Statlig anläggningsfond får allt mer stöd

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Den allmänna motionstiden avslutades den 23 november och oppositionspartierna i riksdagen har nu presenterat sina budgetmotioner. 

Socialdemokraterna förslår en förstärkning av stödet till idrottsrörelsen med 100 miljoner, Centerpartiet en civilsamhällessatsning, 

Vänsterpartiet vill se en avgiftsfri idrottsskola.Miljöpartiet föreslår en höjning av statens stöd till idrotten med 175 miljoner jämfört med regeringens förslag.

− Det är med stort intresse jag följer vad respektive parti vill prioritera på idrottsområdet. Hur de vill stödja idrottsrörelsen och att de respekterar vår självständighet. Gemensamma beröringspunkter hos partierna finns, men det finns också skilda uppfattningar om vad som ska vara i fokus och ges resurser, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Sedan tidigare har Regeringen aviserat satsningar på idrott för äldre och idrott i utsatta områden, ett tillskott till idrottsrörelsen på 125 miljoner för 2023. Välkomna satsningar men lösningar och resurser för att lösa bristen på idrottsanläggningar saknades i regeringens budgetproposition.

Regeringen satsar också på fritidskort för barn och unga med syftet att ge fler tillgång till en meningsfull fritid. Under 2023 går 50 miljoner till att ta fram system för införande för att sedan följas upp med 731 miljoner under 2024 och 792 miljoner 2025. Detta torde i hög grad beröra idrottsföreningar.

− Jag noterar att flera partier lyfter frågan om statlig anläggningsfond, även om det inte läggs kronor och ören bakom förslagen. Plats för idrott är helt avgörande för idrottsrörelsens framtid och ett livskraftigt föreningsliv och jag ser på detta med försiktig optimism. Det är positivt att frågan om anläggningar finns med i partiernas tankegångar men i verkligheten behöver resurser skjutas till, säger Björn Eriksson.

Här är satsningar på idrott i  budgetmotionerna i förhållande till regeringens budget

Socialdemokraterna:

Föreslår att förstärka stödet till idrottsrörelsen med 100 miljoner kronor för att arbeta med idrott för barn och unga, integration och att bryta segregationen.

Centerpartiet

Föreslår en minskning i stöd jämfört med regeringens budget på 15 miljoner för 2023 men föreslår samtidigt en civilsamhällessatsning där 110 miljoner går till idrottsrörelsen i ett ökat generellt stöd.

Vänsterpartiet

Föreslår att en avgiftsfri idrottsskola för alla barn i åldersgruppen 6–12 år införs och vill öka anslaget med 40 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag 2023.

Föreslår att inrätta en särskild pott på 500 miljoner för kommuner att söka medel ur i syfte att upprusta, utveckla och bygga nya lekparker, bemannade parklekar och områden för spontanidrott.

Miljöpartiet

Föreslår en höjning av statens generella stöd till idrotten med 175 miljoner jämfört med regeringens förslag.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ni känner till allt dribbel inom golfen. Nu ser det ut som att allt ordnar sig ändå. PGA touren, LIV touren och Europatouren ska samarbeta, hör och häpnas.

Efter alla hårdar ord mellan parterna är en lycklig försoning uppnådd.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Det är som ett dignande smörgåsbord. Och det finns många glupska betraktare. Malmö FF:s försök att etablera en ny internationell ungdomsturnering, Malmö Trophy, blev en succé. Ett flertal av  Europas bästa lag i pojkar och flickor 15 år kom till Malmö, bl a  klubbar  som Paris Saint-Germain, SL Benfica, Sevilla FC och RB Leipzig.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.