Svenska stjärnan slår för långt!

 kategori spelare som drabbas hårdast av torsdagens besked;  att golfbollen (!) ska modifieras och ges egenskaper som är längdbegränsande.


För Ludvig, som tillhör proffstourens mest långslående, innebär beskedet att han tappar 15-20 meter på en drive. För amatörer, och hobbygolfaren, blir skillnaden betydligt mindre.

Ludvid Åbergär känd för att slå långt, men nu kommer de nya, något tröga bollarna. Foto: (AP Photo/Stephen B. Morton

 

 Det är golfens två högsta organ, USGA, styrande organisation för golf i USA, grundat 1894, samt R&A, The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews i Skottland, grundat 1754, som kommit överens om nya regler för golfbollar som innebär att de kommer att flyga kortare.

Från och med 2028 ska den nya bollen användas på samtliga proffstourer, och två år senare ska den nya bollen användas av alla, oavsett nivå, såväl i klubbtävlingar som i sällskapsspel.

Golfens revoluton

Det är främst två skäl till denna ”revolution”.

Många banor är i dag för lätta och för korta för elitspelare. Designsyften har gått förlorade. Ur ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv är det inte försvarbart att bygga längre banor i takt med ökad slaglängd.

Det andra skälet är att skicklighet ska belönas. Att enbart slå långt tar bort en del av skickligheten. Själva spelet golf måste skyddas på lång sikt.

Den nya bollen kommer inte att få flyga längre än 290 meter. Ett längre slag och spelaren har använt en icke godkänd boll. För de mest långt slående, som Ludvig Åberg, beräknas längtappet bli 15 yards, en yard lika med 0,9144 meter. 

 I golfvärlden är meningarna delade.

 Ikonen Tiger Woods säger enligt svenskgolf.se.

-Vi har snackat om det här ända sedan jag kom ut på touren och vi har pratat om att bollen måste saktas ned. Och här vi nu, och har inte tillräckligt med mark kvar för att förlänga banor.

Bryson DeChambeau, proffstourens mest muskulösa spelare och känd för sina monsterdrives.

"Fruktansvärt mot sporten"

-Det här är det mest fruktansvärda du kan göra mot golfspelet. Det handlar inte om att backa tillbaka golfbollar, det handlar om att göra banorna svårare. Det här är det mest fantasilösa, oinspirerande och spelförstörande som hänt golfsporten.

Rory McIlroy är av helt annan åsikt:

-Jag tror det kommer att göra tävlingarna mer underhållande. Det blir en ökad variation av spelare som lyckas. Det kommer inte att vara ”bombare” som vinner. Klassiska banor kommer åter att kunna var värd för Major-tävlingar.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.