Statlig anläggningsfond får allt mer stöd

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Den allmänna motionstiden avslutades den 23 november och oppositionspartierna i riksdagen har nu presenterat sina budgetmotioner. 

Socialdemokraterna förslår en förstärkning av stödet till idrottsrörelsen med 100 miljoner, Centerpartiet en civilsamhällessatsning, 

Vänsterpartiet vill se en avgiftsfri idrottsskola.Miljöpartiet föreslår en höjning av statens stöd till idrotten med 175 miljoner jämfört med regeringens förslag.

− Det är med stort intresse jag följer vad respektive parti vill prioritera på idrottsområdet. Hur de vill stödja idrottsrörelsen och att de respekterar vår självständighet. Gemensamma beröringspunkter hos partierna finns, men det finns också skilda uppfattningar om vad som ska vara i fokus och ges resurser, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Sedan tidigare har Regeringen aviserat satsningar på idrott för äldre och idrott i utsatta områden, ett tillskott till idrottsrörelsen på 125 miljoner för 2023. Välkomna satsningar men lösningar och resurser för att lösa bristen på idrottsanläggningar saknades i regeringens budgetproposition.

Regeringen satsar också på fritidskort för barn och unga med syftet att ge fler tillgång till en meningsfull fritid. Under 2023 går 50 miljoner till att ta fram system för införande för att sedan följas upp med 731 miljoner under 2024 och 792 miljoner 2025. Detta torde i hög grad beröra idrottsföreningar.

− Jag noterar att flera partier lyfter frågan om statlig anläggningsfond, även om det inte läggs kronor och ören bakom förslagen. Plats för idrott är helt avgörande för idrottsrörelsens framtid och ett livskraftigt föreningsliv och jag ser på detta med försiktig optimism. Det är positivt att frågan om anläggningar finns med i partiernas tankegångar men i verkligheten behöver resurser skjutas till, säger Björn Eriksson.

Här är satsningar på idrott i  budgetmotionerna i förhållande till regeringens budget

Socialdemokraterna:

Föreslår att förstärka stödet till idrottsrörelsen med 100 miljoner kronor för att arbeta med idrott för barn och unga, integration och att bryta segregationen.

Centerpartiet

Föreslår en minskning i stöd jämfört med regeringens budget på 15 miljoner för 2023 men föreslår samtidigt en civilsamhällessatsning där 110 miljoner går till idrottsrörelsen i ett ökat generellt stöd.

Vänsterpartiet

Föreslår att en avgiftsfri idrottsskola för alla barn i åldersgruppen 6–12 år införs och vill öka anslaget med 40 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag 2023.

Föreslår att inrätta en särskild pott på 500 miljoner för kommuner att söka medel ur i syfte att upprusta, utveckla och bygga nya lekparker, bemannade parklekar och områden för spontanidrott.

Miljöpartiet

Föreslår en höjning av statens generella stöd till idrotten med 175 miljoner jämfört med regeringens förslag.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.