer stöd

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Den allmänna motionstiden avslutades den 23 november och oppositionspartierna i riksdagen har nu presenterat sina budgetmotioner. 

Socialdemokraterna förslår en förstärkning av stödet till idrottsrörelsen med 100 miljoner, Centerpartiet en civilsamhällessatsning, 

Vänsterpartiet vill se en avgiftsfri idrottsskola.Miljöpartiet föreslår en höjning av statens stöd till idrotten med 175 miljoner jämfört med regeringens förslag.

− Det är med stort intresse jag följer vad respektive parti vill prioritera på idrottsområdet. Hur de vill stödja idrottsrörelsen och att de respekterar vår självständighet. Gemensamma beröringspunkter hos partierna finns, men det finns också skilda uppfattningar om vad som ska vara i fokus och ges resurser, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Sedan tidigare har Regeringen aviserat satsningar på idrott för äldre och idrott i utsatta områden, ett tillskott till idrottsrörelsen på 125 miljoner för 2023. Välkomna satsningar men lösningar och resurser för att lösa bristen på idrottsanläggningar saknades i regeringens budgetproposition.

Regeringen satsar också på fritidskort för barn och unga med syftet att ge fler tillgång till en meningsfull fritid. Under 2023 går 50 miljoner till att ta fram system för införande för att sedan följas upp med 731 miljoner under 2024 och 792 miljoner 2025. Detta torde i hög grad beröra idrottsföreningar.

− Jag noterar att flera partier lyfter frågan om statlig anläggningsfond, även om det inte läggs kronor och ören bakom förslagen. Plats för idrott är helt avgörande för idrottsrörelsens framtid och ett livskraftigt föreningsliv och jag ser på detta med försiktig optimism. Det är positivt att frågan om anläggningar finns med i partiernas tankegångar men i verkligheten behöver resurser skjutas till, säger Björn Eriksson.

Här är satsningar på idrott i  budgetmotionerna i förhållande till regeringens budget

Socialdemokraterna:

Föreslår att förstärka stödet till idrottsrörelsen med 100 miljoner kronor för att arbeta med idrott för barn och unga, integration och att bryta segregationen.

Centerpartiet

Föreslår en minskning i stöd jämfört med regeringens budget på 15 miljoner för 2023 men föreslår samtidigt en civilsamhällessatsning där 110 miljoner går till idrottsrörelsen i ett ökat generellt stöd.

Vänsterpartiet

Föreslår att en avgiftsfri idrottsskola för alla barn i åldersgruppen 6–12 år införs och vill öka anslaget med 40 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag 2023.

Föreslår att inrätta en särskild pott på 500 miljoner för kommuner att söka medel ur i syfte att upprusta, utveckla och bygga nya lekparker, bemannade parklekar och områden för spontanidrott.

Miljöpartiet

Föreslår en höjning av statens generella stöd till idrotten med 175 miljoner jämfört med regeringens förslag.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.