Svenska stjärnan slår för långt!

 kategori spelare som drabbas hårdast av torsdagens besked;  att golfbollen (!) ska modifieras och ges egenskaper som är längdbegränsande.


För Ludvig, som tillhör proffstourens mest långslående, innebär beskedet att han tappar 15-20 meter på en drive. För amatörer, och hobbygolfaren, blir skillnaden betydligt mindre.

Ludvid Åbergär känd för att slå långt, men nu kommer de nya, något tröga bollarna. Foto: (AP Photo/Stephen B. Morton

 

 Det är golfens två högsta organ, USGA, styrande organisation för golf i USA, grundat 1894, samt R&A, The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews i Skottland, grundat 1754, som kommit överens om nya regler för golfbollar som innebär att de kommer att flyga kortare.

Från och med 2028 ska den nya bollen användas på samtliga proffstourer, och två år senare ska den nya bollen användas av alla, oavsett nivå, såväl i klubbtävlingar som i sällskapsspel.

Golfens revoluton

Det är främst två skäl till denna ”revolution”.

Många banor är i dag för lätta och för korta för elitspelare. Designsyften har gått förlorade. Ur ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv är det inte försvarbart att bygga längre banor i takt med ökad slaglängd.

Det andra skälet är att skicklighet ska belönas. Att enbart slå långt tar bort en del av skickligheten. Själva spelet golf måste skyddas på lång sikt.

Den nya bollen kommer inte att få flyga längre än 290 meter. Ett längre slag och spelaren har använt en icke godkänd boll. För de mest långt slående, som Ludvig Åberg, beräknas längtappet bli 15 yards, en yard lika med 0,9144 meter. 

 I golfvärlden är meningarna delade.

 Ikonen Tiger Woods säger enligt svenskgolf.se.

-Vi har snackat om det här ända sedan jag kom ut på touren och vi har pratat om att bollen måste saktas ned. Och här vi nu, och har inte tillräckligt med mark kvar för att förlänga banor.

Bryson DeChambeau, proffstourens mest muskulösa spelare och känd för sina monsterdrives.

"Fruktansvärt mot sporten"

-Det här är det mest fruktansvärda du kan göra mot golfspelet. Det handlar inte om att backa tillbaka golfbollar, det handlar om att göra banorna svårare. Det här är det mest fantasilösa, oinspirerande och spelförstörande som hänt golfsporten.

Rory McIlroy är av helt annan åsikt:

-Jag tror det kommer att göra tävlingarna mer underhållande. Det blir en ökad variation av spelare som lyckas. Det kommer inte att vara ”bombare” som vinner. Klassiska banor kommer åter att kunna var värd för Major-tävlingar.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den 152:a upplagan av golfens The Open var en svensk TV-klassiker redan innan förste svensk hade slagit ut på torsdagmorgonen.
Med direktsändningar i TV runt sju timmar dagligen torsdag-söndag innebär den här bevakningen ett nytt rekord.Och nu eggar tre svenskar varandra

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.