Ny multihall och hockeysatsning på Gotland

Trojaborg  Holding AB med  familjen Eric D Nilsson,  huvudägare till Gotlandsbolaget, går in som storsponsor till den planerade ishallsanläggning som ska byggas på Visborg-området i Visby, ett markområde som tidigare disponerats av försvaret.

Totalt vill Trojaborg bidra med minst 35 miljoner kronor de närmaste åren. Regionstyrelsen på Gotland behandlade ärendet på tisdagen. 

Gotland ska få en ny ishockeyhall för 250 miljoner. På ön finns en stor enighet om att satsa på ett bygge och att ge resurser till ishockeyn

Två partier, v och mp valde dock att ställa sig utanför den avsiktsförklaring, letter of intent, i vilket regionstyrelsen förordar byggandet av en  så kallad eventarena där ishallsanläggning ingår.

- Jag spelade själv ishockey i Väsby när jag växte upp, i Visby AIK som laget hette då. Nu är det Visby/Roma som gäller och jag ser gärna spel i hockeyallsvenskan om några år.

Vd:n f d spelare

- Vi tror också att eventanläggning bidrar till en positiv samhällsutveckling, och möjlighet att förlägga konserter, festivaler, och andra engagemang i den nya arenan. Något som är till gagn för Gotland och för resandet till ön, säger Björn Nilsson, vd. för familjen Nilssons ägarbolag.

Inom Visby/Roma, med seriehemvist i Hockeyettan södra, ser sportchefen André Lundholm Trojaborgs intåg och den politiska enigheten som en stor trygghet i den fortsatt satsningen. Detaljplanen för området är klar, och nästa steg är att gå in med bygglovs ansökan

Arena för 250 miljoner

Byggherre blir nybildade Visby/Roma Fastighetsbolag AB och i upplägget ingår även ett större lån av regionen. Totalkostnaden för den nya arenan beräknas till 250 miljoner kronor..

-Med avsiktsförklaringen i ryggen, och i samklang med Trojaborgs intentioner vet jag att det finns andra intressenter som vill stötta det här projektet på flera olika sätt och kanske även skjuta till större belopp, säger André Lundholm.   

Den nuvarande ishallen har drygt 50 på nacken och klarar inte krav för spel i en högre serie.

-Med en ny anläggning kommer vi också att göra en sportslig satsning och med långsiktiga målet att nå spel i hockeyallsvenskan, framhåller André Lundholm.

-Faller alla bitar på plats hoppas vi att en nya arena ska står klar säsongen 2025-2026. Tisdagens besked och regionens klara inriktningsbesked innebär att vi påbörja vårt arbete på allvar, avslutar André Lundholm.

Tidigare Djurgårds-profilen, spelare och tränare, Hans Särkijärvi, är sedan fyra säsonger tillbaka tränare i Visby/Roma.

Historiskt är gotländsk ishockey främst förknippad med Håkan Loob, i dag 63 år, född i Slite och uppväxt i IK Graip i division 2.  Flyttade som tonåring till Karlskrona och därefter vidare till Färjestad. Resten är historia och fortfarande ende svenske spelare som gjort 50 mål under en och samma säsong, 1987-1988 med Calgary Flames.

Profiler från ön

Ännu en hockeyprofil är Johan Larsson, 31 år. född i Lau och med Sudrets HC som moderklubb. Till Brynäs 2008 och därefter spel i fyra olika NHL-lag. Han var tillbaka i Brynäs inför säsongen 2022-2023., han vann  VM-guld med Tre Kronor 2018.

Här finns också Peter Jakobsson, i dag 52 år och sportchef i SHL-laget Linköping. Född i Södertälje men ungdomsfostrad i Visby/Roma och spel i dåvarande Elitserien för Västerås och Färjestad samt tyska och  österrikiska ligan. Sonen Carl Jakobsson har också prövat elitspel.

Via Visby/Romas ungdomar har Mattias Nilsson gått vidare till hockeyallsvenskan och SHL-spel med Leksand och i norska ligan med Sarpsborg.

Kjell Nilsson

Fakta

Destination Gotland är ett helägt dotterbolag till Rederi AB Gotland som bedriver trafik mellan Gotland och fastlandet. Majoritetsägare till Rederi AB Gotland är Trojaborg Holding AB som kontrolleras av familjen Eric D Nilsson.

  I Sverige finns i dag 363 ishallar som utnyttjas av cirka 68 000 spelare fördelade på 2 301 lag. Svenska Ishockeyförbundet administrerar 392 föreningar i 22 distrikt.

 Den första historiska matchen på svensk is spelades den 30 januari 1922 på Stockholms Stadion. För 102 år sedan besegrade IFK Uppsala tyska Berliner SC med 4-1. Det första historiska målet gjordes av Einar ”Linkan”Lindqvist.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.